keuken

Kerstdiner voorbereiden: dit kun je beter wel en niet in de koelkast bewaren

Jezusbeeld kringloopwinkel. Vloertegels Gamma. Kleed uit Marrakech. Keuken Ikea. Rode koelkast Smeg. Muurverf Bordeaux Leaf van Flexa. Verlichte ster Rok & Billie. Bord Broodjes Corner vintage. Bloempot op koelkast zelf geschilderd. Frambozenpot Intratuin. Citroenschaal Des Pots. vtwonen 13-2023 | fotografie Henny van Belkom
vtwonen 13-2023 | fotografie Henny van Belkom
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Wat wel en niet in de koelkast bewaren? Handige tip

Sommige mensen bewaren zoveel mogelijk producten in de koelkast, maar wist je dat de kwaliteit van sommige producten dan juist sneller achteruit gaat? Een handige tip om te onthouden: wat in de supermarkt wordt gekoeld, bewaar je thuis ook in de koelkast. Om het je nog gemakkelijker te maken, hebben we een overzicht gemaakt van de groenten en fruit die wel en niet in de koelkast bewaard hoeven te worden.* Komt ie.

Deze groenten bewaar je in de koelkast

  • Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei.

  • Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten. Gesloten kolen zoals spitskool, groene kool of rode kool zijn het langst houdbaar in de koelkast, maar kunnen ook buiten de koelkast worden bewaard.

  • Voorgesneden of geschraapte groenten zoals voorgesneden roerbakgroenten en geraspte wortelen moeten altijd in de koelkast worden bewaard. Het maakt daarbij niet uit om welke groente het gaat. Het is het beste om ze in de originele verpakking te bewaren. Ook groente die je zelf hebt (aan)gesneden, moet je altijd in de koelkast bewaren.

  • Sperziebonen en verwante soorten zoals peultjes en sugarsnaps blijven een paar dagen goed in de koelkast. Let op dat je ze niet langer dan 4 dagen bewaart. Anders kunnen ze zwarte vlekken krijgen van de kou (onder de 5 °C). Als je sperziebonen langer wilt bewaren, kun je ze eventueel tot 5 dagen buiten de koelkast bewaren.

  • Champignons en andere paddenstoelen (officieel geen groente, maar vaak wel tot de groente gerekend). Bewaar ze in de originele verpakking in de koelkast.

Stippenstof Fokus per meter € 43,- (Marimekko). Schalen Swazi Sisal vanaf € 29,-, handgemaakte houten vis vanaf € 39,- (Couleur Locale). Theepot van HK Living € 36,95 (www.vtwonen.nl). Geglazuurd bord van Madam Stoltz, Ø 21 cm € 9,75 (www.deens.nl). vtwonen 05-2017 | Styling Marianne Luning | Fotografie Anna de Leeuw
vtwonen 05-2017 | Styling Marianne Luning | Fotografie Anna de Leeuw
Lees verder onder de advertentie

Deze groenten bewaar je buiten de koelkast

  • Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie. Laat ze in de oorspronkelijke verpakking zitten tot het moment dat je de groente gaat verwerken. Zo voorkom je dat ze uitdrogen. Heb je de groenten zelf in een plastic zakje gedaan, bewaar ze dan in een geopende zak.

  • Wintergroenten zoals winterwortel, knolselderij, pastinaak, pompoen, bieten en ui kun je beter bewaren op een koele, droge en donkere plek (liefst bij 12-15 °C). Denk aan een voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op het aanrecht. Dan kun je ze 2 tot 4 weken bewaren.

LEES OOK
Last van water in de koelkast? Zo los je het op

Kerstdiner voorbereiden: wat bewaar je in de koelkast (en wat niet)? Unsplash
Unsplash
Lees verder onder de advertentie

Dit fruit bewaar je in de koelkast

  • Zachte fruitsoorten zoals aardbeien of frambozen blijven onafgedekt in een plat bord of schaal ongeveer 3 dagen goed in de koelkast. Zorg dat ze niet vochtig worden, leg ze eventueel op keukenpapier om vocht te absorberen. In de vriezer kun je aardbeien wel 8-12 maanden bewaren.

  • Druiven groeien ook in gematigde gebieden en kunnen het best heel koud bewaard worden. Ze blijven in de koelkast 7 dagen goed, in plaats van 3 tot 4 dagen er buiten. Bewaar ze in een papieren zak of leg ze op een bord.

  • Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaar dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag wegwerkt, dan is het economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.

  • Voorgesneden fruit als gesneden en geschilde stukjes meloen, mango en kokos blijven het langst goed in de koelkast. Dek de stukjes goed af, liefst in een luchtdichte verpakking.

LEES OOK
Dag rommel: slimme tips voor het indelen van keukenkastjes

Dit fruit bewaar je buiten de koelkast

  • Citroen en andere citrusvruchten bewaar je het beste koel en donker, buiten de koelkast. Gemiddeld houd je ze 14 dagen goed. Heb je een beetje sap nodig in een gerecht? Prik er een gaatje in en snijd hem niet helemaal door, zo blijft hij langer goed.

  • Banaan en andere exotische fruitsoorten hebben last van zogenaamd koudebederf. Als ze bij een temperatuur onder de 7 °C bewaard worden gaan de cellen kapot, verliezen ze vocht en zijn ze gevoelig voor rotten. Als ze in de koelkast bewaard worden, vlakken ze af in smaak. Dat geldt ook voor veel exotische fruitsoorten. Bewaar deze fruitsoorten liever in een koele voorraadkast.

  • Gesneden fruit bewaar je het beste afgedekt in de koelkast.

Lees verder onder de advertentie

Shop organisers voor in de koelkast

* Bron: voedingscentrum.nl