5x een grote woonkamer inrichten: zo maak je de ruimte knus

Linnen gordijnen van stof Uni Boost 16 natural van Vadain, per meter vanaf € 35,- (maximavloeren.nl). Cirkel gemaakt door Meta Poulain van vtwonen kant-en-klaar gordijn inbetween Frost wit (1264), 140×270 cm € 41,99 (karwei.nl). Staande lamp Gael rechts maat M, vanaf € 495,95, stuc op muur prijs op aanvraag, tafel met sierpoot, vanaf € 2190,- beige siervorm links op tafel € 225,-, beige vaas € 89,95, hanglamp € 649,95 (lanena-home.com). Droogbloemen (plantje.nl). Poef € 434,-, gestoffeerd met stof Aplomb Brique van Métaphores, per meter € 223,-, stoel links met stof Dixie Li882 35 van Elitis, prijs op aanvraag (loggerewilpower.com). Schaal Ran van gebakken klei, zwart € 75,-, zwarte kan op tafel € 99,-, zwarte suikerpot € 47,-, mosterdkleurige glazen vaas € 99,-, vaas/mand links op de grond € 419,-, linnen terra stof met zwart stiksel over stoel € 146,- (couleurlocale.eu). Zwart/beige bakje op tafel € 9,-, vaas met oor € 115,-, zwarte schaal op poef € 45,- (householdhardware.nl). Houten stoel Capitol, prijs op aanvraag (edha-interieur.nl). Beige bord Terres de Reves in Misty Grey van Serax, 22 cm (Ø) € 18,40 (vtwonen.nl). Beeld

Groot wonen is toch een luxe en alleen maar fijn? Toch kan het inrichten en indelen van een grote woonkamer lastig zijn. Want hoe houd je de ruimte gezellig en knus? En wat doe je met al die loze ruimte? Met deze vijf tips voor het inrichten van een grote woonkamer maak je er een fijne ruimte van.

Lees verder onder de advertentie

1. Deel de woonkamer op in verschillende zones

Bij het inrichten van een grote woonkamer is het verstandig om eerst naar de vorm van de ruimte te kijken. Het inrichten van een grote vierkante woonkamer is namelijk heel anders dan van een smallere woonkamer met een lange muur. Een handige tip is om de ruimte op te delen in verschillende zones, elk met een eigen functie. Denk aan de zithoek, het eetgedeelte en een aparte plek om te werken of spelen. Hierdoor ontstaat het gevoel van verschillende, kleinere ruimtes. Zo’n indeling kun je bepalen door een vlekkenplan te maken. Hoe je dat doet? Door het plattegrond van de woonkamer te printen en hier de verschillende woonfuncties op te kleuren. Elke ruimte kun je een eigen kenmerk geven. Bijvoorbeeld door in elk gedeelte een andere kleur de boventoon te laten voeren. Zorg er wel voor dat de verschillende gedeeltes ook een eenheid blijven vormen. Zet daarnaast de meubels niet allemaal strak tegen de muur, maar plaats ze juist van de wanden af. Zo voelt de ruimte knusser aan, maar behoud je toch het ruimtelijke gevoel. Wil je de verschillende zones extra benadrukken? Zet dan een scheidingswand in de woonkamer of gebruik verschillende kleuren op de muur.

LEES OOK
Dit zijn de nieuwe interieurtrends van 2023

2. Kies voor royale meubels

Kleine meubels en accessoires vallen in de inrichting van een grote woonkamer vaak weg en geven een rommelig gevoel. Door gebruik te maken van grote meubels vul je de ruimte beter op en creëer je een rustig geheel. Denk aan een massieve hoekbank om met het hele gezin op te luieren. Ga voor een modulaire bank waarmee je met de verschillende elementen zelf bepaalt hoe je de bank neerzet. Of ga voor een bank langs de volle breedte van een wand of zet de onderdelen juist met de rug tegen elkaar. Bijkomend voordeel: je kunt de bank voor elke gelegenheid anders neerzetten.

Lees verder onder de advertentie

Een andere tip voor het inrichten van een grote woonkamer is een royale eettafel neerzetten. Hiermee vul je een groot deel van de ruimte op en behoud je een rustig gevoel. Let er wel op dat je de tafel niet volzet met allerlei accessoires. Dit oogt al snel onrustig. Voor extra sfeer is een plateau met kaarsen of een grote vaas al voldoende. Lange, lege wanden vul je in één klap op met een stevige kastenwand. Wissel dichte en open gedeeltes met elkaar af. Zo heb je plek om leuke accessoires uit te stallen én creëer je meer opbergruimte. Wil je de woonkamer gezellig maken? Zet dan een grote kamerplant neer. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar voeg je ook meteen levendigheid toe.

