5x planten met bijzondere bladeren

beeld vtwonen Beeld

Na de jaren 70 verdween het groen uit onze woonkamers, maar de laatste jaren krijgen we steeds meer de behoefte de natuur in huis te halen. Kamerplanten mogen weer, en hoe! Stippen, strepen, vormen en bontgekleurd… planten met bijzondere bladeren zijn hipper dan ooit. Daarom voor jou de 5 mooiste planten met een print of patroon én tips hoe je ze mooi houdt.

Lees verder onder de advertentie

Stippenplant

De Stippenplant is een van de bekendste planten met bijzondere bladeren. Officieel heet hij Begonia Maculata en hij wordt ook wel Forelbegonia genoemd. De plant heeft langwerpige, grillige bladeren waarop zomaar lukraak witte stippen lijken te zijn gezet. Maar gelukkig zijn de stippen waterproof en met de juiste verzorging kan hij uitgroeien tot een kamerplant van flink formaat. De Stippenplant staat het liefst in lichtvochtige aarde, maar kijk uit voor teveel water, daar houden de wortels niet van. Direct sproeien op het blad vindt deze Begonia ook niet fijn.

Zet de Stippenplant niet in direct zonlicht, maar wel op een lichte plek in huis. In het voorjaar bloeien er met een beetje geluk witte of lichtroze bloemen. Heb je knagende huisdieren in huis? Zorg ervoor dat ze niet bij de plant kunnen, want hij is helaas giftig.

Geluksklaver

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

De Geluksklaver oftewel Oxalis Triangularis is een vrolijke plant met prachtige paarse, pijlvormige bladeren. Deze bladeren klappen dicht als het avond wordt en de volgende ochtend gaan ze weer open. Het zijn net vlinders! De Geluksklaver is eigenlijk een buitenplant, maar je ziet hem steeds meer als kamerplant. Geef hem, net als de Stippenplant, een plek met indirect zonlicht. Een te warme plek zorgt ervoor dat de bladeren verbranden. Houd de grond lichtvochtig.

In de winter gaat de Oxalis Triangularis in de ruststand: de bladeren vallen en je hoeft hem maar heel af en toe water te geven. In het voorjaar komen de blaadjes vanzelf weer terug. En hij verrast je dan ook met kleine paars-lila bloemen.

Calathea

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Een plant die ook zeker niet mag ontbreken in de kleurige urban jungle is de Calathea. Je hebt keuze uit de meest mooie bladtekeningen, van roze strepen tot gekleurde randen. De Calathea is niet de makkelijkste plant, maar als je weet op welke plek hij het gelukkigst is, dan wordt hij alleen maar mooier. Veel zon is uit den boze: je kunt de plant het beste op een plek zetten met indirect zonlicht. Wanneer je de Calathea op een te donkere plek zet, verdwijnt de bladtekening beetje bij beetje. Kijk dus goed hoe de Calathea het doet op zijn plek en verander indien nodig.

Geef liever 2x per week een beetje water dan 1x een grote hoeveelheid. Teveel water zorgt voor wortelrot. Krijgt de Calathea bruine randen? Dat kan aan lage luchtvochtigheid in huis liggen. Geef de plant een paar keer per week een sproeibeurt of zorg ervoor dat de luchtvochtigheid omhoog gaat door bijvoorbeeld bakjes water aan de verwarming te hangen.

Hoya Kerri

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

De Hoya Kerri valt niet op door zijn kleur of bijzondere patroon, maar door zijn vorm: de blaadjes lijkt net hartjes. De plant is daarom ook beter bekend als de hartjesplant. Een mooi cadeau voor iemand die je lief hebt, al heeft deze persoon wel groene vingers en een flinke dosis geduld nodig om hem te laten groeien. Maar als de Hoya Kerrii eenmaal op dreef is, dan schieten de nieuwe hartjesbladeren eruit en kun je hem laten klimmen of hangen.

De Hoya Kerri lijkt een vetplant, maar dat is hij niet. Geef dus regelmatig water, het liefst 2x per week een klein beetje. 1x in de 2 maanden kun je wat plantenvoeding aan het water toevoegen voor een steviger blad. Zet de hartjesplant niet in de volle zon. Een ochtendzonnetje kan, maar zoek liever een plekje met indirect zonlicht.

Caladium

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

De laatste op ons lijstje van planten met bijzondere bladeren is misschien wel de allermooiste. De Caladium is een plant met een eisenpakket, maar zo bijzonder dat je het met liefde doet. De Caladium heeft een flinterdun blad in de meest prachtige kleuren, van spierwit tot felroze. Dat dunne blad maakt de plant kwetsbaar voor licht. Zoek daarom een schaduwplek met hoge luchtvochtigheid en zet hem niet bij de verwarming. Op warme dagen kun je de Caladium buiten zetten, maar wel in de schaduw.

Geef om de paar dagen een klein beetje water, maar let wel op dat de plant niet in een laag water staat. In de lente en zomer mag je 1x per maand wat plantenvoeding geven. Sproeien vindt de Caladium heerlijk, maar doe dit niet direct op het blad. Goed om te weten: in de herfst sterft de plant af. Je hoeft dan geen water meer te geven. Zet de pot met de knol weg in droog zand, op een plek rond de 12 graden. In de lente kun je de knol weer verse potgrond geven en op een plek met een goede luchtvochtigheid weer laten uitgroeien tot een prachtige plant.

Shop ook bijzondere bloempotten

Lees verder onder de advertentie

Bron: Foto boven: My Attic