In 5 stappen naar een clean washok

beeld vtwonen Beeld

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Al lappen we deze regel in het washok nog vaak aan onze laars, want lege wasmanden en keurig opgevouwen stapels wasgoed zijn er vaker uitzondering dan regel. Toch is een picture perfect washok écht niet moeilijk. Hoe? Met deze vijf stappen krijg je ‘m voor eens en altijd op orde.

Lees verder onder de advertentie

1. Opruimen

Verdwaalde sokken, knijpers en losse hopen waspoeder staan met stipt op nummer één in een rommelig washok. Begin dus met opruimen. Vouw alle schone was op, gooi rondslingerende was in de wasmand en haal alle kasten of planken leeg. Gooi alles wat je niet meer gebruikt – of gewoon niet meer fris is – weg. Haal de stofzuiger door het washok en maak alles schoon.

2. Geen losse verpakkingen

Vanaf nu geen rommelige kasten en planken meer. Losse verpakkingen met waspoeder? Negen van de tien keer wordt dit een bende. Giet het poeder liever in stevige bakken die dicht kunnen. Zorg dat je alle wasbenodigdheden netjes opbergt in overzichtelijke manden en maak een praktische indeling. En met alles bedoelen we alles, óók knijpers en waszakken.

3. Verschillende wasmanden

Van wasmanden heb je er nooit genoeg. Het ideale washok heeft er op zijn minst drie: eentje voor de gekleurde, eentje voor de witte én eentje voor de donkere was. Het scheelt een hoop tijd en uitzoekwerk tijdens de opruimdag. Daarnaast zijn een paar stapelbare manden geen overbodige luxe. Ze zijn makkelijk voor het natte wasgoed uit de wasmachine, het wasgoed uit de droger en schone was die kan worden opgevouwen.

Lees verder onder de advertentie

4. Voldoende droogruimte

Niet alle kleding is geschikt voor de droger en de maanden waarin de was buiten kan drogen zijn maar op één hand te tellen. Kortom, voldoende droogruimte in je washok is een wel zo fijn. De meeste rust in huis creëer je door droogrekken te beperken tot alleen het washok. Om ruimte te besparen kies je voor uittrekbare droogrekken aan de wand of een model voor aan de deur. Plek over? Een roede met een paar hangers zijn fijn voor kledingstukken die je kreukvrij wilt houden, gaat stomen of nog even wilt luchten.

5. Waskast op maat

De wasmachine en droger verdienen geen schoonheidsprijs, maar dat probleem is eenvoudig te verhelpen. Of het washok nou groot of klein is, met een werkblad – van hout bijvoorbeeld – verbloem je de bovenkant van de apparaten. En bovendien wordt er extra ruimte gecreëerd om spullen op te bergen en de was op te vouwen. Het echt goed aanpakken? Ga dan voor een waskast op maat waarin je werkelijk alles in kwijt kunt. In deze DIY laten we zien hoe je een waskast van multiplex maakt.

Tip: bevestig een paar haken of een kapstok aan de muur. Je gaat ze ongetwijfeld gebruiken.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

schoonmaken Stralend schoonmaken: zonnepanelen poetsen in 4 stappen

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

schoonmaken De keuken schoonmaken? 5x de beste tips uit 2022

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

schoonmaken Zonnescherm schoonmaken? Met deze stappen verdwijnt elke vlek

beeld vtwonen Beeld

schoonmaken Schoonmaken met ammonia: waar moet je op letten?

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: vtwonen 04-2019 | Productie & styling Kim van Rossenberg | Uitvoering Richard van Meerveld | Fotograaf Sjoerd Eickmans