Meubels bouwen met betonblokken: zo doe je dat

Badombouw en wanden in Marrakech Walls (pure-original.nl), wastafel in betonlook Beal Mortex, ook geschikt voor inloopdouches. Hanglamp van houten kraaltjes, schaal met deksel Broste Copenhagen, gevlochten toilettas, Himalayazout, zeep, scrubdoekjes, beker, hand & bodywash Marie Stella Maris, sojageurkaars, sisal vloerkleed Bloomingville (loftloft.nl). Ronde doos van gevlochten palmblad, bamboe manden klein, groter (sostrenegrene.com). Natuurspons (dille-kamille.com). Kleine katoenen opbergmand, grote katoenen wasmand, wafeldoek, naturel linnen ochtendjas (hm.com). Houten kruk (privébezit) geverfd met krijtlak in de kleur Madonna (cartecolori.nl).  Beeld JA | vtwonen special 03-2019 | Fotografie Peggy Janssen | Styling Moniek Visser
Beeld JA | vtwonen special 03-2019 | Fotografie Peggy Janssen | Styling Moniek Visser

Van een badkamer- en vakkenkast tot een dressoir of bank: met een paar blokken van gasbeton stapel je zo een nieuw meubel in elkaar. Deze betonblokken zijn licht, niet duur en verkrijgbaar in grote afmetingen. Dat maakt het bouwen easy en budgetvriendelijk. Zo bouw je meubels met betonblokken.

Lees verder onder de advertentie

Wat is gasbeton?

Gasbeton – ook wel cellenbeton – bestaat uit kalk, kwartszand, water en een beetje aluminiumpoeder. Door deze combinatie ontstaan er luchtbellen in het beton (vandaar het ‘gas’ in de naam) en dat maakt het materiaal een stuk lichter dan de gewone variant. Het beton is duurzaam, isolerend, brandwerend en vocht- én vorstbestendig. Daarom kan het zelfs voor projecten in de badkamer en de tuin worden gebruikt.

Omdat het verkrijgbaar is in verschillende vormen en afmetingen zijn er eindeloos veel mogelijkheden met cellenbeton.

Dit heb je nodig voor meubels van betonblokken

Weet je wat je gaat maken van de gasbetonblokken? Wordt het een tafel, badkamermeubel of houtopslag voor in de tuin? Noteer dan de afmetingen die je nodig hebt en ga hiermee naar de bouwmarkt, daar vind je alle spullen die je nodig hebt voor jouw DIY-project.

Lees verder onder de advertentie

Vergeet in ieder geval niet om dit mee te nemen voor meubels van betonblokken:

  • gasbetonblokken in de juiste vorm, lengte en dikte (5, 7 of 10 cm)
  • cellenbetonzaag (15-20 euro)
  • kant-en-klare blokkenlijm
  • lijmverdeler
  • eventueel materiaal om te stuken

Ga je tegelen op het gasbeton? Neem dan ook grondeermiddel mee, dit zorgt ervoor dat het beton minder ‘zuigt’.

Lees verder onder de advertentie

Zo ga je aan de slag

Maak eerst een tekening van het project en neem alle maten goed op. Neem de tekening mee naar de bouwmarkt en zorg dat je alles in huis hebt voordat je begint.

Je kunt cellenbeton goed zagen, maar hebt hier wel een speciale cellenbetonzaag voor nodig. Een houtzaag is niet stevig genoeg. Wanneer je flexibel kunt zijn in je afmetingen – bijvoorbeeld voor een losstaand dressoir of kleine bank – dan kun je het formaat aanhouden van een standaard blok. Dat scheelt weer werk. Ben je van plan het meubel te gaan betegelen? Houd dan de afmetingen van de tegels aan en pas daar de lengte van het beton op aan. Beton zagen is namelijk een stuk makkelijker dan tegels zagen. Daarbij is het ook mooier om te eindigen met een hele tegel.

Tussen de betonblokken smeer je blokkenlijm, dit doe je het meest nauwkeurig met een lijmverdeler. Let op: pas na drie dagen kun je de blokken verder afwerken.

Lees verder onder de advertentie

Voor een stoer en rauw effect laat je de meubels van betonblokken zoals ze zijn. Ga je voor een gladder resultaat dan is stuken de beste optie.

Shop deze stijl…

Bron: beeld: vtwonen 10-2020 | Fotografie Sjoerd Eickmans | Styling Daniëlle Verheul

Lees verder onder de advertentie