Herken je plant: handige plantenapps

beeld vtwonen Beeld

Heel mooi, die ene grote groene plant… maar hoe hij heet? Heb jij ook vaak geen idee hoe je groene huisvrienden eigenlijk heten? Om nog maar te zwijgen over de juiste verzorging? Het antwoord is dichterbij dan je denkt. Er zijn namelijk een aantal handige en gratis apps die planten herkennen en je zo kunnen vertellen hoe je de plant een lang en gelukkig leven geeft. Hoe het werkt? We leggen het hieronder uit.

Lees verder onder de advertentie

Shazam voor planten

De meeste planten apps voor je iPhone of android kunnen op basis van een foto een plant herkennen en zo informatie geven over de verzorging. Een soort Shazam voor planten dus. Sommige apps hebben nog wat extra’s en geven bijvoorbeeld een seintje als jouw plant water nodig heeft. Het is maar net hoe uitgebreid je het wilt hebben.

Plantsnap

Plantsnap is een supersimpele planten app voor je telefoon. Met de app kun je een foto maken van een plant, bloem, boom en zelfs paddenstoel en daarna zoekt hij er de juiste naam en info voor je bij. Handig voor je kamer- en buitenplanten, maar ook heel leuk en leerzaam als je er op uittrekt in het bos. Je hoeft niet in te loggen om van Plantsnap gebruik van te maken, maar doe je dat wel, dan kun je je foto’s opslaan om later de info nog eens terug te kunnen lezen. Je kunt dan ook foto’s delen met andere plantenliefhebbers over de hele wereld. Mag, maar hoeft dus niet.

iNaturalist

De app iNaturalist is gemaakt door National Geographic en de California Academy of Science en is een wereldwijd platform om kennis over de natuur met elkaar te delen. Je kunt net als bij Plantsnap foto’s maken waarna de app suggesties geeft over welke plant het zou kunnen zijn. Het leuke van deze app is dat je dit ook met dieren kunt doen. Loopt er in je tuin een insect dat je niet thuis kunt brengen? Maak er een foto van en binnen een paar seconden weet je met wie of wat je te maken hebt. Je kunt daarna je foto ook delen met andere app-gebruikers, maar ook met wetenschappers.

Lees verder onder de advertentie

PlantNet

PlantNet is net zoals Plantsnap een eenvoudige en handige app voor het herkennen van planten. De PlantNet app is ontwikkeld door Franse wetenschappers en herkent meer dan 6000 binnen- en buitenplanten. Omdat de gebruikers ook zelf foto’s kunnen toevoegen, wordt de plantendatabase steeds aangevuld. Je maakt de foto met de app en kunt daarna aangeven of je de plant willen laten herkennen op basis van de bladeren of bloemen. Wanneer je een account aanmaakt, kun je de foto’s opslaan en zo ook andere mensen helpen in hun zoektocht naar de juiste naam.

Informatie over buitenplanten

Wist je dat er op onze website een plantenindex staat waar je informatie kunt vinden over meer dan 1500 planten en bomen? Bij elke plant vind je de specifieke kenmerken en tips voor de beste verzorging. Je kunt op alfabet zoeken op de Nederlandse of Latijnse naam of de zoekfunctie gebruiken. Heb je je favoriet gevonden? Dan kun je de plant ook meteen bestellen.

Bloempotten shoppen…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Styling Liza Wassenaar, fotografie Sjoerd Eickmans