Kleine bomen in een pot
Als je een kleine tuin, balkon of (dak)terras hebt, maar toch graag een boom wilt, kun je kiezen voor een boom in een pot. Er zijn gelukkig genoeg boomsoorten die het prima doen in een pot. Je leest er hier alles over!
Bomen in pot
Een boom in een pot is kunstmatig tuinieren, want hij staat natuurlijk het liefst in de volle grond. De boom zal dan ook altijd kleiner blijven dan normaal. Er zijn echter soorten die het goed volhouden in een pot. De boom heeft dan natuurlijk wel wat extra zorg nodig.
Planten en verzorging
Met onderstaand stappenplan kun je de juiste omgeving voor je boom in pot creëren. Daarnaast kun je deze stappen volgen om de boom zo te verzorgen dat hij optimaal groeit.
- Kies voor een winterharde pot, beter te groot dan te klein. De pot moet minimaal zeventig centimeter diep zijn met een doorsnede van vijftig centimeter. Lees meer over potten bij potten en bakken.
- Leg kleikorrels onderin de pot voor drainage.
- Gebruik een mengsel van 2/3 potgrond (liefst met keurmerk) en 1/3 compost.
- Geef regelmatig water.
- Begin na zes weken met bemesten.
- Bemest twee tot drie keer per jaar met Culterra of een handje kunstmest.
- Voeg in de maanden maart, mei en juli/augustus wat gedroogde koemest toe.
- Snoeien is ook belangrijk. Laat je adviseren bij de kweker en lees het artikel over snoeien.
Ook kun je rond de stam van de boom bodembedekkers planten. Deze zorgen ervoor dat de grond niet snel uitdroogt. Denk bijvoorbeeld eens aan Campanula poscharskyana ‘Stella’ of Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’. Voorjaarsbollen zijn ook leuk om onder de boom te planten, bijvoorbeeld krokussen, lage narcissen of Scilla’s.
Boomsoorten
Maar welke bomen zijn nou geschikt om in een pot te plaatsen? Hieronder hebben wij een aantal mooie bomen geselecteerd die het goed kunnen doen in een pot. Door ze in een pot te planten blijven het kleine bomen. Je kunt natuurlijk ook overwegen om een struik in de vorm van een boom te snoeien voor een soortgelijk effect.
- Duivelswandelstok (Aralia elata): heeft witte pluimen en enorme bladeren.
- Krentenboom (Amelanchier lamarckii ‘Ballerina’): met witte bloesem, oranjerode bessen én geel herfstblad.
- Tamarisk (Tamarix ramosissima): bloeit roze.
- Sierpeer (Pyrus salicifolia ‘Pendula’): treurvorm met grijs blad.
- Olijfwilg (Eleagnus angustifolia): heeft een mooi grijs blad.
- Berk (Betula utilis ‘Doorenbos’): de meest witte berk die er is.
- Gele kornoelje (Cornus mas): de onderste takken weghalen en zo zelf opsnoeien tot boom.
- Sambucus nigra ‘Eva’: een roodbruinbladige vlier met zachtroze bloemen. Wordt ook nog wel aangeboden onder de oude naam Sambucus nigra ‘Black Lace’. (afbeelding 5).
- Malus domestica ‘Benoni’: een appelboom met kleine zoetzure handappels. Wel goed bijmesten en verwacht in pot geen topoogst. (afbeelding 2).
- Vlinderstruik (Buddleja davidii): een struik die je kunt opsnoeien tot boomvorm. Bloeit paars, roze of wit. (afbeelding 8).
- Betula pendula ‘Youngii’: een treur- of prieelberk met horizontaal en grillig naar beneden vallende twijgen. De boom wortelt oppervlakkig en waait hierdoor sneller om. Zet hem op een beschutte plek.
- Japanse esdoorn (Acer palmatum ‘Garnet’): met diep ingesneden roodbruin blad. Verlangt vochtige grond.
- Fluweelboom (Rhus typhina): met een mooie oranjerode herfstkleur. De boom kan goed tegen droogte. Het is beter om deze boom niet te snoeien.
- Mispel Mespilus germanica: met witte bloemen en later eetbare vruchten. (afbeelding 4).
- Pinus sylvestrus: een grove den die zeer langzaam groeit. De den kan goed tegen droogte en wordt uiteindelijk erg groot.
- Blazenboom (Koelreuteria paniculata): wil geen zure grond. De boom heeft groot blad dat in de herfst geel verkleurd en krijgt een soort opgeblazen vruchten. (afbeelding 1).
- Poncirus trifoliata: een winterharde citrusplant met geurende witte bloemen. De vruchten zijn oneetbaar. De plant heeft groot blad dat een mooie gele herfstkleur krijgt. (afbeelding 7).
- Olijfboom (Olea europaea): een sterke boom met grijzig blad. De olijf groeit zeer langzaam en kan honderden jaren oud worden. Zet de boom beschut. (afbeelding 3).
- Treurhoningboom (Sophora japonica ‘Pendula’): met bochtige, vertakte stam. Bloeit in juli augustus met lichtgele opgaande pluimen. Staat graag droog en warm in een flinke kuip. (afbeelding 6).
Bron: Fotograaf Sjoerd Eickmans | Styling Rixt Reitsma | Met medewerking van: Kwekerij de Limieten.