Vurig verlangen: 5 alternatieven voor een open haard
Een ruimte wordt tien keer zo gezellig als er een open haard aanwezig is. En nog minstens tien keer zo fijn als deze brandt, want een knisperend haardvuur zorgt meteen voor sfeer. Toch kleven er naast die sfeer en warmte ook nadelen aan de open haard: je hebt altijd droog hout nodig en dan nog de geur en troep die achterblijven… Wel de lusten, maar niet de lasten? Dit zijn mooie alternatieven voor een open haard.
Wel met hout
Een van de alternatieven die het meest in de buurt komt bij een echte open haard is, naast de houtkachel, de pelletkachel. Je verbrandt geen echte houtblokken, maar eerder een soort houtbrokken. Ook al zal het iets minder vlammen produceren dan een echt haardvuur, je hebt wel echt het gevoel dat je een vuurtje stookt. Een pelletkachel is ideaal om een slecht geïsoleerd huis te verwarmen. De meeste pelletkachels hebben niet de meest geweldige designs, maar deze pelletkachel zorgt zeker voor een knusse sfeer.
LEES OOK
Een nieuwe kachel kiezen? Zo doe je dat!
Gashaard
Een ander alternatief voor een open haard is de gashaard. Die brandstof heb je in ieder geval altijd in huis. Deze haard is makkelijker in gebruik dan een pelletkachel, want je bedient ‘m met een knop of zelfs met een app. Daarnaast heb je invloed op de looks van de gaskachel, want er zijn heel veel soorten en maten. Je kunt er eentje laten inbouwen of kiezen voor een vrijstaand model.
Duurzame bio-ethanol haard
Een bio-ethanol haard is een fijn alternatief voor een open haard, hoewel hij wel wat minder warmte produceert. Je hebt geen schoorsteen nodig, want bij de verbranding ontstaat geen rook of roet. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken over schadelijke stoffen: een bio-ethanol haard brandt een schoon vuur. Zo heb je wel de gezelligheid en de warmte, maar niet de nadelen.
LEES OOK
Haard op stroom
Nog veiliger dan bio-ethanol is de elektrische haard. Yes, een haard op stroom. De échte warmte van vuur heb je er helaas niet van, maar wel de looks. Helemaal koud zul je het niet krijgen met zo’n elektrische haard. Er zit vaak een verwarmingsfunctie op. Daarnaast is de haard ‘aansteken’ appeltje eitje. Met een druk op de knop blaas je gezelligheid de ruimte in. Tegenwoordig hebben deze haarden op stroom ook nog een realistische look en zijn ze verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo heb je ook elektrische inzethaarden die je bijvoorbeeld in een oude schouw kunt plaatsen.
Vuurtje stoken…
Bron: Weer verliefd op je huis, styling Fietje Bruijn, fotografie Barbara Kieboom