5 tips om je tuin herfstklaar te maken
Als we naar buiten kijken, dan lijkt het toch echt dat de herfst is aangebroken. Voor de een wat leuker dan voor de ander. Toch is er nog genoeg te doen – en te genieten – in de tuin, gelukkig maar! In oktober moet de tuin voorbereid worden op het regenachtige en koudere seizoen. Dankzij deze tips maak je je tuin herfstklaar.
Zorg extra goed voor je gazon
Je gazon krijgt het in de herfst zwaar te verduren door de regen en de kou. Daarom kan het wel wat extra aandacht gebruiken. Houd je gazon zoveel mogelijk bladvrij en geef eind oktober een laatste maaibeurt. Kijk wel uit dat je het gras niet te kort maait. Iets langer gras zorgt er namelijk voor dat onkruid en mos worden geweerd omdat het gras het zonlicht opneemt. Tot slot strooi je op de kale plekken wat graszaad om die weer op te vullen.
Verplaats planten, plant bloembollen
Door de regelmatige neerslag is de grond goed vochtig tijdens de herfst. Omdat het in de herfst vaak nog niet koud is, is dit seizoen bij uitstek geschikt voor het planten van bloembollen voor het voorjaar. Doe dit wel uiterlijk in oktober! Als je de bloembollen in dit jaargetijde in de grond zet, sterken ze nog aan voordat de winter begint.
Moestuinseizoen
In september en oktober hoef je niet alleen aan het werk om de tuin herfstklaar te maken: voor de liefhebber van groente uit eigen tuin is de herfst hét ideale seizoen! Andijvie, winterpeen, spinazie en veldsla kun je nu prima verbouwen. Ook tuinkers kun je nu goed zaaien.
LEES OOK
Alle tips voor zaaien voor de moestuin
Zorg voor de vogels
Om vogels alvast te laten wennen aan hun nieuwe winterverblijf, hang je nu al een vogelhuisje op. Ook leuk: zelf een vogelhuisje maken. Zorg er wel voor dat het huisje niet te warm of te koud is (de minimale houtdikte is 1,5 centimeter). En hang het vogelhuisje zo op dat de opening richting het noordoosten of zuidoosten hangt. Zo hebben de vogels geen last van de zon of regen.
Kleur en sfeer
Pompoenen en kalebassen doen het goed als sierfruit. Leg ze bijvoorbeeld neer in een leuk hoekje of op je tuintafel. Om nieuwe knoppen nog een kans te geven om te bloeien, knip je de droge bloemen uit de uitgebloeide planten. Van die droge bloemen maak je bijvoorbeeld een droogboeket, wat weer leuk staat aan de schutting of muur.
LEES OOK
Zo maak je het balkon of terras herfst-en winterproof
Shoppen voor de tuin…
styling 4 snelle stylingtips voor de tuin
tuin en terras 5 manieren om een verticale tuin te maken
Planten 5x de mooiste potten voor XL kamerplanten