Huis verwarmen zonder gas? Dit zijn je opties

Ovale bijzettafel Cone van palmbladeren, 40×70 cm (hxØ), rotan vloerlamp Naasha, stoel van sisaltouw en hout, 90x76x80 cm (hxbxd), salontafel van olmhout, 180x66x40 cm (lxbxh), juten mat Sunda, 318×200 cm, vintage papier-maché graanpot, kussen van geknoopt sisal, 65×65 cm , gestreept kussen, 63×63 cm, bruine zeegras schaal (couleur-locale.eu). Schilderij, 100×200 cm prijs op aanvraag (martvisser.nl). Bank en kussens gemaakt van vintage linnen lappen, 300×90 cm prijs op aanvraag (mvninteriors.com). Kan (zarahome.com). Papier-maché dienblad, rieten mand (weldaad.com). Marmeren object Shoulder van Cooee Design (nordicnest.nl), kom op dienblad Merci n°1 van Serax, 12,5 cm (Ø)(vtwonen.nl). Overig privébezit. Beeld

We moeten van het gas af: je hoort het menig politici en klimaatactivist regelmatig zeggen. Maar hoe doen we dat? Gas is namelijk nog altijd de meest gebruikte optie voor verwarming. Gelukkig zijn er ook opties om je huis te verwarmen zonder gas. De ene optie is simpeler en goedkoper dan de ander, maar allemaal zijn ze een duurzamer alternatief voor gas.

Lees verder onder de advertentie

Je huis verwarmen zonder gas: isoleren gaat voor

Gas is nog altijd de meest gebruikte optie voor verwarming in huizen, terwijl we de gasprijzen stijgen en we keihard moeten verduurzamen. Tijd om naar alternatieven voor gas te kijken. Voordat je aan de slag gaat met een flinke verbouwing en een ander type verwarming laat installeren, is het verstandig om naar de isolatie van je huis te kijken. De eenvoudigste oplossing om je huis warm te houden zonder gas te verbruiken is namelijk een goed geïsoleerd huis. Maak ramen luchtdicht, plak een tochtstrip voor deuren en zorg voor een goede isolatie van je dak. Op deze manier blijft de warmte binnenshuis en hoef je minder gas te verbruiken voor een comfortabel warme woning.

Is je huis al goed geïsoleerd en ben je op zoek naar een blijvende manier om je huis te verwarmen zonder gas? Dan zijn de volgende opties te overwegen.

LEES OOK
Zo isoleer je een jaren ’30-huis

Lees verder onder de advertentie

1. De elektrische verwarming

Elektrisch verwarmen werd de afgelopen jaren steeds populairder, al is het tegenwoordig met de stijgende prijzen zeker niet de goedkoopste optie. Maar met slimme investeringen als de warmtepomp en zonnepanelen verdien je veel van de maandelijkse kosten terug. Als het om elektrische verwarming gaat heb je veel opties. Afhankelijk van de grootte van een ruimte, het budget en je wensen zijn elektrische vloerverwarming, de lucht-lucht waterpomp en elektrische kachels populaire opties. Maar de wereld van elektrische verwarming is behoorlijk groot: alle opties vind je hieronder. Voor allemaal geldt wel: het is een flinke investering, die zowel geld als tijd kost. Maar vraag je het ons, dan zijn de opbrengsten ervan zeker de moeite waard.

LEES OOK
De zuinigste opties voor elektrische verwarming (in de woonkamer)

2. De palletkachel of open haard

Een minder gebruikt alternatief is de palletkachel of open haard. Hoewel de opties veel gezelligheid in huis brengen, komen er ook nadelen bij kijken. Een palletkachel of open haard verbruikt misschien geen gas, wel komen er kleine deeltjes fijnstof vrij in de lucht. En die uitstoot is bepaald niet goed voor onze gezondheid, zeker niet wanneer het op een dagelijkse basis onze longen binnenkomt. Leuk voor soms dus, maar als je het ons vraagt geen permanent alternatief voor het verwarmen van je huis zonder gas.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Wel de lusten, niet de lasten: 4 alternatieven voor de open haard

3. Slimme trucs om je huis te verwarmen zonder verwarming

Je huis verwarmen zonder gas maar mét elektrische verwarming is niet voor ieders budget weggelegd. Gelukkig zijn er naast een goede isolatie ook andere slimme trucjes om je huis warm te houden, zonder dat je daarvoor aan de verwarmingsknop moet draaien. En het mooiste? De meeste trucjes kosten je weinig tot helemaal niks:

  • Zonlicht is de allerbeste natuurlijke bron van warmte. Koester de zonnige winterdagen dus zoveel als kan en laat zonlicht de ruimte binnenstralen. De gordijnen kunnen altijd later nog dicht.
  • Schaf een groot vloerkleed aan. Hoewel de meeste warmte ontsnapt via het dak, kan ook de vloer een boosdoener zijn. Een warm tapijt houdt de warmte tegen en zorgt ervoor dat je geen koude voeten meer hebt in de winter.
  • Zet de ramen een korte periode tegen elkaar open, zodat het even goed doorlucht. Koude lucht is droger en is daardoor makkelijk te verwarmen. Je hebt er misschien nog steeds gas voor nodig, maar het verwarmen gaat zo een stuk sneller.
  • Misschien wel de meest gehoorde tip sinds de energiecrisis: draag laagjes. Jezelf warm houden kan namelijk prima zonder je hele huis te hoeven verwarmen. Kost je helemaal niks -behalve de aanschaf van een lekker dikke trui en wollige sloffen dan.
  • Lekker voor op de bank, bij de werkplek of over het bed: een warmtedeken. Hiermee houd je jezelf behaaglijk warm, zonder dat je de ruimte hoeft te verwarmen.
Lees verder onder de advertentie