Zo ontwerp je de eigen tuin als een pro

beeld vtwonen Beeld

Een nieuwe tuin ontwerpen betekent veel meet- en denkwerk. Een goede basis is erg belangrijk. Wij helpen je bij de eerste opzet en geven voorbeelden van tuinontwerpen. Hierdoor kun jij binnen no-time ook zelf aan de slag met het eigen tuinontwerp.

Lees verder onder de advertentie

Aan de slag met ontwerpen

Ga je zelf een tuin ontwerpen? Volg dan onderstaande stappen. Ben je nog op zoek naar inspiratie? Kijk dan eens bij onze voorbeeldtuinen van tuinontwerpen. Of bekijk eens de vele programma’s waarmee je de tuin kunt ontwerpen.

In de tuin geldt: meten is weten

Maak een plattegrond om te bepalen wat er zoal in de tuin kan passen. Doe dit het liefst met zijn tweeën: rechte lijnen zijn makkelijk op te meten maar hoeken zijn wat lastiger. Meet vanuit de gevel van de tuin. Geef op de plattegrond ook het huis aan, met de deuren en de ramen: belangrijk voor de loop- en kijkrichting in de tuin en het zicht vanuit het huis.

Dit heb je nodig voor je eigen tuinontwerp

Lees verder onder de advertentie

Zet alle tuinwensen op een rij

Geef alle gezinsleden een vel papier en vraag of ze hun tuinwensen op willen schrijven. Lang niet alles zal gaan passen. Houd dan de wensen aan die het hoogste scoren, zo kun je een tuin ontwerpen waar iedereen blij mee is. Kijk voor inspiratie van tuinontwerpen eens bij onze voorbeeldtuinen.

Zonnige tuin of schaduwtuin?

Waar is het noorden in de tuin, en waar het zuiden? Het is handig om te weten wat de stand van de zon is gedurende de dag. Zo stippel je precies uit hoe jij optimaal geniet van de zon. Teken daarom in tuinontwerpen ook een pijl richting het noorden op de plattegrond.

Indeling bij een zonnige tuin of schaduwtuin

Het is fijn om zowel een zitplek in de zon als in de schaduw te hebben. Teken de terrassen als eerste. Staat buiten eten, hoog op de wensenlijst? Houd dan rekening met de maten van een flinke eethoek (reken voor de plaats van één stoel één vierkante meter). Het aantal zonuren is ook belangrijk voor de plaats van de border(s). Wil je een tuin met uitbundige bloeiers, dan is een plek waar de zon minimaal zes uur per dag schijnt, een vereiste.

Lees verder onder de advertentie
null Beeld

Praktische tips bij een tuin ontwerpen

 • Het scheelt in de toekomst enorm veel werk, als er bij de aanleg van een tuin een besproeiingsinstallatie in wordt gegraven.
 • Er zijn buitenkranen die niet meer tegen vorst afgesloten hoeven te worden. Lees meer over buitenkraan aanleggen.
 • Wil je in de tuin elektra met 220 Volt, schakel dan een elektricien in. Lees meer over tuinverlichting aanleggen.
 • Bedenk waar lichtpunten en bijvoorbeeld elektra voor de vijver moeten komen, lees hier meer over lichtplan maken.

Een tuinvloer kiezen

Voor terrassen en paden wordt verharding gebruikt. De keuze is enorm, bijvoorbeeld beton, baksteen, natuursteen, grind en hout. Kies je juiste soort sierbestrating als je een tuin ontwerpen gaat, over de soorten lees je meer bij steensoorten. Let bij de keuze op de volgende zaken:

Lees verder onder de advertentie
 • Past de kleur van het materiaal bij de gevelstenen van het huis?
 • Kies niet te veel verschillende soorten harde materialen in een tuin, dat werkt onrustig.
 • Gebruik hout als ‘vloerbedekking’ in de tuin het liefst op plekken met veel zonlicht. In de schaduw wordt hout snel glibberig en slaat groen uit. Gebruik houten delen ook altijd tegen de looprichting in. Dat voorkomt uitglijden.
 • Fijn grind en split lopen lekkerder dan grof grind. Leg het op antiworteldoek of gebruik honingraatplaten om het materiaal ‘op te sluiten’.
 • Wees niet bang om in een kleine tuin grote tegels te gebruiken. Vaak geven die juist een ruimtelijk effect.
 • Bij bedrijven met tuinmateriaal zijn vaak ook kleine showtuintjes aangelegd waarin je het effect van de verharding goed kunt zien. Veel informatie en inspiratie voor tuinontwerpen krijg je ook bij een bezoek aan de Tuinen van Appeltern.

Basisvormen in een tuin

Een tuinplan vraagt om een structuur van lijnen, de zogenaamde basisvormen. Het zijn er tien: rechthoek, C-lijn, diagonale lijn, S-lijn, ruit en driehoek, vierkant, ovaal, cirkel, kruisende lijnen, smalle coulissevakken. Kijk voor omschrijvingen en meer informatie per basisvorm bij basisvormen in de tuin, iets wat erg belangrijk is in alle tuinontwerpen.

Lage tafel € 225,- (Combitex). Ronde poef € 275,-, matraskussen van rubberbomenhout € 975 (Coco-mat). Matras € 200,- (Household Hardware). Krukje € 48,-, groene metalen schaal € 69,95, tafelkleed van groen katoen € 47,95, groen kussen € 29,95 (Nijhof). Handgedraaide groene en grijze borden vanaf € 15,- (Kari Ceramics). Kan € 37,50, borden met opstaande rand € 9,95, set van 12 lepels € 10,-, theepot € 19,- (Household Hardware). Stanley thermoskan 1,9 liter € 49,95 (Urbans and Indians). Slinger € 14,95 (Sukha Amsterdam). Visnet privébezit. Beeld vtwonen 08-2014 | Styling: Marianne Luning | Fotografie: Tjitske van Leeuwen
Beeld vtwonen 08-2014 | Styling: Marianne Luning | Fotografie: Tjitske van Leeuwen
Lees verder onder de advertentie

Basisvormen in de tuin tekenen

Teken een van de tien basisvormen in op het ontwerp of werk met uitgeknipte stukken karton. Let op de verhoudingen en maak de vormen zeker niet te klein. Experimenteer met vormen die elkaar overlappen of met diverse combinaties van de basisvormen.

Geef alles een plek in een vlekkenplan voor de tuin

Geef op de plattegrond aan waar je de basisonderdelen van de tuin wilt hebben: maak een ‘vlekkenplan’. Denk bijvoorbeeld aan: terras(sen), gazon, vijver, border(s), bomen, hagen, paden, schuur/tuinhuis/kas, zandbak/speeltoestel, buitenkeuken, pergola, moestuin(vak), composthoop, besproeiingsinstallatie (buitenkraan), leidingen voor elektra (220 Volt) voor bijvoorbeeld licht in de schuur en de plaats voor de klikobakken.

Beplantingsplan maken

Maak voor de ‘groene’ inrichting een beplantingsplan. Je kunt ook een kant-en-klaar borderpakket bestellen.

Lees verder onder de advertentie

Tuin inrichten

Na het ontwerpen, begint het andere leuke gedeelte: de tuin inrichten! Met de brede selectie aan tuinartikelen in onze shop combineer je eindeloos.

Moois voor in de tuin…