Alle mogelijkheden van de hoekkeuken of L-keuken

 Keuken, plantenpot aan muur en bloempot op aanrecht Ikea, hanglampen Told Bold van Louis Poulsen, vloer Coaton in kleur RAL 2005-Y50R, kunstwerken boven aanrecht van Alessandra Taccia en Lon Pennock. Beeld

De hoekkeuken is de meest gebruikte keukenopstelling en past dan ook nagenoeg in iedere ruimte. Je benut alle vierkante meters optimaal, loopt elkaar niet in de weg en krijgt er ook nog eens een zee aan opberg- en werkruimte voor terug. Benieuwd naar alle mogelijkheden, kosten en mooie voorbeelden van hoekkeukens of L-keukens? Je vindt het hier.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een hoekkeuken?

De naam zegt het al: bij de hoekkeuken wordt de keuken in een hoek geplaatst en zijn er twee zijden die met elkaar verbonden zijn. Daarom wordt het ook wel een L-keuken genoemd. Meestal benutten we hiervoor de langste zijde van de keuken en gaan we het hoekje om onder het raam of tegen een andere dichte wand. Aan de ene kant wordt meestal gekookt en andere kant vind je dan het spoelgedeelte terug. En zo houd je genoeg aanrechtblad over om het eten op voor te bereiden en je mooiste keukenspullen uit te stallen. Bovendien zorgt een hoekkeuken voor genoeg bewegingsruimte.

Mogelijkheden van hoekkeukens

De hoekkeuken heeft twee zijden en daarbinnen zijn er enorm veel mogelijkheden. Om te beginnen in de lengtes van beide kanten, maar ook in de invulling ervan. Meestal biedt een L-keuken zoveel opbergruimte dat bovenkastjes niet nodig zijn, maar is het een kleine ruimte, ga dan zeker de hoogte in.

Hoekkeukens zijn ook flexibel genoeg om rekening te houden met een raam of andere onderbreking van de wand. Het is het juist extra gezellig om staand achter het aanrechtblad naar buiten te kunnen kijken. Verder kun je de twee zijden van een L-vormige keuken ook een verschillende vorm geven: de combinatie van een aanrechtblad en kastenwand of hoge kasten zie je ook vaak terug in de hoekkeuken. En de hoekkeuken kan uiteraard ook nog worden uitgebreid met een bar of eiland.

De voordelen van een hoekkeuken

We noemden hierboven al een aantal voordelen van de hoekkeuken, hier vind je ze nog even handig op een rij:

  • De hoekkeuken neemt relatief weinig plek in beslag, dus ook in een kleine keuken maak je optimaal gebruik van de ruimte.
  • De mogelijkheden van hoekkeukens zijn eindeloos, je kiest zelf de meest ideale combinatie van onderkasten, bovenkasten, wandkasten, een carrouselkast en lades.
  • Je hebt meer werkruimte op het aanrechtblad dan bij een keukenblok en de invulling – waar ga je spoelen of koken – is helemaal aan jou.
  • Hoekkeukens zijn er in alle keukenstijlen, van landelijk tot industrieel. (links)
  • Er blijft vaak genoeg ruimte over voor een eettafel in de keuken, dit in tegenstelling tot bij de keuze voor een kookeiland.

Opstellingen van de hoekkeuken

Bij de opstelling van hoekkeukens zit je aan maar weinig regels vast, al zijn sommige plekken voor de apparatuur vaak wel de meest logische. De koelkast is het handigste op een hoek en belandt daardoor vaak op de verste hoek van de dichte zijde van de hoekkeuken.

Daarnaast is het praktisch om de spoelbak en vaatwasser bij elkaar in de buurt te hebben en wil je niet te ver hoeven lopen naar het fornuis of de koelkast. We noemen de kookplaat, spoelbak en koelkast samen ook wel de gouden werkdriehoek: zorg ervoor dat deze niet te ver bij elkaar uit de weg liggen bij een hoekkeuken.

Kleine hoekkeuken

Ook of eigenlijk juist in een kleine keuken is een hoekkeuken een uitkomst, of je nu een dichte keuken of open ruimte hebt. Door twee zijden van de L-keuken te benutten, krijg je er zoveel mogelijk opberg- en werkruimte voor terug en kun je meer apparatuur kwijt. Let daarbij wel op de volgende tips:

Verfkleur Amande SL05 van Ressource. Wandtegels Mosaic del Sur. Tafel en bistrostoelen Maison Gatti. Keramieken servies op planken Catherine Magdelaine voor Galerie Peinture Fraîche. Snijplanken gemaakt door Mariannes man, meubelontwerper Franck Evennou Beeld
  • In een kleine keuken is licht heel belangrijk. Is er een raam? Betrek deze dan bij de keuken door het aanrecht eronder door te laten lopen.
  • Ook lichte kleuren zijn het prettigste in een kleine hoekkeuken. Zo komt de keuken niet teveel op je af en valt het formaat niet op. Vooral met bovenkasten en wandkasten is dit aan te raden.
  • Berg de keukenspullen zoveel mogelijk op in de kasten en lades, zo houd je in een kleine hoekkeuken genoeg werkruimte over. Bovendien oogt de keuken zo minder rommelig.
  • In een hoekkeuken met kleine afmetingen kunnen bovenkasten zorgen voor de broodnodige opbergplek. Ook al had je ze niet op je wensenlijstje staan, praktisch en opgeruimder is het zeker wel.

