Moestuin zaaien
Bij het zaaien in de moestuin zijn er drie belangrijke dingen die je moet weten:
Hoe groter de zaden, hoe dieper ze gezaaid moeten worden. Tuinbonen bijvoorbeeld zijn vrij groot en worden zeker 5 centimeter diep gezaaid. Slazaadjes zijn klein en worden niet dieper dan ½ tot 1 centimeter diep gezaaid.
Zaai vooral niet te dicht op elkaar. De planten worden dan langgerekt, niet stevig genoeg en daardoor vatbaar voor ziekten. Vermeng daarom fijn zaad met vochtig zand en zaai ze dan uit. Of schaf er een speciale zaadstrooier voor aan, instelbaar op de grootte van de zaden.
Druk na het zaaien de grond goed aan en maak die vochtig. Gebruik nooit een harde waterstraal, maar bijvoorbeeld een gieter met een omgedraaide broeskop. Daarmee loop je minder kans dat de zaden weggespoeld worden.
Lees ook de tips voor zaaien in volle grond.
Een moestuin beginnen
Heb je nog geen moestuin? Lees dan eerst bij moestuin aanleggen hoe je van start gaat. Geen lap van een tuin, maar wel een balkon? Ook dan kun je zelf een moestuinbak maken.
Geulen maken voor in rijen zaaien
Om in rijen te zaaien trek je kleine geulen, die je na het zaaien weer dichtmaakt. Trek zo'n geul met een cultivator of duw een lange steel - van een stuk gereedschap - met de voet in de grond. Het maken van geulen is belangrijk voor het ordenen en organiseren van een moestuin. Het helpt ook met het reguleren van de juiste hoeveelheid water. Op deze manier hoef je niet bang te zijn dat de gewassen te veel of te weinig water krijgen. Met name wortelgewassen, peulvruchten, kruiden en aardappels hebben baat bij het graven van geulen.
LEES OOK
Aardappeltje-eitje: zelf aardappels poten en oogsten
Breedwerpig zaaien
Bij breedwerpig zaaien strooi je de zaden gelijkmatig over de grond en hark je ze er vervolgens in. Hierdoor komen de gewassen kriskras door elkaar te liggen, maar heb je in no time tientallen zaden gezaaid. Het voordeel: de zaadjes komen minder diep in de grond te liggen, waardoor de gewassen sneller geoogst kunnen worden. Deze methode is dan ook vooral geschikt voor de snelle groeiers zoals tuinkers en spinazie.
Wisselteelt en combinatieteelt in de moestuin
Jaar na jaar dezelfde soort groente in hetzelfde bed telen zorgt voor problemen. Bij koolgewassen bevat de grond na verloop van tijd namelijk nog maar weinig stikstof en worden de planten ziek. Daarom is het verstandig om moestuinplanten niet continu op hetzelfde stuk grond te kweken, maar van bed te laten wisselen. Daardoor wordt de balans tussen de behoeften van planten en het voedselaanbod van de grond hersteld. Als een bed te groot is voor één gewas, dan kun je dat combineren met gewassen die dezelfde bodemeisen stellen. Dat noemen we combinatieteelt.
Wanneer beginnen met zaaien?
Over het algemeen kun je vanaf februari starten met zaaien in de moestuin, maar het verschilt enorm per gewas wanneer de beste periode is om te starten met zaaien. Weten wanneer je wat kunt zaaien? Kijk dan in de moestuin zaaikalender.
LEES OOK
Tuinkalender februari: zo bereid je de tuin voor op de lente