Deze bomen doen het prima in huis

beeld vtwonen Beeld

Ben jij er eentje van de grote gebaren en heb je ook nog eens de ruimte? Dan is een boom in de woonkamer helemaal geen gek idee. Je hebt er meteen een flinke dosis groen bij, het is echt een blikvanger en zo’n mooie olijf of vijg zorgt voor een permanent vakantiegevoel. Deze bomen redden het prima in huis.

Lees verder onder de advertentie

Waarom een boom?

Een boom in huis klinkt wel wat onnatuurlijk. Want normaal gesproken staat een boom buiten in de volle grond, zodat hij alle ruimte heeft en voedingsstoffen krijgt om te groeien. In een pot is dat een ander verhaal en daarom vergt het wel wat kennis om een boom in huis happy en mooi te houden.

Waarom je dan toch voor een kamerboom moet kiezen? De grote, groene bladeren absorberen geluid, zijn echte luchtzuiveraars, geven een gevoel van beschutting wanneer je veel inkijk hebt en – niet onbelangrijk – ze regelen vaak heel goed hun eigen waterhuishouding. Waar je dan wel op moet letten? Kamerbomen hebben een flinke bloempot nodig om te kunnen groeien én omdat ze aan de zware kant worden een goede ondersteuning.

Ideale kamerbomen

Niet elke boom wordt gelukkig van een binnenklimaat, maar er zijn een aantal bomen die het in huis ook goed naar hun zin hebben:

Lees verder onder de advertentie

Ficus of vijg

De vijg ken je vast wel als grote kamerplant, maar de XL vijgenboom is ook een optie. Een ficus die je goed in de woonkamer kunt zetten is de Ficus carica Brown Turkey. Een vijgenboom moet altijd even aan de zon wennen, geef hem daarom eerst een plek in de halfschaduw en schuif de boom steeds meer op richting het raam. Wanneer er voldoende licht is, gaat de vijg weer groeien. Wil je liever niet dat de richting plafond gaat? Je houdt hem wat kleiner door de kluit open te knippen. Verder hoef je er eigenlijk alleen voor de zorgen dat de potgrond altijd licht vochtig blijft, dit betekent meestal een keer in de week een flinke scheut water. Kijk wel uit met een plek op de tocht en verpot de vijg tijdig.

Pachira

De Pachira herken je aan de gedraaide stammen en de diepgroene bladeren lijken op een hand met vijf vingers. Volgens Feng Shui pakken die handen geluk en fortuin en in Azië noemen ze ‘m ook wel de geldboom. Reden te meer om deze beauty in huis te nemen.

De Pachira is een snelle groeier en slaat water op in zijn gedraaide stam. Daardoor heeft hij weinig verzorging nodig. Zet de Pachira niet op een te zonnige plek en let op met teveel water geven, want hij houdt niet van kleddernatte grond. En geef je hem af en toe een sproeibeurt en een beetje mest, dan worden jullie dikke vrienden.

Lees verder onder de advertentie

Olijfboom

Een olijfboom binnen is mogelijk, maar zeker niet makkelijk. Het liefst staat ie natuurlijk buiten op een zonovergoten plek, maar wanneer je dit een beetje probeert na te bootsen, dan kun je deze prachtboom met zijn grijsgroene bladeren ook in huis tevreden stellen. Tuinblogger Kristel vertelt hoe je de olijfboom binnen verzorgen kunt.

Bananenboom

Met een bananenboom of Musa in huis waan je je zo in de tropen. Ze zijn er natuurlijk op kamerplantformaat, maar met een groot exemplaar staat er ineens een boom middenin de kamer. En wanneer je er echt heel veel liefde en tijd in stopt, kunnen er zelfs bananen aan gaan groeien. Maar eerlijk is eerlijk, dat krijgen niet veel mensen voor elkaar. Het is namelijk best een veeleisende boom die het pas echt goed doet als ie denkt dat hij in de tropen staat.

Lees verder onder de advertentie

Dat betekent dus een vochtige omgeving en een zonnige plek. In de winter kan de bananenboom het wat moeilijker krijgen, vooral als de (vloer)verwarming loeit. Houd de grond altijd vochtig, maar zorg er wel voor dat overtollig water weg kan lopen. Geeft hem ook regelmatig een sproeibeurt en zie je bruine vlekken verschijnen op de bladeren? Dat hoort er gewoon bij. Bladeren die helemaal bruin zijn geworden, kun je wegsnijden.

Echt nep

Krijg je de zenuwen van al de aanwijzingen, maar is een boom in huis wel je grote wens? Er zijn steeds meer kunst kamerbomen die net echt zijn. Hoe mooi dit kan zijn, zie je bij de binnenkijker bij Interiorjunkie en in de make-over van Frans in Weer verliefd op je huis.

Meer groen in huis

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Wooninspiratie Funda-parel: authentiek herenhuis met industrieel design in Rotterdam

beeld vtwonen Beeld

Kleur Bye bye, blue monday: zo word je blij van blauw

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

diy Meubels bouwen met betonblokken: zo doe je dat

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Wooninspiratie Vier het voorjaar: Ikea geeft een voorproefje van de lentecollectie voor 2023

Bron: Bron: vtwonen 05-2019 | Styling Moniek Visser | Fotografie Stan Koolen