LEES OOK
Volle aanrechten en donkere kleuren: de no-go’s in een kleine keuken

Grote hoekkeuken

Heb je grote keuken? Dan is de eerste gedachte misschien een keuken- of kookeiland. Toch schep je met een hoekkeuken meer ruimte. Je kunt je er vrijer bewegen en er is genoeg plek voor een grote eettafel. Hoef je niet op de vierkante meters te letten en kun je die eettafel ook wel kwijt? Dan kun je een grote hoekkeuken ook combineren met een eiland of bar.

Laat in alle gevallen meerdere opstellingen uittekenen, want de mooiste indeling is niet altijd de meest voor de hand liggende. Zelf een beetje uitproberen? Er bestaan verschillende online tools waarmee je een ruimte kunt indelen, maar ook Ikea biedt je met de keukenplanner de mogelijkheid om zelf een hoekkeuken te ontwerpen.

Hoekkeuken inspiratie

Bij je zoektocht naar een L-keuken is het altijd fijn om te zien hoe anderen dit hebben aangepakt. Je ziet verrassende vondsten waar je misschien nog niet eerder aan had gedacht. Hieronder vind je een aantal binnenkijkers waar de hoekkeuken een echte eyecatcher of juist super praktisch is. Bekijk de voorbeelden:

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een romantisch Frans gezinshuis

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een Amsterdams nieuwbouwhuis vol vintage

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een gerenoveerd rijtjeshuis in Heverlee

beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een historisch herenhuis in Bordeaux

links naar binnenkijkers/keukens

Een hoekkeuken met eiland

Is het formaat geen enkel probleem, dan is een kookeiland de kers op de taart bij een hoekkeuken. De ruimte wordt er wat minder statisch door en je creëert er een echte leefkeuken mee. Eet je niet in de keuken, dan kan een eiland of bar ook ideaal zijn voor een snel ontbijt of een kop koffie met de krant.

Het keukeneiland is in een woonkamer met open keuken ook echt een verbinder, daarom kun je voor het eiland ook een kleur of materiaal kiezen dat je in de rest van de ruimte terugvindt. Dit hoeft dan ook niet per se de kleur te zijn van de hoekkeuken.

Hoekkeuken met raam

Heb je een keuken met een raam, dan ben je sowieso een bofkont. Want hoe meer licht in de keuken, hoe prettiger en lichter het er aanvoelt. Vaak hebben de architecten van een huis rekening gehouden met de hoogte van het raam en kun je hem integreren in het keukenontwerp. Soms heb je te maken met een keukenraam van grond tot plafond. Heerlijk voor het licht, maar soms lastiger in te delen.

Keuken Tulp. Wandrek Jysk. Keramiek van o.a. Essenza Home, Oyoy Living Design en Lenneke Wispelwey. Oven en koffiemachine Siemens. Hond op kast cadeau gekregen. Beeld

Bij een aanrecht onder het raam hoef je met maar weinig zaken rekening te houden. Heb je een raam dat open kan? Let dan wel op de plek van de kraan, anders kan het raam misschien niet helemaal open omdat de kraan in de weg zit. Er zijn ook nog kranen die je kunt laten verzinken in het aanrechtblad, maar daar zit uiteraard wel een prijskaartje aan. Verder zou je er nog voor kunnen kiezen om het werkblad over te laten lopen in het raamkozijn, zodat het een mooi geheel wordt. Start je helemaal from scratch met de hoekkeuken, dan is dit geen gek idee.

Hoekkeuken met een kastenwand

Je hebt nooit genoeg opbergruimte, dat is een feit. Daarom offeren veel mensen een deel of een heel aanrecht op aan een kastenwand. Hoge kasten in een keuken zijn ideaal voor voorraadkasten, maar ook de meeste inbouwapparatuur, zoals een koelkast, koffiezetapparaat of stoomoven kun je er mooi op ooghoogte plaatsen. Verder benut je met een kastenwand de hele muur optimaal en dat zorgt ook nog eens voor een rustig aanzicht.

Een kastenwand kan trouwens ook als er een raam in de muur zit, met een nis los je dit op een speelse manier op. Een nisje is ook een ideale onderbreking in een grote wand en biedt plek aan de espressomachine en kopjes of een stapel kookboeken.

LEES OOK
Hoe deel je de keukenkastjes nou écht handig in?

