Planten en water
Dat planten en water elkaar nodig hebben is zeker. Maar welke invloed heeft het Belgische klimaat nu op de beplanting in onze tuin? Hier lees je alles over planten en water.
Grond, planten en water
Planten die van zure grond houden, zoals rododendron, heide en vleesetende planten, willen het liefst regenwater, omdat ons kraanwater kalk bevat. Er zijn hortensiasoorten die zichtbaar op zure bodemomstandigheden reageren. Hoe zuurder de grond, des te blauwer de bloemen. Is de grond meer neutraal dan zullen de bloemen roze kleuren. Wil je in kalkrijke grond een heidetuin aanleggen, dan moet er speciale grond worden aangevoerd. Ook zal het onderhoud van zo’n tuin door extra bemesting meer zorg en geld kosten. Planten die graag in vochtige grond staan en in kurkdroge zandgrond worden gezet, zullen veel extra water nodig hebben. Het is daarom beter voor de portemonnee én het milieu om planten op plaatsen te zetten waar ze zich van nature het beste thuis voelen.
Droogteminnende planten
Er zijn heel veel verschillende soorten planten. Er zijn er die absoluut níet van nattigheid houden, maar er zijn er ook die alle omstandigheden prima vinden. In een droge tuin op het zuiden zijn grijsbladige planten een uitkomst. Deze planten hebben bladeren met een laagje onzichtbare haartjes, die de plant tegen uitdroging beschermen. De plant is extra uitgerust om droge omstandigheden te overleven, want het blad kan extra vocht opslaan. Deze planten kunnen tegen droogte:
- Ezelsoor (Stachys)
- Vetkruid (Sedum)
- Prikneus (Lychnis)
- Tijm (Thymus)
- Hoornbloem(Cerastium)
Waterminnende planten
Er zijn ook planten die van nattigheid houden. Planten zoals Ligularia en Astilbe hebben snel last van droogte. Ze laten dat duidelijk zien door vaak al bij een beetje zonlicht het blad te laten hangen. Dit klein maken van het bladoppervlak doet de plant als bescherming, want zo wordt minder water verdampt. Deze planten houden van nattigheid:
- Geitenbaard (Aruncus)
- Zilverkaars (Actaea/Cimicifuga)
- Reuzenrabarber (Gunnera)
- Ruit (Thalictrum)
- Schout-bij-nacht (Rodgersia)
Makkelijke planten
Er zijn ook planten die zich nergens wat van aantrekken. Staan ze langs een vochtige vijverrand, dan voelen ze zich daar prima, maar ook droge zandgrond vinden ze geen punt. Deze planten doen het bijna overal goed:
- Siberische lis (Iris sibirica)
- Kattenstaart (Lythrum)
- Wederik (Lysimachia)
- Hartlelie (Hosta)
- Vrouwenmantel (Alchemilla)
Water besparen
Met de juiste beplanting kun je al veel water besparen. Als je in een gortdroge tuin hortensia’s plant, dan zul je vaak en veel water moeten geven. De aarde afdekken met natuurlijk materiaal zoals houtsnippers, kokosafval of bodembedekkers voorkomt in ieder geval dat de aarde snel uitdroogt. Houtsnippers en andere natuurlijke materialen zullen op den duur verteren. Dit verteringsproces kost veel extra stikstof. Krijgen de planten in de buurt lichtgroen blad en is het blad ook aan de kleine kant, dan is er sprake van stikstofgebrek (N). Dat betekent dat er extra gemest moet worden.
Mediterrane planten
Mediterrane planten, zoals lavendel, rozemarijn en tijm zijn dol op warmte en zon. Heb je een zonnige plek, maar is de grond aan de vochtige kant, dan kunt je deze planten in een grindbed planten. Gebruik rond het grindbed hoge stenen muurtjes, want de stenen slaan warmte op die ze ook weer afgeven aan de planten. Ook bij en tegen muren kan dit extra warmte-effect een voordeel zijn. Denk maar eens aan perziken, druiven en vijgen die tegen een warme gevel of muur groeien.
Natte of droge grond?
Sommige grondsoorten houden meer vocht vast dan andere. Bij bodemsoorten lees je daar meer over.
- Kleigrond houdt vocht prima vast.
- Zandgrond is niet goed in staat water vast te houden, regenwater zakt er snel door weg.
- Veengrond is over het algemeen vrij zuur en aan de vochtige kant.