Meer ruimte in huis met een extra etage

beeld vtwonen Beeld

Heb je behoefte aan meer ruimte in huis, maar is een uitbouw niet mogelijk? Denk ook eens in de hoogte, daar valt misschien nog wél winst te halen.

Lees verder onder de advertentie

In de hoogte

Het is natuurlijk nogal een ingreep, maar een extra laag toevoegen aan je huis kan een prima alternatief zijn voor verhuizen. Bedenk eens hoeveel ruimte dat kan opleveren! Een extra verdieping op een huis of garage met plat dak levert de meeste ruimtewinst op, wel 30%. Vaak wordt zo’n opbouw al kant-en-klaar in de fabriek gemaakt en op het dak gehesen. Maar ook een nokverhoging van een huis met een schuin dak is mogelijk en vooral het overwegen waard als het huidige dak toch al toe is aan een flinke opknapbeurt.

Kosten delen

Zo’n dakopbouw of optopping is best een kostbare ingreep. Een dakopbouw op maat laten maken door een aannemer is een stuk duurder dan een prefab opbouw laten plaatsen. Daarbij kun je de kosten wel beperken door een deel zelf te doen. Ook de keuze van het bouwmateriaal – hout of steen –, het soort kozijnen en de isolatie is van invloed op de totaalprijs. Om te voorkomen dat de constructie en fundering van het huis moeten worden versterkt, is het handig de dakopbouw zo licht mogelijk te houden. Informeer daarnaast ook eens bij je buren of zij misschien ook zo’n soort verbouwing overwegen. In dat geval kun je een aantal kosten delen, zoals de huur van een kraan, het maken van het ontwerp en de vergunningsaanvraag.

Vergunning

Voor een dergelijke verbouwing is altijd een vergunning nodig. Informeer bij je gemeente wat de eisen zijn. Laat een duidelijk plan en tekening zien en geef aan dat je bereid bent om het uiterlijk en maatvoering van de opbouw aan te passen aan de wensen van de gemeente. Hou er rekening mee dat je altijd een aannemer nodig hebt die kan aantonen dat het huis de opbouw kan houden.

Lees verder onder de advertentie

Het alternatief: een dakkapel

Vind je zo’n extra etage toch iets te ingrijpend en te duur? Een andere, veel minder dure mogelijkheid om ruimte te winnen, is het plaatsen van dakkapellen op een etage met schuine daken. Ook deze zijn meestal prefab en worden simpelweg op het dak getild en bevestigd. Plaats bijvoorbeeld aan beide zijden van de zolder een dakkapel; hierdoor wordt de verdieping een stuk groter, lichter en functioneler.

De bovenwoning van Otti en Piet werd op slag twee keer zo groot door de extra verdieping. Omdat het bouwvallige pand toch al grotendeels opnieuw moest worden gebouwd, lag een extra etage voor de hand.

Bron: vtwonen 12-2016 | Fotografie Stan Koolen | Styling Ilona de Koning/Studiobril i.s.m. deens.nl

Lees verder onder de advertentie