Kamerplanten clusteren: dé stylingtruc voor doorgeslagen groenverzamelaars
Loopt jouw plantenverzameling flink uit de klauwen en lijkt het huis meer en meer op een ondoordringbaar oerwoud? Dan wordt het hoog tijd om het er weer enigszins bewoonbaar te maken. Door kamerplanten te clusteren op een aantal plekken of juist de lucht in te gaan, breng je meer rust in huis en blijkt er ineens toch nog plek te zijn voor een nieuw exemplaar. Met deze tips wordt het thuis een groene oase van rust.
Planten in groepjes zorgen voor rust
Stel, je koopt een leuke plant, en nog een, en nog wat kleintjes. Die komen verdeeld over de kamer te staan en gaandeweg wordt het rommeliger en rommeliger: het mist samenhang en visie. Word jij of je huisgenoot gek van al dat groen? Kies dan een specifieke plek voor al je planten en breng ze daar samen. Het clusteren van kamerplanten kan bijvoorbeeld op een plantentafel, in een open kast, op zuilen of bloempotten op poten.
Alle planten verzamelen
Er zijn verschillende manieren om orde te scheppen in de groene chaos, we geven je hieronder een aantal stylingtips voor kamerplanten:
- Gek op vetplanten en cactussen? Voeg ze dan samen in een grote of lange bak of zet kleinere potten bij elkaar op een ronde tafel, zodat de planten van bovenaf een landschap vormen. Zo wordt het één massa textuur die er altijd mooi uitziet. Door slim te schuiven kun je zelfs een mooi kleurverloop aanbrengen.
- Hangplanten passen goed in een wandrek (leuk in de keuken en badkamer!) of in potten voor het raam, al dan niet in een macramé plantenhanger. Je kunt ze ook groeperen boven een plantenhoek waar potten op tafels en zuilen staan. Houd bij de ophanghoogte rekening met de lager geplaatste planten en het wordt echt een hoek met karakter en balans.
- Planten met verschillende stamhoogtes en bladkleuren of bloeivormen zijn mooi om te verzamelen op een lage wandtafel of in een hoge stellingkast. Kies potten in ton-sur-ton tinten of stijlen die samen een stylingidee uitdrukken. Doordat de potten samen kloppen, maakt het niet meer uit hoe verschillend al die planten onderling zijn en past er altijd een nieuwe aanwinst bij.
De juiste bloempotten kiezen
Wil je planten clusteren, let dan ook op hoe de bloempotten bij elkaar staan, en of de vormen en de hoogtes iets aan elkaar toevoegen. Kijk telkens even tussen je wimpers door of de groep planten als geheel een mooie vorm aanneemt (een rechthoekig blok, een cirkel of een schuine helling bijvoorbeeld). Plaats ze zo dat er geen kleine potten verloren gaan tussen grotere en kies voor hoogstens een of twee focuspunten die je blik een bepaalde richting op trekken.
Planten als roomdivider
Kamerplanten zijn niet alleen gezellig en luchtzuiverend, ze zijn als roomdivider ook nog eens heel functioneel. Een grote plant naast de bank kan al het verschil maken als je de ruimte tussen zithoogte en plafondhoogte mooi overbrugt met levend groen. Daarbij bakent de plant de zithoek af en kun je er fijn een beetje onder of achter schuilen.
Voor dat afbakenen of markeren heb je trouwens niet per se een grote plant nodig, dit werkt ook:
- Een ruime bijzettafel met een verzameling (vet)planten op verschillende hoogtes.
- Een rechthoekige plantenbak aan het eind van een keukeneiland met tuinkruiden erin.
- Een rij of cluster plafondhangers met hangplanten op verschillende hoogtes, die samen een gordijn vormen tussen bijvoorbeeld je werkplek en de eettafel.
- Een open stellingkast (eventueel haaks op de muur) waarin je een collectie van schaduwminnende planten kwijt kunt.
Deze 5 kamerplanten staan mooi op een tafel
- Pannenkoekplant (Pilea peperomioides) • Gladde stelen met platte, ronde bladeren aan het einde: geef toe, je kunt het zelf niet beter ontwerpen. Wil graag in de zon, behalve op hete dagen, en geniet van licht-vochtige grond. Uit China.
- Spiraalcactus (Cereus spiralis) • Het is een kurkentrekker, het is een cactus, het is een wonder! De Cereus is een zuilvormige cactus; de draaiende variant is een kweekvorm. Graag in de zon, water hoogstens eens in de twee weken. Uit Brazilië.
