Geef het gazon een oppepper door te bemesten: zo pak je het aan
Een grasmat heeft het hele jaar door aardig wat te verduren: zon of juist het gebrek hieraan, regen, sneeuw en vergeet niet alle keren dat het gazon wordt gemaaid. Wat extra voedingsstoffen zijn daarom helemaal geen overbodige luxe. Dit doe je door het gras een aantal keer per jaar te voorzien van mestkorrels. Je krijgt een diepgroen en dichtbegroeid gazon, zonder onkruid en mos, voor terug.
Wanneer het gazon bemesten?
Het is verstandig om het gras in het groeiseizoen – van april tot augustus – regelmatig te bemesten. Het resultaat van deze extra boost zie je meteen terug. Bemest het gazon minimaal drie keer in deze periode:
- De eerste strooibeurt is nodig in maart/april. De temperatuur gaat dan omhoog waardoor het gras weer wil gaan groeien.
- Het tweede voedingsmoment vindt plaats in juni/juli. Met deze boost zorg je ervoor dat het gazon ongeschonden de zomer doorkomt. Met een organische meststof maakt het niet uit of het droog of warm weer wordt, met een regenbui of voldoende vocht in de grond herstelt het gazon zich snel.
- Het derde en laatste voedingsmoment is in september/oktober en hiervoor kun je speciale meststof voor het najaar gebruiken. Deze mest zorgt er ook voor dat de mosvorming die in oktober op de loer ligt, wordt afgeremd.
Tip: zet het moment van strooien in je agenda, zodat je het niet vergeet. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van onze onderhoudskalender voor het gazon.
Verschillende soorten mest
Er zijn twee verschillende soorten gazonmest: organische mest en anorganische mest, oftewel kunstmest.
- Organische mest is dierlijke mest en dit zorgt niet alleen voor een betere groei van het gras, maar het is ook een echte bodemverbeteraar. Het werkt langdurig en de kans op verbranding van het gras is klein. Daarnaast is het heel geschikt voor een gazon op arme zandgrond.
- Kunstmest werkt wat sneller dan organische mest, maar is ook weer eerder uitgewerkt. Door de snelle werking kan het gras een groeispurt krijgen die eigenlijk tegennatuurlijk is. Kunstmest is wel goedkoper dan organische mest, maar door de kortere werking valt dit voordeel een beetje weg.
Op de verpakking van beide mestsoorten staat de hoeveelheid mest per vierkante meter altijd duidelijk vermeld. Maar als je drie keer per jaar een langwerkende organische meststof strooit, dan heeft het gazon voldoende voeding voor een heel jaar om sterk en vitaal te blijven.
Zo pak je het gazon bemesten aan
Wanneer het bijna tijd is om het gazon te bemesten, ga dan eerst met kalk aan de slag. Het is namelijk verstandig om dit vier weken vóór het bemesten te doen. Daarna volg je onderstaande stappen:
- Maai eerst het gras, zo zie je goed waar je wel en niet gestrooid hebt. Kies voor het bemesten een niet al te zonnige dag uit.
- Kijk goed op de verpakking hoeveel mest je nodig hebt, want te veel mest kan ervoor zorgen dat het gras verbrandt. Te weinig mest zorgt voor onvoldoende groeimiddelen. Meestal gebruik je 1 kilo per 10 vierkante meter.
- Heb je geen grasmat met voetbalveldformaat, dan kun je prima met de hand strooien. Dit doe je losjes uit de pols, maar wel in gelijke banen. Het is handig om met beide handen te bemesten; met de ene hand maak je horizontale banen, met de andere hand de banen hier haaks op. Zo sla je geen grassprietje over.
- Geef na het bemesten regelmatig flink wat water en wacht een paar dagen met maaien.
Bemesten met strooikarretje
Je kunt mest dus gewoon met de hand strooien, maar bij een groter gazon is een strooikarretje erg handig. Met een strooikar kun je de meststoffen gelijkmatig over het gazon verdelen en dus snel je gazon bemesten. Daarnaast kun je het karretje ook gebruiken om plekken bij te zaaien.
Verticuteren en kalk voor gezond gras
Met alleen bemesten en af en toe een goede sproeibeurt ben je er helaas nog niet. Een gezonde grasmat heeft ook baat bij verticuteren en kalken. Geen idee wat dat inhoudt en wanneer je dit moet doen? Bekijk dan de handige video’s en stappenplannen voor deze tuinklussen: gras verticuteren en kalk strooien op het gazon.