Een nieuwe kachel kiezen? Zo doe je dat
Een open haard of kachel met mooi vlammenspel geeft instant warmte en gezelligheid. Zeker in hoge en grote open ruimtes, zoals de woonkamer en keuken in de binnenkijker van Caroline en Peter. Hier is de kachel een toegevoegde waarde. Kwestie van kiezen…
Open haard
Een ouderwetse open haard is een gezellig en sfeervol element in huis, maar is niet de meest praktische en milieubewuste oplossing. Bij een gewone open haard verdwijnt er namelijk veel warmte door de schoorsteen; maar zo’n 30% van de warmte blijft binnen. Daarbij zijn open haarden nogal vervuilend door de uitstoot van roetdeeltjes. Als je een nieuwe houthaard gaat aanschaffen, is een houtkachel een betere keuze. Door de sterk verbeterde technologie is de uitstoot van roetdeeltjes grotendeels verleden tijd en het rendement een stuk hoger.
Houtkachels
Een inbouw houtkachel wordt in een muur of scheidingswand ingebouwd. Je kunt de muur strak laten of er een schouw voor zetten. Een inzet houtkachel wordt ingebouwd in een bestaande open haard, meestal zonder breekwerk. Maar er zijn ook gietijzeren houtkachels, van klassiek tot heel strak, die je makkelijk los in de ruimte plaatst. Ze nemen niet veel plaats in en zijn er in alle mogelijke vormen en maten, met glas aan de voorzijde of aan twee of drie kanten. Doordat ze dicht kunnen, blijft de warmte beter behouden dan bij een ouderwetse open haard. Ook bestaan er houtkachels van speksteen die als voordeel hebben dat ze warmer worden en die warmte ook lang vasthouden; ze gloeien zelfs nog na als het vuur al is gedoofd. Ook zijn er pelletkachels die branden op kleine brokjes hout, gemaakt van geperst zaagsel en snippers.
Voordelen houtgestookte kachels
- Een knisperend houtvuur is heel sfeervol
- Ruikt lekker
- Directe warmte, hoog
- rendement
Nadelen houtgestookte kachels
- Er moet een rookkanaal komen
- Je moet de schoorsteen elk jaar vegen om schoorsteenbrand te voorkomen
- Je moet hout aanschaffen
Gashaard
Gashaarden zijn er naar keuze, van klassieke modellen en inbouwhaarden met een doorkijk tot vrijstaande haarden met glas rondom. De meeste gashaarden worden geleverd met natuurlijk ogende houtstammen. Ze zijn er met een open of een gesloten systeem: met een open systeem haalt de haard de zuurstof uit de ruimte waar hij staat, met een gesloten systeem wordt de lucht van buiten gehaald door middel van een afvoerkanaal. Het gasverbruik is sterk afhankelijk van het vermogen van de kachel.
Voordelen gaskachels
- Je hoeft niet te slepen met hout en geen asla te legen
- Makkelijk aan te steken met een druk op de knop
- Vraagt weinig onderhoud
- Niet vervuilend
- Geeft veel warmte af
Nadelen gaskachels
- Minder natuurlijk vuur dan met hout
- Er moet een gasleiding worden aangelegd
- Er moet een rookkanaal komen
Elektrische haard
Ook een elektrische haard geeft sfeer met een levendig ‘vlammenspel’ en warme gloed, ook al geeft hij niet veel warmte af. Ook elektrische haarden zijn er in alle stijlen en uitvoeringen die je maar bedenken kunt. En makkelijker kan bijna niet: een druk op de afstandsbediening en hij is aan.
Voordelen elektrische kachels
- Geen rookkanaal of hout nodig
- Overal te plaatsen waar stroom zit
- Voordelig
- Weinig onderhoud
- Gaat aan met een druk op de knop
Nadelen elektrische kachels
- Geen echt vuur, maar de illusie van vlammen
- Weinig warmte
CV kachel
Dit is weer een heel ander verhaal, want een CV kachel zorgt niet alleen voor warmte, maar ook voor warm water én voor een gezellig vuur. Een CV ketel die gezien mag worden dus! Een CV haard kun je stoken op hout of op gas.
Voordelen CV kachel
- Voordelig en duurzaam, want hij heeft driedubbele functie
- Sfeervol met echte vlammen
Nadelen CV kachel
- Warmteregulering is lastig
- Je hebt én een rookkanaal én wateraanvoer nodig op de plek van de haard
- Niet eenvoudig te installeren
- Hoge veiligheidsvoorschriften
Milieuregels
Voor de aanschaf van een houtgestookte haard is het verstandig om bij je gemeente te informeren naar de milieueisen en -plannen voor de komende jaren. Er is bijvoorbeeld veel discussie over de fijnstofuitstoot van houtgestookte kachels. Wel heeft de huidige generatie houtkachels een sterk verbeterde technologie met optimale verbranding. Daarnaast wordt het gebruik van gas op langere termijn aan banden gelegd; nieuwbouwhuizen hebben vaak al geen gasleidingen meer.
Bron: vtwonen 03-2018 | Fotografie Louis Lemaire/inside homepage