5 tips om je tuin herfstklaar te maken

Trapje, stellingkast, fles in mand, rugzak, oude hark, groene vaas, glazen vaas, spuitflessen (Burbri Antiek). Kapstok, houten mand, oude lantaarn, kleine groene vaasjes, terracotta potten met bruin glazuur, witte bloempotten, grijze bloempot, grijze stenen vaas met ronde hals (De Weldaad). Rieten tas met leren details (Sukha Amsterdam). Jas, opgevouwen stof met blauwe streep (Six and Sons). Nieuw tuingereedschap, groene gieter (De Wiltfang). Handveger, veegblik (Loods 5). Groene lantaarn vanaf (Dille & Kamille). Terracotta bloempotten, oogstmand (Fleurmonde). Gereedschapskist (Brût Amsterdam). Beeld vtwonen 07-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul
Beeld vtwonen 07-2017 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Danielle Verheul

Als we naar buiten kijken, dan lijkt het toch echt dat de herfst is aangebroken. Voor de een wat leuker dan voor de ander. Toch is er nog genoeg te doen – en te genieten – in de tuin, gelukkig maar! In oktober moet de tuin voorbereid worden op het regenachtige en koudere seizoen. Dankzij deze tips maak je je tuin herfstklaar.

Lees verder onder de advertentie

Zorg extra goed voor je gazon

Je gazon krijgt het in de herfst zwaar te verduren door de regen en de kou. Daarom kan het wel wat extra aandacht gebruiken. Houd je gazon zoveel mogelijk bladvrij en geef eind oktober een laatste maaibeurt. Kijk wel uit dat je het gras niet te kort maait. Iets langer gras zorgt er namelijk voor dat onkruid en mos worden geweerd omdat het gras het zonlicht opneemt. Tot slot strooi je op de kale plekken wat graszaad om die weer op te vullen.

Verplaats planten, plant bloembollen

Door de regelmatige neerslag is de grond goed vochtig tijdens de herfst. Omdat het in de herfst vaak nog niet koud is, is dit seizoen bij uitstek geschikt voor het planten van bloembollen voor het voorjaar. Doe dit wel uiterlijk in oktober! Als je de bloembollen in dit jaargetijde in de grond zet, sterken ze nog aan voordat de winter begint.

Moestuinseizoen

In september en oktober hoef je niet alleen aan het werk om de tuin herfstklaar te maken: voor de liefhebber van groente uit eigen tuin is de herfst hét ideale seizoen! Andijvie, winterpeen, spinazie en veldsla kun je nu prima verbouwen. Ook tuinkers kun je nu goed zaaien.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Alle tips voor zaaien voor de moestuin

Zorg voor de vogels

Om vogels alvast te laten wennen aan hun nieuwe winterverblijf, hang je nu al een vogelhuisje op. Ook leuk: zelf een vogelhuisje maken. Zorg er wel voor dat het huisje niet te warm of te koud is (de minimale houtdikte is 1,5 centimeter). En hang het vogelhuisje zo op dat de opening richting het noordoosten of zuidoosten hangt. Zo hebben de vogels geen last van de zon of regen.

Kleur en sfeer

Pompoenen en kalebassen doen het goed als sierfruit. Leg ze bijvoorbeeld neer in een leuk hoekje of op je tuintafel. Om nieuwe knoppen nog een kans te geven om te bloeien, knip je de droge bloemen uit de uitgebloeide planten. Van die droge bloemen maak je bijvoorbeeld een droogboeket, wat weer leuk staat aan de schutting of muur.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Zo maak je het balkon of terras herfst-en winterproof

Shoppen voor de tuin…

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

styling 4 snelle stylingtips voor de tuin

beeld vtwonen Beeld

tuin en terras 5 manieren om een verticale tuin te maken

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Planten 5x de mooiste potten voor XL kamerplanten

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

College tuin