Ruit (Thalictrum delavayi)

De ruit Thalictrum delavayi komt uit China en wordt ook nog wel onder de lang gehanteerde naam Thalictrum dipterocarpum aangeboden. De bladeren van de akeleiruit bevatten een gele kleurstof en werden om die reden vroeger gebruikt bij het verven van wol.

Wat zijn eigenschappen van de Thalictrum delavayi?

Het is een hoog uitgroeiende soort (tot 2 meter) die heel open groeit en bloeit. Je kijkt soms dwars door de sterk vertakkende plant heen. Het blad van de Thalictrum delavayi is opvallend blauwgroen en driemaal drietallig samengesteld. De hangende bloempjes (geknikt) beschermen hun gele meeldraden tegen regen door de roze (sommigen zeggen lila) kroonblaadjes er boven. Thalictrum’s bloeien prachtig in de zomer, maar vallen ook al vroeger in het jaar op door de vaak mooi gekleurde takken.

Waarin verschillen de soorten Thalictrum’s?

Er zijn veel verschillende soorten waarvan aantal in ons land ook goed gedijen. Het zijn allemaal vaste planten, maar ze kunnen heel verschillend zijn: van maximaal 20 centimeter hoog tot wel 3 meter en ook de bladeren kunnen diverse vormen hebben. De overeenkomst is het beste zichtbaar in de bloemen. Die zijn bijna altijd klein en zitten in forse trossen (ook wel pluimen) bij elkaar. Vooral de vele meeldraden in ieder bloempje zijn heel opvallend. De kleuren variëren van groenachtig wit tot geel, roze en violet. Met name de hoge soorten kunnen zeer imposant zijn.

Hoe moet ik de Thalictrum delavayi verzorgen?

Vrijwel alle soorten die in de tuin worden toegepast, houden van voedzame, iets vochtige grond. Zon heeft de voorkeur, maar lichte schaduw wordt verdragen. In het voorjaar de afgestorven plantendelen opruimen en daarna een goede organische basisbemesting geven. Op winderige plekken kunnen hoge soorten steun nodig hebben. Geef bij langer durende droogte extra water. Deze soort komt van nature voor in bergbossen en houdt meer dan andere van sterk humusrijke of venige grond.

j695bep87q3g_w2400.jpg

Kenmerken: