Dit is het beste moment om de tuin winterklaar te maken

Tafel € 1950,- (Neef Louis). Bankje € 489,- (Raw Materials). Taupe tafelkleed, 140×180 cm € 22,95,-, okergeel plaid € 69,95,-, wijnglazen € 5,95,- (Dille & Kamille). Houten stoelen vanaf € 45,-, groot hakblok € 55,- (Van Dijk & Ko). Rieten mand met groene klep € 150,-, ladder € 55,- (Burbri). Groen legerdoek prijs op aanvraag (Combitex). Bruine schapenvacht € 175,-, kaarsen € 1,25 (Anders Nog Iets). Lantaarns per stuk vanaf € 40,-, grote gouden kaarsenstandaard € 14,50,- (De Weldaad). Espressokopjes per stuk € 6,85, houten kommetjes van HK Living, Ø 15 cm € 13,95, groene borden van Serax per stuk € 17,50, grote wit-bruine borden van Bloomingville, Ø 22 cm per stuk € 24,-, vuurfakkel € 3,19 (www.vtwonen.nl). Wit bord met gouden randje € 50,- (Anouk Kramer). Zwart bestek per stuk € 1,50 (Loods 5). Bruine trui € 99,99, bruine rok € 199,99 (Sissy-Boy). Beeld

De herfst is in volle gang. Langzaam kleuren de bladeren aan de bomen van groen naar oranje en maken kleurrijke zomerbloeiers plaats voor herfsttinten. Maar wat als de bladeren van de takken en struiken vallen en het buiten kaal en grauw is? Voorkom een treurige aanblik door de tuin op tijd winterklaar te maken.

Lees verder onder de advertentie

De tuin winterklaar maken in oktober

In het voorjaar bloeit en groeit de tuin volop. Er komen knopjes aan de bomen, die ontpoppen tot bladeren. De bloemen toveren de tuin in een handomdraai om tot een kleurrijk schouwspel en dat geldt voor een lange periode. Van maart tot september kun je wel rekenen op bloeiende bloemen. Begint het buiten te waaien en te regenen en is er vorst op komst? Dan is het tijd om als de wiedeweerga de tuin winterklaar te maken. De beste maand om dit te doen? Dat is nú: oktober is de periode bij uitstek om aan de slag te gaan. De temperatuur is dan meestal nog vrij aangenaam en ook is de grond nog niet bevroren.

Een mooie tuin in de winter

Waarom het zo belangrijk is om de tuin winterklaar te maken? Simpel: je zorgt ervoor dat de tuin er de hele winter mooi bij ligt en überhaupt de winter overleeft. Daarbij is het in het voorjaar door de goede voorbereiding gemakkelijker om weer in de tuin aan de slag te gaan.

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

De temperatuur is nu nog aangenaam, dus stel de klus niet te lang uit. Fijner voor jou én voor de pracht in de tuin.

LEES OOK
Zo maak je de tuin winterklaar

Tuinklussen vóór de winter

Onder het winterklaar van de tuin maken vallen allerlei verschillende klussen:

Lees verder onder de advertentie
  • Snoei uitgebloeide planten. Haal de dode knoppen en bloemen weg, zodat deze in het voorjaar weer mooi kunnen gaan bloemen.
  • Exotische planten kun je het best in de schuur of bijkeuken zetten om te overwinteren. Zorg ervoor dat het er niet te warm is, maar dat het er ook niet vriest. Heb je hier geen plek voor? Bedek de bodem van potten dan bijvoorbeeld met bodembedekker of stro, om de vorst tegen te gaan.
  • Maak het gazon zoveel mogelijk vrij van bladeren. Laat je die liggen, dan bestaat de kans dat het gras dor en dof wordt. Door het vrij van bladeren te houden blijft het gras licht vangen en verliest het geen kleur.
  • Maai het gras ook nog eens, tot een maaihoogte van 4 centimeter.
  • Is er een laag regenwater in gieters, lege potten en andere decoratie ontstaan? Giet deze dan leeg. Zo voorkom je dat het water bevriest wanneer het echt winter is.
  • Maak ook lege vogelhuisjes in de tuin schoon, zodat deze in het voorjaar weer een fijne broedplek voor vogels kunnen zijn.
  • Rozenstuiken moeten ook gesnoeid worden. Snoei ze tot ongeveer 40 centimeter hoogte en wel pas als ze volledig zijn uitgebloeid.
  • Heb je een vijver? Span dan een net over het water, om zo vallende bladeren op te vangen. Zo voorkom je dat de vijver bruin wordt en oogt deze nog fris in het voorjaar.
  • Kijk vooruit: het is nu ook de tijd om bloembollen voor het voorjaar in de grond te stoppen. Dit kan wel tot december gebeuren, maar wacht liever niet te lang. Crocussen, narcissen en hyacinten en andere bloemen die het voorjaar kenmerken mogen nu al de grond in.

Gezellige wintertuin creëren

Wil je ook ’s winters een gezellige aanblik buiten? Je kunt hiervoor een aantal winterbloeiers plaatsen. Deze blijven ook in de koude wintermaanden groen. Hieronder vallen onder andere de Hedera, Skimmia, Portugese laurierkers, Taxus Baccata en Buxus. Hang als finishing touch bijvoorbeeld een gekleurd vogelhuisje op, om zo een vrolijke, levendige aanblik buiten te creëren.

Shop handig tuingereedschap…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld 1: vtwonen 03-2017 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans .Beeld 2: fotografie Rasa Kasparaviciene via Unsplash