Een houten aanrechtblad… wel of niet doen?

De modulekeuken van Boretti is ooit tweedehands gekocht, hij is uitgevoerd met een houten blad. Beeld

Het aanrechtblad bepaalt voor een groot deel de stijl van de keuken. De materiaalkeuze is daardoor best lastig. In veel keukens zie je de trends van nu terug: een stoer, stenen keukenblad of juist een dun werkblad dat bijna wegvalt in het geheel. Het houten aanrechtblad lijkt een beetje passé, maar is dat terecht?

Lees verder onder de advertentie

Voor- en nadelen van een houten keukenblad

Met een houten aanrechtblad haal je meteen warmte in huis. Hout is ook slijtvast, duurzaam en wordt – als het goed is – met de tijd alleen maar mooier. Een houten blad is stoer en past prachtig in een landelijke of Scandinavische keuken. Ook als je een klassiek of minimalistisch interieur hebt, kan een dun houten blad – denk aan classy noten – net die benodigde sfeer geven.

Het addertje onder het gras zit ‘m een beetje in het onderhoud. Hout is niet vlekafstotend en niet kras-, hitte- en vochtbestendig.

LEES OOK
5 creatieve manieren om koffiecups op te bergen

Lees verder onder de advertentie

Waar moet je op letten?

Hout is een natuurproduct en dat betekent dat het kan gaan werken. Bij een lage luchtvochtigheid ligt krimpen op de loer, bij een te hoge luchtvochtigheid juist uitzetten. De ideale relatieve luchtvochtigheid voor een houten aanrechtblad is 50-60. Door een tijdelijke toevoer van hete stoom uit de vaatwasser kan het houten blad een flinke dreun krijgen. Open de afwasmachine daarom niet meteen als hij klaar is.

Pas ook op met hete pannen op een houten aanrechtblad, hierdoor kun je brandplekken krijgen. Laat natte vaat- of handdoeken niet te lang op het blad liggen en vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen als chloor en gootsteenontstopper. Hiervan kun je lelijke verkleuringen krijgen op het blad.

LEES OOK
Dit is ‘m: de beste manier om de vaatwasser in te ruimen

Lees verder onder de advertentie

Houten werkblad behandelen

Wanneer het houten aanrechtblad met olie is behandeld, kun je bij vlekken of beschadigingen het plekje schuren en opnieuw oliën. Denk sowieso aan het twee keer per jaar behandelen met onderhoudsolie. Daarmee vul je de poriën met olie en geef je het materiaal een beschermlaag.

Zie je steeds meer vlekken die storend zijn of is er na verloop van tijd wat groter onderhoud nodig? Dan kun je een massief houten aanrechtblad altijd geheel (laten) schuren en opnieuw aflakken of oliën. Daarna is-ie weer als nieuw!

Welke houtsoorten zijn geschikt?

Voor een aanrechtblad wordt meestal gekozen van harde houtsoorten zoals eiken, beuken, essen, teak, mahonie en noten. Hou je van een lichte houtkleur, dan zul je eerder kiezen voor eiken en beuken. Vind je een donkere of roodbruine kleur mooier voor het werkblad, dan kom je uit bij kersen of mahonie.

Lees verder onder de advertentie

Bamboe is een mooi en ecologisch alternatief voor grote, houten delen. Bovendien is het van nature antibacterieel. De delen bamboe worden samengeperst en gelamineerd tot een massief en supersterk werkoppervlak. Zeker het overwegen waard.

Houten accessoires shoppen…

Lees ook

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Wooninspiratie Frisse start: duik in de nieuwe vtwonen rubrieken

beeld vtwonen Beeld

Inrichting-styling Een stoere tienerkamer inrichten doe je zo

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een mix & match huis in Amstelveen

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

tweedekans Achter de schermen bij een kringloopwinkel: ‘Soms krijgen we iets binnen wat we voor duizenden euro’s kunnen verkopen’

Bron: beeld: styling Monique van der Pauw, fotografie Ton Bouwer