1. Isolatie controleren
Met het oog op de winterkou en de energierekening is het allereerst van groot belang om te kijken hoe het er met de isolatie voor staat. Tocht het ergens? Sluit een raam niet goed? Komt er koude lucht onder de deur door? Pak dit dan gelijk aan. Tochtwering maakt al een groot verschil, net als tochtstrips bij de ramen. Kleine kieren kun je ook vullen met een siliconenkit. Sluiten sommige ramen echt niet goed, dan is het aan te raden om deze te laten vervangen. Het is een flinke uitgave, maar scheelt een hoop. Zowel qua kou als kosten.
LEES OOK
Warm de winter in: zo isoleer je de ramen het best tegen de kou
2. Verwarmingsketel nakijken
Met dalende temperaturen wil je niet plots in de steek gelaten worden door de verwarming. Maak het huis winterklaar en controleer de ketel. Door deze goed te onderhouden verbeter je de werking, verleng je de levensduur en verklein je de kans op storingen aanzienlijk. Controleer of de waterdruk nog juist is, check de waarden van koolmonoxide, koolstofdioxide en zuurstof en controleer ook de onderdelen die snel slijten. Dit zijn onder andere de brander, sensoren en warmtewisselaar. Klinkt dit allemaal als abracadabra? Dan is het veiliger om de ketel te laten controleren. De kosten hiervoor liggen tussen de € 50 en € 100.
3. Radiatoren ontluchten
Om het huis winterklaar te maken is het ook slim om alle radiotoren goed te ontluchten. Zo worden ze weer sneller en beter warm en hoef je minder lang te wachten op een verwarmd huis in de winter. Nog een pluspunt: door ze jaarlijks te ontluchten voorkom je ook dat typische en vooral storende borrelende of tikkende geluid in de cv-installatie.
LEES OOK
Zo houd je het licht en sfeervol tijdens de wintermaanden
4. Controleer het dak
Je wilt er deze winter natuurlijk droog en warm bij zitten. Daarom is het dak controleren geen overbodige luxe. Kijk allereerst of de dakpannen nog goed liggen en ook goed aansluiten. Wanneer ze scheef liggen zorgt dit namelijk al snel voor een lekkage. Bij platte daken zonder dakpannen is het een moetje om het dak te controleren op slijtage. Ligt er veel blad of mos op het dak? Verwijder dit dan en maak ook alle dakgoten vrij van vuil en takken.
5. Voorkom bevroren waterleidingen
Wanneer de leidingen te koud worden bevriest het water erin. Bevroren water zet uit waardoor de leidingen kunnen beschadigen. Voorkomen is in dit geval dus zeker beter dan genezen. Laat de thermostaat niet lager dan 17 graden komen, sluit buitenkranen af en laat de kraan bij extreme kou 's nachts het liefst zacht druppelen. Voorkom tocht en pak de watermeter goed in met isolerend materiaal. Denk hierbij aan een simpele deken of gebruik bubbeltjesplastic of een vuilniszak met proppen kranten.
Huis winterklaar? Schilderen maar
Heb je tijd over? Benut de tijd die je de komende periode binnenshuis besteedt dan extra goed door allerlei binnenschilderwerk op te pakken. Buiten schilderen kan alleen als de temperatuur het toelaat en het niet regent, maar binnenwerk kan juist nu goed gedaan worden. Dan kun je in de lente de klusjes buitenshuis weer oppakken.
LEES OOK
Onderhoud de tuin met deze onderhoudskalender voor december