Wat extra m2 graag! Zo pak je een uitbouw en aanbouw aan
Meer ruimte creëren? Of het nu gaat om een uitbouw of serre, een dakkapel of een nieuwe functie voor de zolder, er komt heel wat kijken bij een verbouwing. Benieuwd hoe je de verbouwing van een uitbouw en aanbouw het beste kunt voorbereiden en waar je verder allemaal rekening mee moet houden? Zo ga je van start.
Uitbouw of aanbouw
Wie meer ruimte in huis wil kan kiezen voor een aan- of uitbouw. Bij een aanbouw wordt een afzonderlijke ruimte aan het huis toegevoegd en wordt de gevel niet of nauwelijks doorgebroken. Hierdoor blijft de constructie van het huis vrijwel intact. Bij een uitbouw wordt de hele gevel gesloopt. Afhankelijk van de situatie of de grootte kan het zijn dat er voor een aan- of uitbouw extra fundering moet worden gelegd. Wil je extra ruimte, denk dan ook eens aan een serre of een dakkapel. Dat is sneller te realiseren en creëert zeeën van licht in huis. Misschien kun je zelfs een hele extra verdieping op je huis plaatsen. Zo pak je dat aan.
Stap 1: de voorbereiding
Zet je verbouwplannen zo uitgebreid mogelijk op papier. Maak een plattegrond op schaal met alle woonfuncties. Teken de looplijnen in en denk goed na over de plek van deuren en ramen. Houd daarbij bijvoorbeeld rekening met de zon en lichtinval. Geef aan welke muren dragend zijn en denk alvast aan isolatie en elektra. En heb je plannen voor een open haard of houtkachel, dan is dit het moment om een rookkanaal aan te laten leggen. Een plattegrond kun je gemakkelijk online maken, bijvoorbeeld met Floorplanner.
Stap 2: de vergunning
Check of je voor de verbouwing van een uitbouw of aanbouw een omgevingsvergunning (vroeger bouwvergunning) nodig hebt. Wanneer je bouw- of verbouwplannen hebt moet er namelijk meestal aan bepaalde wettelijke voorschriften worden voldaan. De regels zijn niet in elke gemeente hetzelfde. Een online check kun je doen bij Omgevingsloket.
Stap 3: de offerte
Vraag vervolgens bij verschillende aannemers een offerte voor je uitbouw of aanbouw aan. Een lijst met aannemers in België vind je hier. Kijk bij het vergelijken niet alleen naar de prijs, maar ook naar de voorwaarden en de garanties die de aannemer biedt. Heb je je keus gemaakt, stel dan een gespecificeerd contract op, waarin werkzaamheden, materialen, tijdspad en de betaalregeling staan vermeld. Tip: laat het contract beoordelen door een juridisch expert. Zo weet je precies waar je aan toe bent. Dat kun je bijvoorbeeld laten doen via Eigen Huis. Check ook of de aannemer goed verzekerd is.
vtverbouwen Futureproof
Idee: een verbouwing doe je om er langere tijd plezier van te hebben. Dus denk ook aan de toekomst: hoe lang denk je hier te blijven wonen? Is er op termijn sprake van gezinsuitbreiding of gaan de kinderen over niet al te lange tijd het huis uit? Pas je plannen hier eventueel op aan. En als we het dan toch over de toekomst hebben… Wil je graag een duurzaam verantwoord en slimmer huis creëren? vtverbouwen futureproof staat compleet in het teken van het huis van de toekomst en is nu online verkrijgbaar.
Tip van de stylist
‘Laat je bij je plannen nergens door tegenhouden’, aldus stylist Fietje Bruijn. ‘Ook niet door een dikke muur die in de weg staat. Maak doorkijkjes, verplaats een muur, breek deze helemaal of deels af (wel checken of het een dragende muur betreft). Snoep van de ene ruimte meters af, zodat de indeelmogelijkheden in een andere kamer groeien. Een woonkamer met keuken zonder tussenmuur biedt ruimte aan een kookeiland. Met de vierkante meters van een vaste bergkast erbij, heb je plots een inloopkast in je slaapkamer. Soms creëert het plaatsen van een wandje juist weer meer indeelmogelijkheden. Door een T-muurtje in de badkamer te plaatsen, kun je bijvoorbeeld eenvoudiger meerdere functies kwijt.’
Shop de stijl…
Bron: vtwonen home guide 2015, beeld: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 11 aflevering 3 | fotografie: Barbara Kieboom