Duurzaam wonen met deze kleine, praktische aanpassingen

Muurverf licht-blauw kleur Iris van Bauwerk (bauwerk.com.au). Slinger handgemaakt van oud papier, geverfd met verf uit een proefpotje (Carte Colori). Zilverkleurige tafel (Pols Potten). Zilverkleurige beker (Zara). Roze bal (Søstrene Grene). Zilverkleurig sierpotje met smalle bovenkant (Loods 5). Oude stolp (Burbri Antiek). Kaars (Dille & Kamille). Kleine discoballen, kaarsenstandaard van grijs glas met bolvorm (H&M). Glas (kringloop). Limonaderecept van The Holy Kauw Company uit boek Limonade (Uitgeverij Snor).  Beeld

Tegenwoordig kun je er niet meer omheen: duurzaam wonen is de trend. Stook je je suf of wil je meer doen voor het milieu? Dan kun je kleine dingen aanpassen voor een structureel duurzamer huis. De meeste zijn nog stylish verantwoord ook.

Lees verder onder de advertentie

Zet apparaten helemaal uit

Duurzaam wonen begint bij je (huishoudelijke) apparaten. De kans is groot dat apparaten waarvan je denkt dat ze uit staan, eigenlijk in de spaarstand staan (stand-by). Dit check je door te kijken of je ze met één druk op de knop kunt aanzetten. Apparaten die vaak op de spaarstand staan zijn: televisies, elektrische tandenborstels, stekkerdozen met aan-/uitknop, stereo-installaties of radio’s. Opladers voor je laptop, camera of mobiele telefoon kunnen ook stroom verbruiken als er geen apparaat aan vast zit. Haal deze dus altijd uit het stopcontact als je ze niet gebruikt.

LED-lampen

Loop eens een rondje door het huis en ga na hoeveel gloeilampen je (nog) in je verlichting hebt zitten. Gloeilampen verbruiken aanzienlijk meer stroom dan LED-lampen, dus als je snel en makkelijk wilt besparen is dit een handige investering. Kleine moeite, groots resultaat. Vooral op de eindafrekening van je energieleverancier. O ja, doe ook eens wat vaker (meer) kaarsen aan. Warm én gezellig.

Was op 30 graden

Je hoeft echt niet altijd koud te wassen, maar zo nu en dan een wasje op dertig graden is niet verkeerd. De wasmachine verbruikt honderden liters water en het opwarmen ervan kost bakken met energie. Niet echt handig in het kader van duurzaamheid. Was dus alleen als je kleding écht vies is (even luchten voor het raam kan meestal ook prima) en plan koud-water-wasjes in om te besparen. Ook op dertig graden wordt de was gewoon schoon en fris.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…

Bron: vtwonen 13-2018 | Fotografie Brenda van Leeuwen | Styling Liza Wassenaar