Extra lang genieten: bloemen drogen doe je zo

beeld vtwonen Beeld

Heb je een mooie bos bloemen gekregen of gekocht en zou je willen dat je er voor altijd naar kunt kijken? Dat kan! Als je bloemen droogt, gaan ze tot wel tientallen jaren mee (als je er voorzichtig mee bent). Zo ga je te werk!

Lees verder onder de advertentie

Zelf bloemen drogen

Waar je normaal gesproken wacht tot een bos helemaal is uitgebloeid en ‘m in de groene bak gooit, kun je bloemen ook zelf drogen. Zo doe je dat in een handomdraai:

  • Laat de bloemen ongeveer een week tot anderhalve week bloeien, zoals je dat normaal ook doet.
  • Haal de bloemen uit het water en bind touw om hun stelen. Je kunt ervoor kiezen de bos in z’n geheel of als enkele bloemen te drogen.
  • Hang de bloemen ondersteboven op een plek waar het droog is.
  • Laat de bos ongeveer twee weken hangen tot ze knisperend droog zijn.
  • Haal ze van de droogplek. Laat het touw om de stelen zitten.
  • Gebruik de bloemen als decoratie in een vaas, leg ze neer of hang ze op.

Bloemen die je makkelijk kunt drogen

Lavendel

Naast haar heerlijke, kalmerende geur is lavendel perfect om te drogen. Pluk lavendel van de struik buiten of koop het in een bos. Gedroogde lavendel kun je in de kast tussen kleding leggen, zodat het altijd lekker ruikt. Naast je kussen doet deze bloem het ook goed. Wedden dat je dan geweldig slaapt?

Lees verder onder de advertentie

Zelf thee maken van bloemen en kruiden? Zo doe je dat!

Roos

Rozen zijn altijd mooi. Als ze in hun knop zitten, vol in bloei staan of gedroogd zijn. Die laatste variant zorgt voor een authentieke, landelijke sfeer in huis. Hang een bos gedroogde rozen aan de kast, zet ze in een vaas of leg ze op de hoek van een plank. Zo kun je ze tientallen jaren bewaren. Wees wel voorzichtig, want gedroogde rozen vallen snel uit.

Gipskruid

Lieflijk gipskruid staat in elk interieur mooi. Of het nu in bloei staat of gedroogd is: aan het uiterlijk van deze bloem verandert nauwelijks. Fijn, want zo kun je er lang van genieten. Hang de bos ondersteboven aan een draad aan de muur voor een gezellig effect.

Lees verder onder de advertentie

Flower power…

Bron: beeld: vtwonen 55 jaar, verjaardagsspecial | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Cleo Scheulderman