Een moswand: de trend onder de loep

beeld vtwonen Beeld

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond: moswanden. Precies zoals de naam al zegt, is het gewoon mos, maar dan aan de muur. Soms ter grootte van een flink schilderij, soms zelfs over de volledige wand. In hippe restaurants, maar ook in de duurzame woonkamer is de moswand een heuse trend. Hoelang blijft zo’n moswand eigenlijk mooi? En hoe weet je zeker dat je met zo’n moswand geen vochtplekken en allerlei ongedierte binnenhaalt?

Lees verder onder de advertentie

De moswand

Het ene mos is het andere niet, blijkt uit het grote aanbod van moswanden. Zo is rendiermos weer iets anders dan platmos, en dat verschilt dan weer van bolmos. Vooral in uiterlijk, want ze lijken alledrie even geschikt voor deze nieuwe trend. Best bijzonder, want mos zie je waarschijnlijk niet zo een-twee-drie als de ideale muurdecoratie. Toch is juist mos uitermate geschikt voor een plantenmuur. Het kost je vrijwel geen onderhoud én het mos zorgt voor zowel een akoestische als thermische isolatie. Daarbovenop heb je ook nog eens weinig daglicht nodig om het in leven te houden. En dan hebben we het nog geen eens gehad over het mooie effect op je interieur.

Vocht en kleine beestjes

Mos houdt opvallend veel water vast en groeit dan ook op donkere en vochtige plekken, aldus de experts. Dat roept natuurlijk vragen op. Geeft zo’n moswand vochtvlekken? En wordt je muur dan niet één groot feest voor mosbewoners als wormen en pissebedden? Het simpele antwoord: in principe niet. Het mos wordt tenslotte niet zo van de tuin naar je muur geplakt; het wordt eerst goed bewerkt. Met plantaardige middelen maakt de leverancier het mos vuilafstotend en brandvertragend, en ook de insecten wordt het flink moeilijk gemaakt. Door de bewerking zullen kleine diertjes zich er niet zo snel innestelen. Wel zo fijn. Ook over het vocht hoef je je geen zorgen te maken. Sterker nog, volgens de leveranciers van moswanden is het risico groter dat het mos indroogt dan dat het te nat wordt.

LEES OOK
De mooiste en beste kamerplanten om cadeau te doen

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud van je moswand

Om je moswand zo lang mogelijk mooi te houden, wordt een luchtvochtigheid van minimaal veertig procent geadviseerd. Ook bij zwembaden en in badkamers kan ‘ie dus prima overleven. Raakt je luchtvochtigheid onder de twintig procent, dan kan het mos verdrogen. Voordat je een moswand installeert, zou je dus eerst de luchtvochtigheid in de ruimte waar je ‘m wil plaatsen eens kunnen checken. Verder hoef je aan een moswand niet zoveel te doen; hooguit je visite vertellen dat ze er niet te veel aan mogen zitten, en dat kan met zo’n hoge aaibaarheidsfactor nog best een uitdaging zijn.

Voor je andere planten…

Bron: Onbekend

Lees verder onder de advertentie