Graskanten bijhouden: over steken, snijden, knippen en trimmen

Vrijstaand ligbad matzwart composiet Solid Surface. Buitendouche Napoli Plieger, matzwart laten poeder-coaten. Hardstenen waaltjes Spotted Bluestone.Keramische staptegel 80×40 cm Cemento Grigio. Keien Crystal White van Tuincentrum Leurs. Overig onbekend. Beeld vtwonen 02-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld vtwonen 02-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Het gazon groen en gezond houden gaat helaas niet vanzelf, maar als je weet wanneer en hoe je in actie moet komen, dan zijn de lusten groter dan de lasten. Naast het maaien, verticuteren en mesten van de grasmat, hoort ook het bijhouden van de graskanten bij een gezond onderhoud van het gazon. We delen tips over hoe je de graskanten kunt steken, snijden, knippen en trimmen.

Lees verder onder de advertentie

Waarom graskanten bijhouden?

Een strakke afscheiding tussen de bestrating en het gazon staat niet alleen mooier, het zorgt er ook voor dat het gras zich niet naar allerlei ongewilde uithoeken uitbreidt en je halve tuin of border overneemt. Het regelmatig bijhouden van de graskanten levert jou nog een voordeel op: door het afsteken kun je na het maaien eenvoudiger de graskanten nog even bijknippen.

Graskanten steken

Door twee keer per jaar de graskanten af te steken, krijg je een loeischerpe afscheiding met de bestrating. Doe dit in het voorjaar, na de eerste maaibeurt van het jaar en herhaal deze klus in het najaar nog eens.

Het bijhouden van de grasranden doe je redelijk eenvoudig met een speciale graskantensteker. Dit is een soort schep met een blad in de vorm van een halve maan. Deze vorm zorgt ervoor dat de graskanten zo strak en symmetrisch mogelijk worden afgelijnd. Voorwaarde is wel dat het blad scherp is, anders kost het je veel meer kracht dan nodig is en zal het resultaat minder mooi zijn. Zet de graskantensteker daarom na gebruik altijd weer droog en schoon weg.

Lees verder onder de advertentie

Je kunt de kantjes ook steken met een spa, alleen vanwege het enigszins holle blad worden de kanten dan minder recht. Er zijn ook elektrische graskantenstekers, maar deze zijn aardig aan de prijs en bovendien minder nauwkeurig. Heb je geen tuin van golfbaanformaat, dan is het afsteken met de hand goed te doen.

beeld vtwonen Beeld JA | vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker
Beeld JA | vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker

Graskantensnijder

In plaats van het afsteken kun je de lijnen van het gazon ook strak trekken door te rollen met een graskantensnijder. Je ‘rijdt’ hiermee eenvoudig langs de scheiding van het gazon en het terras en snijdt zo al het overtollige gras weg. Het fijnste is het als de steel van de graskantensnijder verstelbaar is, zo kun je rechtop blijven staan en heb je zo min mogelijk last van je rug of nek.

Lees verder onder de advertentie

Graskanten bijknippen

Na het maaien en afsteken of snijden van de randen kun je het gras ook nog even bijknippen. Dit is een extra handeling en moet je niet zien als vervanging voor het afsteken van de graskanten. Het is verstandig om het knippen van het gras in ieder geval in april te doen en daarna om de paar weken bij te houden. Gebruik hiervoor een scherpe grasschaar of een heggenschaar. Je kunt ook een rand met klinkers rondom het gazon leggen: de grasmaaier kan zo over de klinkers rijden en de grasranden afmaaien.

Bekijk ook onderstaande video met tips over het knippen van de graskanten:

Lees verder onder de advertentie

Grastrimmer

Als je liever een snellere en meer efficiënte methode wilt dan knippen met een schaar, gebruik dan een grastrimmer. De kop van de trimmer bestaat uit twee nylondraden, deze hebben als functie het afsnijden van de grassprieten. Wanneer je met de kop van de trimmer een klap op de grond geeft, worden de draden door rotatie langer. Het apparaat is zelfs zo gebruiksvriendelijk dat hij de draden, als ze te lang worden, met een ingebouwd mesje automatische afsnijdt. Dit zorgt ervoor dat je rustig verder kunt gaan met maaien.

Bron: Beeld 1: vtwonen 02-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | beeld 2: vtwonen 08-2019 | styling Leonie Mooren | fotografie Anouk de Kleermaeker