Geitenbaard (Kneiffii)

Welke kleur bloemen heeft de Geitenbaard?

De gewone geitenbaard Aruncus dioicus ‘Kneiffii’ zoals deze voluit heet, heeft fijner verdeeld blad en wordt slechts half zo hoog als de soort. De bloempjes hangen een beetje en zijn gelig.

Waar komt de Aruncus dioicus ‘Kneiffii’ vandaan?

Aruncus dioicus (gewone geitenbaard) komt voor in Europa tot Oost-Siberië en Noord-Amerika. Zijn soortaanduiding dioicus (letterlijk twee huizen) dankt hij aan het verschil in vrouwelijke en mannelijke planten. Bij deze soort gaat de voorkeur uit naar mannelijke planten omdat de bloeiwijzen daarvan fijner en zuiver wit zijn. Vrouwelijke planten zijn wat grover en de kleur is geelachtig wit.

Is de Gewone geitenbaard een borderplant?

Geitenbaard is een eersteklas borderplant die weinig vertakt. Zelf een border aanleggen met geitenbaard kijk dan bij het artikel border aanleggen.

Hoe hoog wordt de Aruncus dioicus ‘Kneiffii’?

De hoogte bedraagt meestal een ruime meter, maar planten die erg gunstig staan bereiken soms wel een hoogte van bijna twee meter. De bladeren zijn driehoekig en groot (tot 30 cm). Met enige fantasie is de bloeiwijze van deze plant te vergelijken met een geitensik. De witte pluimen zijn in elk geval de pracht van deze geitenbaard. Dit geslacht is klein en nauw verwant aan Filipendula en Spiraea die ook met grote pluimen bloeien. De bloemen van Aruncus-soorten zijn echter steeds eenslachtig (of mannelijk of vrouwelijk) en daar die op verschillende planten voorkomen, is er sprake van tweehuizigheid. De bloemetjes zijn heel klein van stuk, maar omdat ze in grote pluimen verenigd zijn is er toch sprake van een indrukwekkende bloei. De bloemen zijn steeds wit tot crèmewit. Het zijn (voor)zomerbloeiers die in hoogte aanmerkelijk verschillen:van twintig centimeter tot wel twee meter.

Hoe onderhoud ik de Geitenbaard?

Aruncus groeit in alle grondtypen, maar de plant moet wel voortdurend over voldoende vocht kunnen beschikken. Water geven is dus belangrijk. Lichte schaduw is wellicht het meest geschikt. Dat is ook niet zo verwonderlijk, want van nature groeien de verschillende soorten aan de rand van bossen.

72u5chu8qcr0_w2400.jpg

Kenmerken: