Een basisles muurisolatie: zo houd je het weer buiten

beeld vtwonen Beeld

Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe zuiniger je leeft en hoe warmer of juist koeler het bij jou binnen is. Heb je geen idee hoe het eigenlijk zit met muurisolatie, maar ben je wel van plan om er binnenkort mee aan de slag te gaan? Dan is dit handig om alvast te weten.

Lees verder onder de advertentie

Waarom isoleren?

Er zijn een paar redenen waarom het goed isoleren van je woning sterk is aan te raden. Een daarvan is dat het de warmte en de kou buitenhoudt, waardoor je minder hoeft te stoken of juist te koelen. Dat zie je terug op je bankrekening en is ook nog eens fijn voor het milieu. Daarnaast zijn er nog een aantal voordelen:

  • Minder vochtproblemen, waardoor je ook minder kans hebt op vervelende schimmels die niet goed zijn voor je gezondheid.
  • Minder last van geluid. Hoe beter je muren zijn geïsoleerd, hoe minder last je hebt van de buren en mensen buiten.
  • Premies. Als je je huis goed isoleert, dan word je daarvoor beloond. Je komt dan in veel gemeentes namelijk in aanmerking voor aantrekkelijke subsidies.

Soorten muurisolatie

Je kunt het isoleren van je woning op een aantal manieren aanpakken. Van een hele verbouwing tot bijvoorbeeld alleen de spouwmuren. Maar net wat bij jou en je budget past. Dit zijn de manieren die meestal worden uitgevoerd:

Lees verder onder de advertentie
  • Spouwmuurisolatie: hierbij wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur (de spouw) opgevuld. Dit wordt meestal met steenwol gedaan, maar kan ook met EPS-parels of PUR worden gedaan. Heb je een huis dat niet goed geïsoleerd is, dan kun je de spouwmuur laten isoleren door via de voegen isoleermateriaal te laten spuiten. Voordeel hiervan is dat je niks hoeft te breken of verbouwen. De gemiddelde spouwmuurisolatie kost al snel 25 euro per vierkante meter.
  • Buitenmuur isoleren: dit kun je op twee manieren laten doen: via de binnenkant of de buitenkant. Langs buiten wordt het meeste aangeraden, omdat je dan geen binnenruimte verliest. Isoleren langs buiten wordt gedaan door middel van de isolatie naar keuze, met daar overheen gevelbepleistering, baksteen, steenstrips of hout. Buitenmuur isolatie langs buiten kost je gemiddeld 120 euro per vierkante meter.

Shop de stijl…

Meer lezen over het (duurzaam) verbouwen van je huis? Ga dan naar vt verbouwen. Hier vind je veel praktische informatie en indelingsideeën.

Lees verder onder de advertentie

Bron: beeld: vtwonen 03-2020 | styling Myla Griese, fotografie Louis Lemaire