Ongezonde plant? Zo gaat-ie het toch overleven

beeld vtwonen Beeld

Geweldig al dat groen in huis, maar je hebt er altijd planten bij die het veel minder doen dan de rest. Een doorn in het oog als die andere groene vrienden er wél vrolijk bij staan. Voordat je de ongezonde plant in de kliko kiepert, probeer ‘m dan nog te redden met deze tips. 

Lees verder onder de advertentie

Oorzaak & gevolg

Heeft de plant last van gele randen op de bladeren? Dan is de kans groot dat ie teveel water krijgt. De wortels kunnen hierdoor gaan rotten en je plant legt binnen no time het loodje. Probeer dus een minder water te geven dan je normaal zou doen. Het kan namelijk zijn dat er onderin de pot nog voldoende water zit om de plant te bevochtigen. Ook kunnen er door een teveel aan water vervelende vliegjes in je planten komen.

Worden heel veel bladeren van de plant geel en begint hij blad te verliezen? Dan hoef je niet direct in paniek te raken. Soms zijn de bladeren gewoon ‘oud’ en laten los. Maar houdt de plant bijna geen bladeren meer vast, dan kan het zijn dat de plant een tekort heeft aan voeding. Mest ‘m in dit geval goed bij.

Bruine bladeren kunnen ontstaan door een teveel aan water, maar vaker nog door te droge en warme lucht. Je ziet dit bijvoorbeeld vaak bij planten die bij een radiator staan of direct op een vloer met vloerverwarming. Maar het kan ook nog zo zijn dat de plant op een te koude plek staat. In ieder geval tijd om ‘m te verhuizen dus.

Lees verder onder de advertentie

Verpotten

Een nieuwe pot voor je plant kan een groot verschil maken. Het kan namelijk zijn dat de plant letterlijk uit zijn voegen groeit. De wortels hebben voldoende ruimte nodig om te blijven ontwikkelen. Kies daarom altijd een pot die groter is dan de oude pot en probeer tijdens het verpotten de wortels zo goed mogelijk in tact te houden.

LEES OOK
Kamerplanten verpotten: de do’s en don’ts

In het zonnetje zetten

Een beetje meer of minder zonlicht kan wonderen doen voor je plant. Zoek de betreffende plant dus even op in een planten app en bekijk goed op welke lichtplaats de plant het liefste staat. Meer direct zonlicht kan een plant weer doen opleven, maar haal ‘m eruit als de plant er beter uit ziet. Je wilt de plant namelijk niet verbranden.

Lees verder onder de advertentie

Ook is het belangrijk om de bladeren van de plant stofvrij te houden, omdat de bladeren het licht dan extra goed kunnen opnemen.

Heeft je ongezonde plant honger?

Planten hebben net als mensen water nodig, maar ook voeding. Meestal zo eens per maand hebben planten een beetje extra aandacht nodig. Gebruik daarom plantenvoeding: wel zo fijn voor de plant.

Schone pot

Liggen er allerlei takjes en blaadjes in de aarde van de pot? Haal deze altijd zorgvuldig weg. Dit kan namelijk voor wortelrot zorgen of vervelende rouwvliegjes aantrekken. Dan wordt de kans steeds groter dat de plant het niet gaat overleven en dat wil je natuurlijk niet.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

Wooninspiratie Funda-parel: authentiek herenhuis met industrieel design in Rotterdam

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Kleur Bye bye, blue monday: zo word je blij van blauw

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Wooninspiratie Vier het voorjaar: Ikea geeft een voorproefje van de lentecollectie voor 2023

beeld vtwonen Beeld

badkamer De badkamer in een huurhuis opknappen: dit kun je wél doen

Lees verder onder de advertentie

Bron: vtwonen collectie pot & plant tropische kamerplanten