keuken

Van wassen tot opbergen: inspiratie voor de inrichting van de bijkeuken

Kast op maat gemaakt door Alure kasten Woninginrichting-Aanhuis.nl. Wijnklimaatkast met vriezer ATAG. Overig privébezit.
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Wat is een bijkeuken eigenlijk?

De bijkeuken is een praktische ruimte en grenst vaak aan de keuken. Soms is het een aanbouw of extra kamertje in de hal. Het voordeel ervan is dat je flink wat extra opslagruimte hebt, zodat de daadwerkelijke keuken vooral een plek blijft om te koken. Hoe je de bijkeuken het best inricht? We helpen je op weg.

1. Voorraadkast bijkeuken

Omdat de bijkeuken – de naam zegt het al – meestal een verlengstuk is van de keuken, wordt hij vaak ingezet als opslag voor eten en keukenapparatuur. Een voorraadkast in de bijkeuken is dus geen overbodige luxe. Ga zelf aan de slag en monteer wat planken of open wandkasten aan de muur. Plaats je de voorraad liever achter deurtjes voor een rustige look? Dan is een opbergkast voor de bijkeuken ideaal. Tip: een voorraadkast met schuifdeur is handig voor kleine ruimtes.

Is jouw voorraadkast iedere keer weer een bende? Met deze tips voorkom je dat!

Lees verder onder de advertentie

2. Grote wasjes, kleine wasjes

Vaak heeft de bijkeuken ook een belangrijke hygiënische taak. Wasjes draaien, strijken, schoenen poetsen en schoonmaakmiddelen opslaan: de bijkeuken annex wasruimte is het ultieme waspaleis. Bedenk je bij de inrichting van een bijkeuken met wasmachine goed hoe jij het liefst de was doet. Heb je een groot gezin? Dan zijn meerdere wasmanden waarschijnlijk handig. Hang jij blouses meteen op kledinghangers? Een wandkapstok met een roede is dan ideaal. En wat dacht je van deze zelfgemaakte waskast? Zeg maar dag tegen rondslingerende was!

LEES OOK
​​De was doen wordt zo een stuk leuker

3. Zelfde stijl als de keuken

De was doen, voorraadkasten volproppen. De bijkeuken kan voor meerdere doeleinden gebruikt worden. Eenheid bewaren is dan nogal een uitdaging. Probeer bij de inrichting een stijl te kiezen, bijvoorbeeld dezelfde als de keuken. Een zwarte kastenwand met grijze vloertegels geeft een industriële look. Houten kasten zijn juist weer mooi in een landelijke bijkeuken. En een minimalistisch en clean gevoel creëer je met veel wit. Tip: ingebouwde kasten staan niet in de weg en bieden genoeg ruimte voor keukengerei.

Lees verder onder de advertentie

Ingebouwde kasten staan niet in de weg en geven veel opbergruimte

Op maat gemaakte kast in Lime Earth Baked F256/M02 en Sable LR81 LR81/SAB Woninginrichting-Aanhuis. Kunstwerk Romance is Dead van Marja van den Hurk Werk aan de Muur. Kunstwerk Love van Marc Costermans Werk aan de Muur. Vloerkleed van Nordal PAND40. Overig privébezit

4. Kastenwand

Een praktische manier om de bijkeuken in te richten is een kastenwand plaatsen. Ingebouwde kasten staan niet in de weg en bieden een zee aan opbergruimte. Je kunt natuurlijk ook zelf een wand van kasten maken. Lees hier hoe je dat doet. Of laat er een maken door een timmerman. Tip: het is handig om minstens een hoge kast te hebben waarin je met gemak een dweil, stofzuiger en strijkplank kunt plaatsen. En zorg bij een wasombouw voor stevig materiaal met genoeg draagvermogen, zodat trillingen tijdens het centrifugeren opgevangen worden.

5. Denk praktisch

Hoe jij de bijkeuken ook inricht, de allerbelangrijkste functie is functionaliteit! Het overzicht bewaren, zodat je alles snel kunt vinden en overal goed bij kunt. Bedenk dus goed welke functies jij belangrijk vindt. Een paar life hacks:

Lees verder onder de advertentie
  • Ergonomisch: plaats de droger en wasmachine een stukje van de grond. Zo krijg je minder last van je rug als je de was doet.

  • Wasmanden: verschillende wasmanden voor het scheiden van de was biedt overzicht.

  • Uitschuifbaar: denk aan uitschuifbare en uitklapbare onderdelen, vooral wanneer de bijkeuken aan de kleine kant is. Voorbeelden zijn een uitklapbare strijkplank aan de deur of een uitschuifbare tafel waarop je de was kunt vouwen.

  • Labelen maar: dient de waskamer ook als opslagruimte? Zet niet alles op planken, maar gebruik ook kratten (of opbergboxen) met labels. Zo vind je makkelijk terug waar alles ligt.

  • Goed licht: voor de bijkeuken kies je het liefst voor werkverlichting. Geen zorgen, dit hoeft geen oncharmante  tl-buis te zijn. Het verlichtingsplan voor de keuken is een goede richtlijn.

  • Stroom en water: denk je tijdens de verbouwing al na over de inrichting van de bijkeuken? Stem het aantal stopcontacten en waterleidingen af op je wensen.

Wasmachine en droger QuickDriveTM 8000-serie Samsung

Met de wasmachine een stukje van de grond krijg je minder last van je rug

Inrichting grote bijkeuken

Ben jij de eigenaar van een grote bijkeuken? Lucky you! Dan zijn de mogelijkheden voor de inrichting eindeloos. Plaats aan de ene kant van de bijkeuken een kastenwand met opbergruimte, wasmanden en een wasdroger. En benut de andere kant van de ruimte als verlengstuk van de keuken. Keukenapparaten die je niet vaak gebruikt stal je hier uit. Ook extra voedselvoorraad kun je kwijt. Heb je nog meer ruimte over? Dan is een aanrecht voorzien van spoelbak en kraan een ware luxe.

Lees verder onder de advertentie

Kleine bijkeuken ideeën

De bijkeuken een relatief kleine ruimte? Slim is om van de hoogte gebruik te maken. In plaats van de wasmachine en droger naast elkaar te zetten, kun je ze ook stapelen. Of kies voor stapelbare wasmanden en een muurhoge voorraadkast. Met een kleine trap kun je alsnog bij alle bovenste planken. En een wandkast met open vakken, gevuld met (gelabelde) kratten, is altijd een goed idee.

Shop voor de bijkeuken