Verwarming aan of uit op vakantie?
Laat je de verwarming aan of uit als je in de winter op vakantie gaat? Waar komt de twijfel überhaupt vandaan, vragen sommige mensen zich vast af. Wie tijdens de vakantie of een weekend weg de verwarming laat loeien, betaalt toch juist onnodig stookkosten? Waar het dus logisch voelt om hem uit te zetten als je voor langere tijd weg bent, wordt er ook geroepen dat de centrale verwarming bij terugkomst van vakantie extra hard moet werken om het huis weer op te warmen. Met alsnog een oplopende energierekening als gevolg. Dus, hoe zit het nu?
LEES OOK
3x zo kun je op korte termijn op gas in huis besparen
Zet de thermostaat omlaag, maar niet uit
Ga je een (lang) weekend weg of op vakantie in het najaar? Draai de thermostaat dan terug naar 17 graden. Daarbij adviseert Milieu Centraal om de radiatorknoppen in iedere kamer een beetje open te draaien en de binnendeuren open te zetten. Hierdoor komt de temperatuur in huis op één niveau en hoeft de verwarming minimaal te werken. Zo voorkom je condens- en schimmelvorming in kamers waar de verwarming niet aanstaat. Het aanhouden van de verwarming voorkomt ook dat leidingen zouden bevriezen en beschadigen wanneer het vriest. Of de verwarming dan niet dubbel zo hard moet werken als je terug bent? Ja, hij moet even zijn best doen om het huis weer op te warmen, maar lang niet zo hard als wanneer-ie het huis de hele vakantie op temperatuur moet houden.
Duurzame tip
Draai als je terugkomt van vakantie de thermostaat niet in één keer naar 19 graden (of hoger), maar doe dit geleidelijk. Dit is een minder harde aanslag op het verwarmingssysteem en gunstiger voor de energierekening.
LEES OOK
De verwarming aan of uit als je de deur uit gaat? Zo maak je een duurzame keuze