De (zuinigste) opties voor elektrische verwarming in de woonkamer

Vloer van oude eikenhouten planken, per m² vanaf € 95,- (soekijad.nl). Bijzettafel Capsule € 300,- (mimiettoi.com). Bruine schaaltjes, per stuk € 7,99 (sissy-boy.com). Bruine glazen karaf € 100,- (paviljoennoord.com). Notitieblok met leren kaft € 9,-, kussen met bruine en ecru vlakken € 96,- (letoile.store). Glazen met messing band van Serax, per stuk € 17,99 (vtwonen.be). Fauteuil € 995,-, ovale salontafel € 549,-, object met drie cirkels op poot € 98,- (allestedlund.com). Bamboe vloerkleed in de kleur Copper van Massimo, 140×200 cm € 805,86 (vloerkledenwinkel.nl). Steenrode bijzettafel, 40×50 cm (Øxh) € 399,- (polspotten.nl). Koperen vaas € 80,- (vantil.nl). Walnoothouten eettafelbank Slot, 140x40x45 cm (lxbxh) vanaf € 975,- (studio-henk.nl). Stenen vaas Organic € 379,- (brostecopenhagen.com). Televisie The Frame met lijst in walnoothout vanaf € 1499,- (samsung.com/nl/vtwonen). Walnoothouten daybed Hadley € 849,- (sofacompany.com). Bruin linnen kussen € 22,99, bruin linnen plaid € 79,99, gevlochten kussen van papier € 35,99 (zarahome.com). Steenrode tafellamp € 300,- (homestede.nl). Overig privébezit. Beeld

De woonkamer elektrisch verwarmen wordt steeds aantrekkelijker, vooral als er flink wat zonnepanelen op je dak liggen te pronken. Welke mogelijkheden zijn er voor elektrische verwarming in de woonkamer? En is het ook als je geen zonnepanelen hebt goedkoper dan gas?

Lees verder onder de advertentie

Soorten elektrische verwarming woonkamer

Het is milieuvriendelijk, goedkoper (vooral met zonnepanelen), mooi weg te werken en veilig: elektrisch verwarmen. De woonkamer is over het algemeen een grote ruimte die veel gebruikt wordt, dus ideaal om elektrisch te verwarmen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

  • Elektrische vloerverwarming: dit kan in de vorm van folie met verwarmingsbanen, een mattensysteem of met elektrische kabels. Elektrische vloerverwarming kan zowel als hoofd- als bijverwarming. Vaak wordt het als bijverwarming gebruikt in verband met het hoge verbruik.
  • Elektrische radiator: ook radiatoren kunnen als hoofd- en als bijverwarming gebruikt worden. Ga je voor regelmatig en intensief gebruik? Kies dan voor een duurder model met centrale besturing. Gebruik je het alleen als bijverwarming op écht koude dagen? Kies dan een goedkoop, decentraal exemplaar dat je rechtstreeks in het stopcontact steekt.
  • Lucht-lucht warmtepomp: het mooie van een lucht-lucht warmtepomp is dat het de woonkamer zowel kan verwarmen als koelen. Het apparaat is daarnaast erg milieuvriendelijk. Het gebruikt de warmte van de buitenlucht om de lucht in een woning te verwarmen. Je kunt het als hoofd- en als bijverwarming gebruiken.
  • Accumulator: een accumulator is een opslag van vuurvaste stenen. Deze stenen worden ‘s nachts opgewarmd (goedkoper dankzij het nachttarief) en overdag geven ze hun opgebouwde warmte geleidelijk vrij. Is de warmte op, dan schakelt het automatisch over naar het duurdere dagtarief. Deze verwarmingsvorm wordt voornamelijk gebruikt als hoofdverwarming.
  • Infraroodverwarming: een infraroodverwarming staat vaak mooier in de woonkamer dan radiatoren of accumulatoren. Daarnaast is het ook nog eens een snelle verwarmingsmethode. Niet de lucht, maar de omliggende massa wordt verwarmd. Infraroodverwarming kun je aanschaffen in de vorm van verwarmingspanelen, vloerverwarming of een kachel. Het wordt vaak gebruikt als bijverwarming. Het kan ook als hoofdverwarming, maar het gebruik valt hoog uit.
  • Elektrische convector: een convector verwarmt de woonkamer via convectiewarmte. Het is eenvoudig te installeren en warmt de ruimte snel op. Een convector wordt altijd gebruikt als bijverwarming. Naast wandmodellen bestaan ze ook als mobiel toestel.
  • Elektrische kachel: een elektrische kachel wordt altijd als bijverwarming gebruikt gezien het hoge energieverbruik. Door middel van een keramisch verwarmingselement wordt de woonkamer snel verwarmd. Vaak worden deze kachels alleen op echt koude dagen als extra verwarmingselement gebruikt.

LEES OOK
Heerlijk warm: dit zijn de voordelen van vloerverwarming

Is elektrisch verwarmen goedkoper dan gas in 2022?

Stroom is over het algemeen goedkoper dan gas. Om de woonkamer te verwarmen zul je wel meer stroom dan gas verbruiken. Hierdoor maakt het uiteindelijk – normaal gesproken – maar weinig verschil. Anno 2022 kan de woonkamer elektrisch verwarmen wél een stuk goedkoper zijn, afhankelijk van je contract. Veel prijzen zijn nog niet te voorspellen. Duidelijk is wel dat gas ontzettend duur gaat worden. Bovendien is het veel minder milieuvriendelijk. Dus al met al is elektrisch verwarmen een goed idee – voorál als je energie zelf opwerkt met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn natuurlijk een flinke investering. Op de lange termijn betaalt dit zich wel uit. Elektrisch verwarmen is hierdoor een stuk goedkoper dan verwarmen met gas. Kijk voor actuele gas- en elektraprijzen eens op energie-vergelijker.be.

Energielabel checken

Let goed op het energielabel op de elektrische verwarming. Hierop staat hoe zuinig het verwarmingssysteem is. Het gaat van G tot A++ bij verwarmingstoestellen. Bij warmwatertoestellen gaat het van G tot A. A(++) is het meest zuinig.

LEES OOK
Heerlijk warm: dit zijn de voordelen van vloerverwarming

Wat is de zuinigste elektrische verwarming voor de woonkamer?

Ben jij van het type ‘ons bin zuunig’? Ga dan voor infraroodverwarming: dit is het zuinigste type elektrische verwarming. Er is minder wattage nodig dan bij andere vormen van elektrisch verwarmen. Dit komt doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid. Ook infrarood vloerverwarming is energiezuiniger dan radiatoren of accumulatoren. Dit komt omdat je een lagere temperatuur nodig hebt om de ruimte te verwarmen.

Kan een elektrische kachel de woonkamer verwarmen?

Een elektrische kachel wordt, zoals hierboven vermeld, voornamelijk als bijverwarming gebruikt gezien het hoge energieverbruik. Door middel van een keramisch verwarmingselement wordt de woonkamer snel verwarmd. Vaak worden deze kachels alleen bij echt koude dagen als extra verwarming gebruikt. Afhankelijk van hoe groot de woonkamer is, kan het wellicht de gehele woonkamer verwarmen. Deze optie is bepaald niet energiezuinig. Kijk daarom eens naar andere bovenstaande opties.

Knusse warmmakers

Bron: vtwonen 11-2021 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie