Popcorn please! Met een cinewall haal je de bioscoop in huis

Flexa Creations muurverf Denim Drift (flexa). Plafondspots in de kast € 64,95 (lightinova.com). Wandmeubel met een verticale lattenwand en ledverlichting vanaf € 5800,- (meijermaatinterieurs). Sisal vloerkleed Luca in uitvoering 6704 € 2550,- (cunera). Salontafel € 1599,- (lanena-home.com). Bank, per element vanaf € 850,-, donkergrijze vaas in de linker nis € 65,-, blauwe kandelaar € 38,50, zwart ornament op de salontafel € 22,99, vazen op de salontafel, per stuk vanaf € 185,-, houten dienblad € 169,- (eijerkamp). Witte schelpenvaas van Ferm Living € 85,15, blauwe plaid van Malagoon € 39,95 (vtwonen.be). Witte vazen in de kast rechts, set van 2 € 14,99, bruine vaas € 24,99 (hm.com). Notitieboek € 35,65 (badenbaden). Beige object in de kast rechts € 249,-, dienblad waar de houten bal in zit € 169,- (stonedamsterdam.com). Marmeren siervorm op voet € 155,78, kandelaar op salontafel € 69,69 (nordal.dk). Kaarsen, per stuk € 1,- (hema). Olijftak 138217, prijs op aanvraag (silk-ka.com). Overig privébezit. Beeld

Een cinewall is een prachtige blikvanger in huis. Wil je zelf een cinewall maken? Ontdek hoe je een eigen thuisbioscoop creëert met of zonder haard erin en leer alles over het maken van de bouwtekening, benodigde materialen en de kosten. Zo draai ook jij voor het maken van een cinewall je hand niet om.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een cinewall?

Een cinewall – ook wel een tv-wand genoemd – is een voorzetwand waar de tv in wordt verwerkt. De basis is een houten frame, wat je vervolgens afwerkt met mdf- of gipsplaten en stucwerk. Zo wordt de wand onderdeel van de muur. Door een cinewall te maken zorg je voor een echte blikvanger en geef je de woon- of slaapkamer een chic en knus gevoel. Het is een stijlvolle manier om de tv weg te werken en creëert een soort bioscoopgevoel. Heb je voldoende ruimte? Ga dan voor een cinewall met een haard, verwerk er een soundbar is of maak nissen om boeken en accessoires in uit te stallen.

Zelf een cinewall maken: een leuke uitdaging voor de geoefende klusser

Verschillende bedrijven kunnen voor jou een cinewall maken, maar de geoefende klusser kan deze uitdaging ook zelf aangaan. Wat je nodig hebt is een goede voorbereiding, de juiste materialen en wat technisch inzicht. Het voordeel van zelf een cinewall maken? Hij wordt precies zoals je wilt.

 1. Kies de juiste afmetingen voor de cinewall
Lees verder onder de advertentie

Er zijn geen vaste afmetingen voor een cinewall. Begin daarom met het opmeten van de muur waar de cinewall voor komt te staan. Bepaal of je een muurvullende variant wilt of dat de cinewall slechts een gedeelte van de muur moet beslaan. Houd qua hoogte de volledige hoogte van de muur aan. Dit zorgt voor eenheid. Voor de uitsparing voor de tv is het belangrijk dat je voldoende ruimte tussen de tv en de kast bewaart. Houd voor de ombouw van de cinewall daarom de volgende maten aan:

 • Tv’s tot 47 inch: cinewallbreedte 146 cm
 • Tv’s tot 55 inch: cinewallbreedte 167 cm
 • Tv’s tot 65 inch: cinewallbreedte 192 cm
 • Tv’s tot 72 inch: cinewallbreedte 205 cm
 • Tv’s tot 77 inch: cinewallbreedte 222 cm
 • Tv’s tot 85 inch: cinewallbreedte 230 cm.

LEES OOK
Praktische klustips voor beginnende en gevorderde experts

Lees verder onder de advertentie
 1. Maak een bouwtekening voor de cinewall

Heb je de juiste afmetingen voor de cinewall bepaald? Maak dan een bouwtekening. Dit kan online, met behulp van tekensoftware zoals SketchUp, AutoCAD of Floorplanner of met pen en papier. Zorg dat je op de bouwtekening de juiste verhoudingen aanhoudt, zodat je precies weet wat het eindresultaat wordt en of alle onderdelen goed passen. Bij het maken van de bouwtekening teken je de volgende elementen:

