De was doen wordt zo een stuk leuker

wasmeubel laag twee wasmachines met dichte deur Beeld

De was doen is meestal niet de meest geliefde huishoudelijke klus. Het wassen zelf is meestal niet het probleem, alleen het vuile goed bij elkaar schrapen, het sorteren en het opvouwen is vaak tijdrovend en saai. Maak het jezelf een stuk makkelijker met een aparte wasruimte in huis, want zo kun je heel efficiënt de was doen. En een mooie bijkomstigheid: de was ligt niet continu in het zicht. De ultieme wasruimte inrichten doe je zo.

Lees verder onder de advertentie

Egale ondergrond

Het inrichten van een wasruimte begint bij een goede basis. Wasmachines hebben aardig wat kracht en kunnen gaan trillen zodra ze op een onstabiele ondergrond staan. Je kunt een wasmachine het beste plaatsen op een stabiele, egale ondergrond. Denk aan beton, steen of matte vloertegels. Hierop staat een wasmachine stevig en hoef je niet bang te zijn dat ie van zijn plek trilt. Ook minimaliseer je zo het geluid.

Minder geschikt zijn houten vloeren, laminaat, gladde tegels of tapijt. Op deze ondergronden staat een wasmachine een stuk minder stabiel en heb je kans op verschuivingen zodra deze gaat centrifugeren. Ook het geluid dat een wasmachine voortbrengt wordt er niet minder op.

Zit je toch met zo’n ondergrond, dan kan het verstandig zijn om betontegels onder de wasmachine te plaatsen. Zorg dat je de wasmachine altijd waterpas plaatst op welke ondergrond dan ook.

Lees verder onder de advertentie

Wasmachine wegwerken

Je kunt een wasmachine of droger natuurlijk naast of op elkaar in een wasruimte plaatsen. Maar een stuk netter maak je het door de wasmachine en droger in een waskast, wastoren of wasombouw te zetten. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar als je handig bent ook zelf maken. Let ook hierbij weer goed op het materiaal van de wasombouw. Je wilt namelijk niet dat de wasmachine de waskast kapot trilt of zorgt voor extra herrie.

LEES OOK
De ultieme DIY wasmachine kast

Was laten drogen

Niet alle was kan in de droger. Sterker nog: je kunt de meeste was beter aan de lucht laten drogen om de kwaliteit ervan te behouden. Zorg dus dat je altijd wat ruimte overhoudt om ook een droogrek in de wasruimte te plaatsen. Het voordeel van een aparte wasruimte wil je namelijk wel behouden: de was is alleen zichtbaar in de wasruimte.

Lees verder onder de advertentie

Mocht je nou onvoldoende ruimte hebben om een compleet wasrek te plaatsen, dan is er nog geen reden tot paniek. Er zijn genoeg om te kunnen drogen in een kleine ruimte. Denk bijvoorbeeld aan dit opklapbare wanddroogrek van Leifheit. Je kunt ook kiezen voor drooglijnen: deze trek je pas uit op het moment dat je ze nodig hebt en kunnen over de gehele ruimte worden ingezet.

LEES OOK
Met deze trucs krijg je de wasmachine uit het zicht

Was sorteren

Als het om was sorteren gaat, dan kun je daar maar beter mee beginnen op het moment dat het in een wasmand verdwijnt. Dat scheelt een hoop werk. Zorg dus dat je verschillende wasmanden hebt in de wasruimte voor de witte, donkere en gekleurde was. Een andere efficiënte manier van was sorteren is door wasmanden aan te wijzen voor wasgoed dat na afloop wel of niet in de droger kan. Zo weet je met welke wasmand je in een moeite door kunt.

Lees verder onder de advertentie

Deze wasboxen van Brabantia zijn perfect om was te sorteren: door de verschillende kleuren kun je makkelijk onderscheid maken. Daarnaast zijn ze licht van gewicht, stapelbaar en makkelijk te verplaatsen door de handvaten. Ideaal!

Wassen leuker maken

De was doen vinden de meeste mensen niet de leukste bezigheid. Dan kun je het maar beter extra leuk maken voor jezelf door de wasruimte sfeervol en huiselijk te maken. Zet wat vetplanten neer voor extra gezelligheid en zorg dat de ruimte heerlijk geurt door bijvoorbeeld amberblokjes of geurkaarsen. Maak het af door een paar leuke accessoires toe te voegen. Een wandkleedis bijvoorbeeld altijd een goed idee én werkt ook nog geluiddempend.

LEES OOK
In 5 stappen naar een clean washok

Lees verder onder de advertentie

Voor het inrichten van de wasruimte…

Bron: vtwonen 04-2019 | Productie & styling Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotograaf Sjoerd Eickmans