Bank Soft modular van Jasper Morrison en stoel Eames via Vitra. Vloerkleed en kussens links en rechts Household Hardware. Kussens midden Blooming Interior. Witte bijzettafel en vaas van Pols Potten via Wim van Assem bloembinderij. Zwarte bijzettafel Leolux en bijzettafel voorgrond via Eijerkamp.Wanden, deur, plafond kleur Julie’s Dream van Little Greene. Vloer kleur Brown Wood van Vestingh Paint. Papier-maché lamp Tradition via Loods 5. Gordijnen Van den Bosch Interieurstoffen. Messing railroede Corpus van Interstil. Presse papier Hafod Grange. Wandlampen vtwonen. Theebeker en koektrommel HKliving. Onderzetters Ikea. Kaars Ester & Erik. Beeld
Lees verder onder de advertentie

“Door gebruik te maken van grote meubels vul je de ruimte meer op en creëer je een rustig geheel”

3. Maak gebruik van verschillende stoffen

Een veelvoorkomend probleem bij grote woonkamers is slechte akoestiek. Soms klinkt de riante ruimte erg hol. Harde, gladde materialen weerkaatsen het geluid, waardoor deze klank wordt versterkt. Wil je niet de echo van je eigen stem horen? Zet dan verschillende stoffen meubels en accessoires in de ruimte. Zet bijvoorbeeld ruime eetkamerstoelen met een stoffen zitting en rugleuning aan de lange eettafel of leg een XL-vloerkleed in de zithoek en hang. Stof neemt het geluid namelijk op en zorgt zo voor minder galm. Daarnaast voeg je op deze manier meteen een portie sfeer toe aan de ruimte. Je merkt het verschil in de akoestiek direct. Wil je in de woonkamer een extra knus effect creëren? Kies dan voor zachte stoffen, zoals velours en wol.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Chic of ruig? Creëer de sfeer met de gordijnen uit de vtwonen collectie

4. Voeg kleur toe

Speel met de sfeer in de ruimte door gebruik te maken van verschillende kleuren. Tinten zoals roze, geel, rood of bruin hebben een warme look en geven een gevoel van knusheid en geborgenheid. Lichte en koele kleuren werken juist goed in kleine ruimtes: ze zijn fris en ruimtelijk. Kleur beïnvloedt namelijk de sfeer in je huis. Kijk hier welke kleur het best past bij de functie van de ruimte. Tip: heb je een hoog plafond? Een handige manier om de woonkamer gezellig te maken is door ‘m een tint donkerder schilderen dan de muren.

“Tinten zoals roze, geel, rood of bruin hebben een warme look”

Lees verder onder de advertentie
Verfkleur op wand Truffel van Carte Colori, 2,5 liter, rieten stoel rechts achter tafel, leren wijnkoeler in raam, plafondlamp Maron, prijs op aanvraag, donkerbruine raambekleding Indivipro (brechtmurreatelier.nl). Zwarte tafel, 3 meter (l) (wdstck.eu). Beige beklede stoel, dezelfde stoel roze geschilderd (com-anders.nl). Oranje keramieken tafel, 58×35 cm (kasstoor.nl). Bloem in vaas en cactus (plantje.nl). Grote rieten mand, grote groene vaas, hoge groene schaal, kleine groene schaaltjes, per stuk, kleine groene vaas op tafel (householdhardware.nl). Rieten schaal in raam, mand links onderdeel salontafel, lichte rieten schaal op kruk, houten stoel met rotan, tafellaken met gele streep, 110×180 cm, groen wijnglas, linnen servet over stoel, 45×45 cm, hanglamp links, hanglamp rechts (couleurlocale.eu). Houten lepel op roze bakje (koconceptstore.nl). Rode kom Merci van Serax, 15 cm (Ø) (vtwonen.nl). Roze schaal met ore, langwerpig roze bakje, roze bord, oranje bord (sissy-boy.com). Groot bruin bord, bruine schaaltjes (letoile.store). Bloempot privébezit. Beeld

5. Zorg voor eenheid in het interieur

Ten slotte is het belangrijk om eenheid te garanderen in de woonkamer. Vooral bij het inrichten van een grote ruimte ligt het gevaar van een ‘manusje van alles’ op de loer. Probeer de kleuren van de verschillende meubels en decoraties in de woonkamer op elkaar af te stemmen. Kies hierbij het liefst maximaal drie tinten en houd de 60-30-10-regel aan. Hierbij kies je eerst een primaire kleur die je voor zestig procent in de ruimte gebruikt. Een tweede kleur wordt de secundaire kleur en pas je voor ongeveer dertig procent toe. De derde kleur is de accentkleur en gebruik je voor zo’n tien procent. Een andere optie is om een bepaalde interieurstijl – zoals landelijk, basic, industrieel of romantisch – als uitgangspunt te kiezen.

Eenheid creëren…

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld 1: vtwonen special 03-2022 | styling Liza Wassenaar | fotografie Alexander van Berge | beeld 2: vtwonen 02-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | beeld 3: vtwonen 07-2021 | styling Liza Wassenaar | fotografie Sjoerd Eickmans