Een plattegrond maken voor je huis

beeld vtwonen Beeld

Niet alleen bij een verbouwing of verhuizing is een plattegrond handig. Ook als je een ruimte in huis opnieuw wilt indelen, dan geeft een tekening je inzicht in alle mogelijkheden. Je ziet in een oogopslag of jouw favoriete bank tegen die ene muur past of dat je toch voor een maatje kleiner moet gaan. Er zijn veel gratis online tools voor het maken van een plattegrond, maar je kan natuurlijk ook met potlood en papier aan de slag.

Lees verder onder de advertentie

Plattegrond op papier

Vind je het prettig om een plattegrond op papier te tekenen? Zorg dan dat je deze spullen bij de hand hebt:

  • blanco papier of ruitjespapier
  • potlood
  • gum
  • schaalliniaal
  • rolmaat of laser afstandsmeter

Wanneer je geen tekeningen van het huis hebt, dan zul je zelf aan de slag moeten. Teken eerst de vorm van de kamer op papier, inclusief alle hoeken, deuren, pilaren en andere obstakels. Dit kan gewoon uit de losse hand en dient als basis om de juiste maten erbij de schrijven. Daarna ga je alle muren nameten met een rolmaat of – en die zijn handig! – een laser afstandsmeter.

Lees verder onder de advertentie

Nu ga je de plattegrond tekenen op schaal. Dit kan op blanco papier, maar ruitjespapier van 5 mm kan ook. Bij de bouwmarkt verkopen ze handige schaallinialen, een fijne schaal is die van 1 op 50. De 1 op de liniaal staat dan voor 1 meter in het echt. Wanneer je ruitjespapier gebruikt, dan kan je voor 1 meter 10 blokjes aanhouden. Zo krijgt je plattegrond een handig formaat.

Nu kan je de meubels gaan intekenen, uiteraard op dezelfde schaal. Zorg dus dat je de exacte afmetingen van ieder meubel hebt. Je kan de meubels ook op een los papier tekenen en uitknippen. Zo kan je nog schuiven en meerdere opstellingen uitproberen in de plattegrond.

Online plattegrond maken

Liever een plattegrond tekenen op de computer? Daar zijn een aantal gratis online tools voor – de een wat makkelijker dan de ander. We noemen er een paar:

Lees verder onder de advertentie
  • Floorplanner: in Floorplanner kan je niet alleen je huis, maar ook je tuin tekenen. Daarna kan je het huis in 3D tekenen en inrichten met meubels. Het programma is gebruiksvriendelijk en je hebt daardoor snel door wat er mogelijk is.
  • Roomstyler: in dit programma kan je je huis helemaal inrichten, inclusief meubels. Heb je al een plattegrond van je ruimte of huis? Dan kan je deze uploaden en maakt het programma er een 3D-versie van. Het is even puzzelen in het begin, maar het laat je daarna niet meer los.
  • SketchUp: voor dit programma is een beetje ervaring met tekenprogramma’s een voordeel, want heel eenvoudig is het niet. Maar als je eenmaal doorhebt hoe het programma werkt, dan zijn de mogelijkheden echt eindeloos. Voor je het weet wordt het je hobby.
  • Ikea: je kent vast de keukenplanner van Ikea, maar onze Zweedse vrienden hebben nog veel meer handige en gebruiksvriendelijke planners op hun website. Wanneer je inlogt, kun je al je ontwerpen opslaan en aanpassen.

Bron: beeld: vtwonen