Zie je de bloei in de voorheen zo uitbundige vaste plantenborder teruglopen? Dan is het tijd voor een borderrenovatie. Zo kun je border weer mooi maken.
Wat is het?
De eerste jaren na de aanleg van een border zie je de bloei alleen maar meer worden. In het derde jaar is een vaste plantenborder vaak op zijn mooist. De planten zijn volgroeid en de bloei is uitbundig. Maar al vanaf het vierde jaar zie je de bloei langzaam iets terugzakken. Dit komt doordat de kluiten van de vaste planten aan de buitenkant groeien maar in het hart gebeurt niets meer.
De plant heeft er dan baat bij om gedeeld en verjongd te worden. Geef de border één keer in de vier à vijf jaar een complete metamorfose door hem volledig opnieuw in te planten. Door de verse grond en lucht bij de wortels, zullen de planten weer groeien en bloeien als in het begin.
Border maken
Maar hoe pak je dat aan zo'n borderrenovatie? Deze stappen helpen je op weg:
De beste tijd voor een borderrenovatie is in september of oktober zodat de planten nog kunnen aanslaan, of vlak na de winter als de planten in rust zijn.
Rooi alle kruidachtige vaste planten op. Dit zijn niet álle vaste planten, zie het rijtje met uitzonderingen.
Spit de aarde in de border goed door en verwerk er een mengsel van 10 cm potgrond en compost door. Deze combinatie is ideaal omdat compost veel voedingsstoffen bevat maar weinig vochthoudend vermogen heeft, wat potgrond wel heeft. Kijk op de achterkant van de zak. Potgrond met negentig procent turf heeft een groot vasthoudend vermogen. Nog beter is potgrond op basis van kokosvezels. Hiervoor worden geen veengebieden afgegraven, wat bij turf wel het geval is.
Neem een vaste plant, schud zoveel mogelijk aarde uit de wortels en scheur de kluit in stukken. De 'dode rommel' in het midden van de plant gooi je weg. Zware wortelkluiten zoals die van Hosta's kunnen in stukken gestoken worden met een scherpe (!) spade.
Plant de gescheurde plantdelen terug in het mengsel van compost en potgrond.
Het heet niet voor niets een borderrenovatie. Zet daarom niet teveel planten terug waar je er al zoveel van hebt, maar gebruik ook nieuwe soorten. Restanten weggooien kan pijnlijk zijn, geef ze daarom aan de buurvrouw.
Uitzonderingen
Met name de snelgroeiende vaste planten komen in aanmerking voor de borderrenovatie. Dit zijn de planten die je in het voorjaar in kleine potjes aanplant en in hetzelfde najaar al in volle bloei staan. De vaste planten die je beter kunt laten staan, zijn dan ook de soorten die wat meer tijd nodig hebben om tot volwas te komen. Voorbeelden hiervan zijn pioenrozen, geitenbaard, Rheum-soorten en varens.
Kosten borderrenovatie
Met het renoveren van een border van 21m2 (7 x 3 m) ben je met één persoon ongeveer een dag zoet. Daarnaast is het handig om vooraf een tekening te maken waarop je de nieuwe indeling schetst. Aan de hovenier uitbesteden kan ook. Hoveniersbedrijf Van Dijk Tuinen in Werkhoven vraagt voor een vergelijkbare borderrenovatie € 400,-. Dit is inclusief een plannetje, verse grond en compost en het afvoeren van materialen.
Tip: Op groenkeur.nl vind je gecertificeerde hoveniers bij jou in de buurt, die je kunnen helpen bij de borderrenovatie.
Bron: Fotografie Ron den Dikken