Kleuren voor de hoekkeuken

Hoekkeukens kun je in alle kleuren van de regenboog kiezen en ook een combinatie van kleuren en materialen is mogelijk. Denk er wel goed bij na, want een hoekkeuken beslaat – helemaal als er ook bovenkasten zijn – best een groot oppervlak en is dus aanwezig. In een kleine keuken heeft een lichte kleur daarom de voorkeur, terwijl je in een grotere ruimte voor wat donkere tinten zou kunnen gaan.

Wil je toch iets anders dan de wat voorspelbare kleuren voor de L-keuken, maar het toch rustig houden, dan combineren hout en beton heel goed. Ton-sur-ton is een goede truc voor net even wat anders dan anders. En natuurlijk kun je de accessoires en wanddecoratie in de keuken ook gebruiken voor meer kleur in de keuken.

beeld vtwonen Beeld

Witte hoekkeuken

Wit is een echte altijd-goed kleur: het is neutraal, licht en goed te combineren met andere kleuren en materialen. Omdat een nieuwe keuken een flinke uitgave is, wordt wit als de meest veilige keuze gezien. Ook voor een hoekkeuken is wit een logische keuze. Het is een kleur met talent voor het blenden in de rest van het interieur en dat is voor een hoekkeuken – groot of klein – vaak toch de wens.

Een witte hoekkeuken geef je meer pit door de tegels, greepjes of het aanrechtblad. Een paar stoere houten snijplanken doen ook al heel wat en een wandplank met kleurrijke mokken, kommen en borden springen er juist uit tegen een rustige basis. Zo hoeft wit dus echt niet gelijk te staan aan saai.

Zwarte hoekkeuken

De zwarte keuken is inmiddels een klassieker aan het worden en past eigenlijk bij elke woonstijl. Van strak en basic tot mysterieus en klassiek. Matzwart geeft een industrieel gevoel, met hoogglans tik je de design woonstijl aan. Een zwarte hoekkeuken is in alle gevallen echt een statement in huis.

Bang dat het toch allemaal wat zwaar wordt? Dan kun je voor de eventuele bovenkasten een lichtere kleur kiezen of dichte en gesloten kasten met elkaar afwisselen. Een vintage vitrinekast voor je mooiste mokken maakt de zwarte keuken ook minder standaard.

LEES OOK
De zwarte keuken is een blijvertje

L-keukens in verschillende stijlen

Zoals je in de inspiratie voor de hoekkeukens kunt zien, wordt de opstelling binnen alle stijlen toegepast. De design woonstijl herken je aan gedurfde kleurencombinaties en bijzondere materialenmixen: de een smult ervan, de ander vindt het ‘anders’. Binnen de moderne, basic stijl wordt de hoekkeuken vaak in zwart, wit of grijs toegepast, met een knipoog naar de Scandinavische stijl. Gaat je hart sneller klopper van warme kleuren en materialen? Dan is de klassieke woonstijl van nu helemaal jouw ding.

beeld vtwonen Beeld

styling De industriële woonstijl: zo pas je ‘m toe

beeld vtwonen Beeld

Wooninspiratie De basic woonstijl: zo pas je ‘m toe

beeld vtwonen Beeld

styling De design woonstijl: zo pas je ‘m toe

beeld vtwonen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De woonstijl die bij je past 5 budgetproof tips om je woonkamer een industriële look te geven

Kosten van een hoekkeuken

De prijs van een hoekkeuken is natuurlijk nogal afhankelijk van de afmetingen, de gekozen materialen en de apparatuur. Gemiddeld geven we voor een nieuwe keuken tussen de 12.000 en 25.000 euro uit, inclusief apparatuur en montage. De kosten van een nieuwe keuken vind je trouwens hier heel overzichtelijk terug.

Een hoekkeuken valt meestal iets duurder uit dan een recht keukenblok, juist omdat je met de hoek zit. De kasten hiervoor, zoals een carrouselkast, zijn net even ingewikkelder te fabriceren dan een gewone kast en dat zie je terug in de prijs. De uiteindelijke prijs van een keuken bestaat voor 40% uit de kosten van de kasten, dus je kunt nog besparen op de materialen of keukenapparatuur. De prijzen van basic hoekkeukens beginnen rond de 6000 euro, dan heb je een keuken met spoelbak, fornuis en koel/vriescombinatie. Ga je voor iets meer luxe, dan zit je al snel rond de 10.000 euro en natuurlijk kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

beeld vtwonen Beeld

Wooninspiratie De Scandinavische keuken: deze stijl zorgt voor rust en ruimte

beeld vtwonen Beeld

keuken Aan 2 kanten een keuken: de parallel keuken is functioneel en compact

beeld vtwonen Beeld

Indelen Keuken: kleine keuken, budgetkeuken en tweede leven

beeld vtwonen Beeld

Inrichting-styling Dit is alles wat je moet weten over je keuken wrappen

Lees verder onder de advertentie