- Calathea • Volle plant met een bol van grote ovale bladeren, zeker als hij lekker licht staat. De bladeren hebben lichtgrijze strepen en vouwen zich dubbel zodra het donker wordt. Licht-vochtige aarde, veel sproeien, niet kouder dan 18°C. Uit Colombia.
- Theelepelplant (Kalanchoë hildebrandtii) • Hoge vetplant met lepelvormige bladeren die zilverig grijsblauw zijn. Kan goed tegen zon, eens in de twee weken water is genoeg. Uit Madagaskar.
- Waaierpalm (Licuala) • Palmsoort met prachtige ronde plissébladeren die vanuit het midden uitwaaieren. Houdt van halfschaduw en matig water en kan niet kouder dan 15°C. Uit Indonesië en Australië.
Planten voor een kleine kamer
Grote planten nemen best wat plaats in en je moet er bovendien ruim omheen kunnen lopen om niet steeds met je mouw in de bladeren te blijven hangen. Op een klein vloeroppervlak is het daarom vaak handiger om de hoogte van de kamer goed te benutten. Dat kan met een groene wand: een soort verticale tuin, maar dan voor binnen.
Groene wand met kamerplanten
Groene wanden bestaan uit een basispaneel waaraan plantenbakken worden gehangen tussen een grid van goten. Die dienen als reservoir, en het speciale materiaal van de bakken zorgt ervoor dat het water wordt opgezogen. Alles zit zo in elkaar dat de ondergrond niet beschadigd raakt door vocht. Op een krappe anderhalve vierkante meter muur kun je met gemak vijftig kamerplanten clusteren. En dan zorgt zo’n verticale binnentuin ook nog voor een goede akoestiek en meer schone lucht.
In Weer verliefd op je huis liet stylist Frans Uyterlinde zien hoe je kamerplanten kunt clusteren aan de muur.
De onderhoudsvrije moswand
Geen zin om water te geven of op zoek naar een plantenwand voor een donkere plek? Check dan eens de moswand: dit zijn wanden en panelen bekleed met mos dat milieuvriendelijk is bewerkt, zodat het onderhoudsvrij is en niet verdroogt.
Tip: zorg dat in een groene wand ook wat planten zitten met grote bladeren: die dempen het omgevingsgeluid beter dan een mix van alleen kleinbladige planten.
Mooie hangplanten voor op de verlanglijst
Hangplanten in overvloed, maar welke kies je? Dit zijn onze 5 favorieten:
- Lippenstiftplant (Aeschynanthus): deze plant dankt zijn naam aan de langwerpige, kokervormige rode bloemen. Mooie takslierten met lancetvormige bladeren. Kan niet kouder dan 17°C, maar wil wel uit de zon.
- Rotskoraal (Rhipsalis): verschillende kweeksoorten, bestaand uit felgroene takjes die uit nieuwe takjes groeien. Eigenlijk een cactus, dus hij kan tegen zon en wil af en toe zelfs een beetje uitdrogen. Uit Zuid-Amerika.
- Chinese lantaarnplant (Ceropegia): hartvormige, gevlekte blaadjes die sierlijk aan lange draadvormige stelen hangen, met om de 5 tot 10 cm een blad. Een vetplant die niet veel water nodig heeft en zowel tegen zonlicht als schaduw kan. Uit Afrika.
- Luchtplant (Tillandsia Usneoides): deze plant met lange krulslierten heeft geen aarde nodig om in te groeien, wel sproeiwater. Je kunt ze gewoon ergen op ‘vastplakken’ of op een plek neerleggen waar je lastig bij kunt, zoals een glazen bol aan het plafond. Alle soorten Tillandsia houden van helder licht, maar geen direct zonlicht. Uit Midden-Amerika.
- Hertshoornvaren (Platycerium): deze plant doet denken aan een hangend hertengewei, vandaar de naam. De bladeren kunnen twee meter lang worden. Vochtige aarde, geen direct zonlicht. Uit Australië.
Vertroetel je groene vrienden
Lees ook
Kamerplanten Kamerplanten verpotten: de do’s en don’ts
tuin en terras 5x planten met bijzondere bladeren
styling Deze bomen doen het prima in huis
binnenkijken 5x binnenkijken in een urban jungle
Bron: beeld: vtwonen 04-2021 | kast met planten en vintage items