 • De muur waar de cinewall komt. De muur is de basis van de bouwtekening. Teken de lengte en hoogte van de muur.
 • De basis van de cinewall is het frame. In het frame komt de tv, eventuele kasten en nissen en misschien zelfs een haard. Teken hoe groot de cinewall moet worden.
 • De positie van de tv. Teken op de bouwtekening de precieze grootte van de nis waarin de tv komt te hangen. Houd hierbij rekening met de marges uit stap 1.
 • De positie van de stopcontacten. Teken in waar de stopcontacten in de muur zitten of waar ze moeten komen. Zo weet je waar je open ruimtes moet laten in het frame van de cinewall.
 • Krijgt de cinewall ingebouwde verlichting als finishing touch? Teken de verlichting dan ook in op de bouwtekening. Geef aan waar bijvoorbeeld de inbouwspots moeten komen en zorg dat er ruimte in het frame is om bekabeling weg te werken. Om alle kabels achter de tv goed weg te werken moet de cinewall minstens 20 cm diep zijn.
Lees verder onder de advertentie

Wil je meer tips en tricks voor het maken van een goede bouwtekening voor de cinewall? Ontdek hoe je zelf een goede plattegrond van een ruimte maakt.

 1. De cinewall bouwen

Zodra de bouwtekening af is begin je met het maken van de cinewall. Dit doe je via onderstaande stappen:

Lees verder onder de advertentie
 1. Het frame (ook wel skelet) van de cinewall maak je van hout. Houten balken zijn stevig en vormen daarom een goede basis van de cinewall. Zet het frame met schroeven goed vast aan de muur zodat de cinewall niet om kan vallen.
 2. Bevestig met houtlijm mdf-platen aan de zijkanten en de voorkant van het frame en schroef ze vervolgens vast voor extra versteviging. Je kunt het frame van de cinewall ook maken van gipsplaten maar omdat je gipsplaten eerst moet stucen voor je ze kunt verven is mdf een makkelijkere keuze.
 3. Check op de bouwtekening waar de gaten voor de stopcontacten en verlichting komen en maak deze op de juiste plaatsen.
 4. Schilder de ombouw van de cinewall en laat de verf goed drogen.
 5. Bevestig de wandbeugel voor de tv aan de muur. Let op: mdf- en gipsplaten zijn niet sterk genoeg om de tv te dragen. Hang de beugel daarom altijd aan de muur en niet aan de platen.
 6. Heeft de cinewall inbouwspots of andere ingebouwde verlichting? Bevestig de lampen op de juiste plaatsen en werk de bekabeling mooi weg.

Is de cinewall klaar en zoek je een andere manier om de cinewall af te werken? Met betonstuc, tegels of leerbehang maak je pas écht een statement in het interieur. Ontdek het effect van verschillende legpatronen bij tegels.

Met een met een haard geef je de ruimte een extra portie warmte

Lees verder onder de advertentie
Houten potjes vanaf € 1,- (kringloop). Tribal art vanaf € 40,- (DPRTMNT Haarlem). Overig privébezit. Beeld

Een cinewall met een haard maken

Met een cinewall met een haard geef je de ruimte een extra portie warmte. Zorg dat de haard onder de tv hangt en dat hij even lang of net iets langer is dan de tv. Dit geeft optisch het meeste rust. Een elektrische sfeerhaard of waterdamphaard zijn de veiligste opties. Deze geven namelijk weinig tot geen warmte af. Wil je toch een cinewall met een ‘echte’ haard erin? Kies dan voor een bio-ethanol haard. Zorg er daarnaast voor dat de haard ver genoeg onder de tv wordt geplaatst, zodat het haardvuur niet in de buurt van kabels kan komen en er voldoende ventilatie is in de ruimte. Ga uit van minstens dertig centimeter. Afhankelijk van de haard is de diepte van de cinewall met haard dertig tot veertig centimeter.

LEES OOK

Lees verder onder de advertentie

5 slimme tips voor een tv-meubel in een hoekopstelling

De kosten van een cinewall

Wil je zelf een cinewall maken en ben je benieuwd naar de kosten? Daar is geen eenduidig antwoord op. Omdat er veel verschillende opties zijn lopen de kosten nogal uiteen. Houd rekening met een startprijs van ongeveer € 1.000,- tot € 1.500,- voor materialen, een tv en een haard. Daarnaast zit eventueel prijsverschil in het zelf maken van de cinewall of het uitbesteden aan een klusjesman. Onthoud: hoe luxer de cinewall, hoe hoger de kosten.

Wil je geen hele cinewall (laten) maken? Met alleen een tv-meubel creëer je ook het gevoel van een thuisbioscoop. Zo vind je het tv-meubel dat bij je past.

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld 1: vtwonen weer verliefd op je huis | seizoen 17, aflevering 4 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sonja Velda | beeld 2: vtwonen 06-2018 | fotografie Anouk de kleermaker, studio 309