Last van water in de koelkast? Zo los je het op

Stoelen Jolien, 49x56x79 cm (bxdxh), per stuk € 169,- (whatiship). Ronde eettafel Peyote, 140×74,5 cm (Øxh) € 1599,- (bolia.com). Pluimen, prijs op aanvraag (greenlifestylestore). Vaas op tafel € 40,- (loods5.nl). Groene serveerkom Pure L van Serax, Ø 32 cm € 79,- (bijenkorf.nl). Witte schaal € 139,-, glazen met gouden rand, per stuk € 17,50,-, glazen kan met gouden rand € 29,-, zilveren lepels in gele kan, per stuk € 29,- (serax.com). Groen met wit gevlekt bord klein € 15,-, groot € 19,- (hayonlinewinkel.com). Keuken Contour met keukeneiland vanaf € 27.500,- (pietboon.com). Geel bakje met lepel € 25,-, gele kan op aanrecht en keukenkast € 55,- (fermliving.com). Grote gouden schaal € 484,- (homestede.nl). Bezem € 48,50, afwasborstel € 20,50, stoffer € 31,- (pantoufle-design). Groene kookpan Surface van Serax, 3 l € 145,-, houten serveerplank Timber van Salt & Pepper, 80×25 cm € 52,99, gele gastendoek op keukeneiland Giant van Hay € 15,- (vtwonen.be). Zilveren mand € 27,95 (loods5). Geel met wit gestreepte theedoek, set van 3 € 7,99, gele vazen op keukenkast per stuk € 14,99 € 14,99 (hm.com). Mand op keukenkast € 4,99 (sostrenegrene.com). Overig privébezit. Beeld

Een paar druppels op de achterwand van de koelkast is normaal, maar veel water in de koelkast is allesbehalve prettig. Producten worden vochtig en blijven hierdoor minder lang goed. In enkele gevallen is het zelfs zo erg dat er water uit de koelkast lekt. Hoe kan het toch dat er soms ineens een plas water onder in de koelkast ligt? Met deze tips achterhaal je de oorzaak en los je het probleem op.

Lees verder onder de advertentie

Water in de koelkast? Ontdek de oorzaak

Hoe vaker je de deur opent en hoe meer producten je in de koelkast hebt staan, hoe meer je te maken krijgt met vochtvorming. Condens ontstaat door temperatuurverschillen. Maar waar blijft al dat condenswater in de koelkast? Loopt het water niet goed weg, controleer dan eerst of je het afvoergaatje niet blokkeert. De meeste koelkasten hebben onderin een gaatje waardoor gecondenseerd water kan wegdruppelen. Blokkeert een fles wijn of krop sla het afvoergaatje? Leg alle producten die blokkades veroorzaken aan de kant zodat het water weer goed wegstroomt.

Zo kom je van het water af

1. Afvoergaatje in de koelkast schoonmaken

Wordt het afvoergaatje niet geblokkeerd, maar blijft er toch water onder in de koelkast liggen? Dan is de kans groot dat het afvoergaatje verstopt is. Kruimels en andere etensresten komen er soms vast te zitten waardoor het water niet goed wegstroomt. Een check is eenvoudig: prik met een satéprikker of wattenstaafje voorzichtig in het afvoergaatje en schep eventuele troep eruit.

Het afvoergaatje is een broedplaats voor bacteriën. Daarom is het belangrijk dat je hem zo nu en dan reinigt. Wil je het afvoergaatje in de koelkast schoonmaken? Meng een druppel bleek met een eetlepel water en giet het mengsel in het afvoergaatje. Doe dit eens per kwartaal zodat geen schimmelvorming kan plaatsvinden. Last van vreemde luchten in de koelkast? Geef de koelkast een grondige schoonmaakbeurt en laat ‘m weer fris ruiken.

Lees verder onder de advertentie

2. Sluit producten af

Oeps, heb je die pot olijven niet goed dichtgedraaid? Het vocht van producten die je niet goed afsluit verdampt en zorgt voor extra water in de koelkast. Ook loop je het risico dat een open pot omvalt waardoor de hele koelkast vies wordt. Sluit alle producten die je in de koelkast bewaart goed af en leg groente en fruit in de daarvoor bestemde lade. Het blijft hierdoor niet alleen langer goed, verse producten bevatten ook veel vocht. Dus door deze producten in de groentelade te bewaren, blijft vochtvorming in de rest van de koelkast beperkt. Past niet alles in de groentelade? Leg verse producten dan nooit open en bloot neer op een plank. Stop het in speciale bakken of folie voordat je het in de koelkast legt.

LEES OOK
Hoe deel je de keukenkastjes nou écht handig in?

3. Plaats niets tegen de achterwand

Zorg ervoor dat er geen producten tegen de achterwand van de koelkast liggen. Condens loopt namelijk via de achterwand naar beneden. Producten tegen de achterwand blokkeren de afvoer van water in de koelkast. Daarnaast loop je het risico dat het water in de groentelade en op de verse producten belandt. Leg alle voedingsmiddelen daarom een paar centimeter van de achterwand af en voorkom extra vochtvorming.

Lees verder onder de advertentie

4. Houd de deur dicht

Warmteverschillen zorgen voor condens in de koelkast. Deze warmteverschillen ontstaan vooral als je de koelkast vaak opent en sluit. Maar ook als je de deur langere tijd openzet bij het inladen van boodschappen kan er meer water in de koelkast ontstaan. Voorkom dit dus waar mogelijk. Water in de koelkast wordt ook veroorzaakt als je kliekjes die nog warm zijn in de koelkast legt. De warmte laat de temperatuur in de koelkast stijgen, waardoor er meer condens ontstaat. Wees daarom geduldig en laat kliekjes eerst goed afkoelen op het aanrecht. Heeft de koelkast een vriesvak? Ook dat kan een boosdoener zijn. Leg je veel ongekoelde producten in de vriezer, dan stijgt de temperatuur in het vriesvak tijdelijk. Hierdoor kan ijs in het vriesvak ontdooien. Als het vak niet helemaal goed is afgesloten, loopt het water zo de koelkast in. Dit probleem komt vooral voor bij goedkopere koelkasten met een ingebouwd vriesvak.

5. Verlaag de temperatuur voor minder water onder in de koelkast

De koelkasttemperatuur kan ook van invloed zijn. Ligt er water in de koelkast of lekt de koelkast water? Draai dan de temperatuur iets omlaag. Een lagere temperatuur zorgt voor minder condensvorming en voorkomt de groei van schimmels en bacteriën. De ideale temperatuur voor een koelkast en vriezer is vier graden Celcius.

Heb je alle tips geprobeerd, maar blijft er maar water in de koelkast ontstaan? Het kan zijn dat het probleem door iets anders wordt veroorzaakt. Schakel hulp in van een professional als je zelf de oorzaak niet kunt achterhalen.

Lees verder onder de advertentie


Heb je afscheid genomen van water in de koelkast? Reden genoeg om de koelkast te pimpen met met verf, planten en stickers.

Handige keukenorganisers…

Bron: Beeld: vtwonen 10-2020 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie