Huis opnieuw indelen? Zo maak je een vloerplan

beeld vtwonen Beeld

Bij het opnieuw indelen van een kamer of een heel nieuw huis helpt het maken van een vloerplan bij het inzichtelijk maken van de ruimte. Laat het idee los dat er vaste regels zijn voor het indelen, maar kijk wel goed naar wat er kan en past. En als er dan uiteindelijk een knalgroene slingerbank middenin een verder lege ruimte komt te staan, dan is dat ook prima. Your home, your rules.

Lees verder onder de advertentie

Waarom een vloerplan maken?

Een typisch praktisch bezwaar bij het indelen van een ruimte is dat het niet altijd meevalt om door een bestaande situatie heen te kijken. Vooral als die situatie dominant is. Stel dat je te maken hebt met je huidige woonkamer, die op de schop moet. Soms staan meubels zo in de weg of hebben ze emotionele waarde, waardoor het bijna onmogelijk wordt er een nieuw plaatje op te projecteren.

Het omgekeerde bestaat natuurlijk ook. Een lege kamer kan ongrijpbaar aanvoelen. Dat komt doordat je oog er nergens een aanknopingspunt vindt. Het valt niet mee verhoudingen of afstanden in te schatten, en dan wordt het vrij ingewikkeld om te beoordelen of de gewenste bank hier wel past. Een vloerplan biedt in beide gevallen uitkomst.

Zo teken je een plattegrond

Een vloerplan maken begint met een plattegrond. Het opmeten van een ruimte voordat die opnieuw wordt ingedeeld heeft een praktische kant, maar ook een psychologisch effect. Ten eerste is het onmisbaar om te weten hoe lang de muren zijn en waar de deuren zitten. Zeker als er nieuwe meubels of gordijnen moeten worden besteld.

Lees verder onder de advertentie

Ten tweede helpt het om de kamer met een frisse blik te bekijken. Wat je dacht te weten, wordt nu uitgedrukt in meters en centimeters die de nuchtere waarheid vertellen. Zeker als het huis net is gekocht en er wat tijd is verstreken tussen de laatste bezichtiging en het moment van de sleuteloverdracht. Zulke details willen dan nog weleens een tikje vaag worden. Door een plattegrond te maken, koppel je de feiten los van ideeën of meningen en voelt een ruimte als een schone lei.

LEES OOK
Een plattegrond maken voor je huis (online en op papier)

Handige plattegrond weetjes

Meet de lengte en hoogte van alle muren en noteer waar schuine hoeken, schouwen, erkers, vaste kasten, vensterbanken, een trap, lambriseringen of een inspringend stuk zitten, en eventueel op welke hoogte van de muur. Als het een kamer en suite is, check dan ook of beide kamerdelen even breed zijn. Vooral in oudere huizen is dat lang niet altijd het geval.

Lees verder onder de advertentie

Geef aan waar alle deuren en ramen zitten, hoe breed en hoog ze zijn en naar welke kant ze opendraaien. De ruimte die de draaicirkels innemen, kan voor het gemak ook op schaal op de plattegrond, zodat je die later niet over het hoofd ziet. Openslaande deuren in een vooroorlogs huis slaan beneden vaak naar buiten open, maar boven naar binnen, zeker als daar een smal balkon zit. Even dubbelchecken dus.

En vergeet ook niet alle lichtpunten, stopcontacten en radiatoren op schaal te tekenen.

LEES OOK
3x dé oplossing voor een schuin dak

Lees verder onder de advertentie

Lichtinval bepalen

Geef in de plattegrond ook aan waar de zon opkomt en waar hij ondergaat. Dit kun je vaststellen met een kompas of een kaart-app. De windrichting heeft gevolgen voor de kleur van het invallende licht door de dag heen, en voor de gunstigste plek om een tv of beeldscherm te plaatsen. Een vierkante kamer met een glazen pui krijgt meer licht binnen dan een pijpenla met een raam voor en achter. Geef dus ook op de plattegrond aan waar een eventuele donkere zone zit.

LEES OOK
Dit effect heeft lichtinval op kleuren

Lees verder onder de advertentie

Vlekkenplan maken

Naast een plattegrond is ook het maken van een vlekkenplan handig om een vloerplan te maken. Een vlekkenplan heeft niks te maken met afmetingen, maar met gebruikszones. Voor een vlekkenplan gebruik je ook een schets van de ruimte (die mag best grof zijn). Met kleurvlekken geef je daarop aan welke functies je waar in de ruimte het best vindt passen. Bedenk dus waar wordt gezeten, gegeten, gekookt, gewerkt en gespeeld, en waar zijn de looproutes.

Maak verschillende vlekkenplannen van dezelfde ruimte om die met elkaar te vergelijken. Een van de bestaande situatie en een van de ideale situatie. Of in het geval van een lege kamer: een plan van de meest voor de hand liggende functieverdeling en een tweede plan waarin de boel wordt omgegooid. Misschien valt de keuze uiteindelijk alsnog op versie 1, maar dan heb je alle opties in ieder geval bekeken.

Het nut van een vlekkenplan

Met behulp van een vlekkenplan krijg je de kans je ‘woongedrag’ onder de loep te nemen en te kijken naar hoe je leeft in huis. Veel mensen kopen een grote hoekzetel, maar ontdekken in de praktijk dat ze ’s avonds liever aan de eettafel zitten te lezen. Anderen investeren in een grote eettafel en treffen zichzelf bijna elke avond met een bord op schoot op de bank.

Lees verder onder de advertentie

Stem het definitieve vlekkenplan daarom af op hoe je écht wilt leven. Speelt de tv nauwelijks een rol? Dan hoeft die geen centrale positie te krijgen. Zit je liever aan de tuinkant dan aan de straatzijde, omdat het daar stiller is en het uitzicht mooier? Geef ‘zitten’ daar dan gerust alle ruimte. Wordt het keukeneiland steevast gebruikt om aan te eten? Dan kan er op de plaats van de grote eettafel ook een speel-, huiswerk- of hobbyzone worden ingevuld.

Hoeveel woonzones?

Nog iets om los te laten: denken in voor- en achterkamers, als het om een lange ruimte gaat, al of niet met een en-suiteverdeling. Woonkamers kunnen prima in drie of zelfs vier zones worden verdeeld. Zeker als de en-suiteverdeling weg gaat of wordt verplaatst. In het midden kan plek zijn voor een werkruimte, een leeshoek of juist de keuken. Door een goede flow te bedenken tussen de verschillende woonfuncties, ontstaat het gevoel dat voor elke functie ruimte genoeg is.

Lees ook

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Indelen Ook jij kan een casco huis indelen!

beeld vtwonen Beeld

badkamer De badkamer in een huurhuis opknappen: dit kun je wél doen

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

binnenkijken Binnenkijken in een nieuwbouwhuis met een neutrale look

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Isolatie Een basisles muurisolatie: zo houd je het weer buiten

Bron: tekst: vtwonen 04-2021 Dossier Vloerplan | beeld: vtwonen 03-2021 | Fotografie Caroline Coehorst