Hoe je met de 60-30-10 regel een kleurrijk interieur in balans houdt

beeld vtwonen Beeld

Een kleurrijk interieur hebben en tóch de rust bewaren kan best een uitdaging zijn, want welke kleuren kies je? En hoe pas je deze toe? Om te voorkomen dat het een bonte bedoeling wordt, kun je de 60-30-10 regel toepassen met een primaire, secundaire en accentkleur. Wanneer je ‘m eenmaal doorhebt, rock je iedere ruimte in huis.

Lees verder onder de advertentie

Wat is de 60-30-10 regel?

De 60-30-10 regel is supersimpel en in iedere ruimte toe te passen. Je kiest drie kleuren die samen zorgen voor meer balans. En meer kleur natuurlijk, want daar draait het uiteindelijk om. De eerste kleur gebruik je voor 60% van de kamer, de tweede voor 30% en de derde voor 10%. Je werkt met een primaire kleur, een secundaire kleur en een accentkleur voor de finishing touch. Je kunt kiezen voor tinten die vloeiend in elkaar overlopen voor een serene uitstraling, of juist voor tinten die met elkaar in contrast staan voor extra pit.

LEES OOK
Kleur op de muur zonder een kwast aan te raken

Primaire kleur

De primaire kleur gebruik je voor 60% van de kamer. Pas deze toe in de muurkleur, vloeren en misschien het plafond en eventueel als kleur voor het grootste meubel in de kamer. Voor zo veel mogelijk balans, is het mooi om deze kleur uit een zacht kleurpalet te kiezen. Dus een zachte tint rood, geel of blauw. Zo vormen de verschillende elementen in de ruimte samen een rustige, maar sterke basis.

Lees verder onder de advertentie

Secundaire kleur

Secundaire kleuren zijn kleuren die ontstaan door de primaire kleuren met elkaar te mengen. De sterkste secundaire kleuren zijn oranje, groen en paars.

De secundaire kleur gebruik je voor 30% van de kamer. Kies een kleur die dichtbij je primaire kleur ligt, maar dan nét even anders is, bijvoorbeeld verbleekt roze en oranje, donker- en lichtgroen, of lila. Zo ontstaat er een mooi contrast en creëer je meer dimensie in de kamer. Gebruik de secundaire kleur voor de meubels, de gordijnen of grote lampen.

Accentkleur voor de finishing touch

Met deze kleur mag er best uit de comfort zone gestapt worden. De laatste 10% is ten slotte bedoeld als finishing touch. Hij maakt de kamer persoonlijk en brengt ‘m tot leven. Is de basis naturel? Ga dan voor een frisse accentkleur. Is de basis licht? Ga dan voor een donkere tint. Gebruik de tint voor kleine meubels en verlichting, vazen en kunstwerken, kussens en kaarsen.

Lees verder onder de advertentie

Een voorbeeld van een 60-30-10 interieur

In de woonkamer in de afbeelding bovenaan dit artikel, is er voor een gele basis gekozen. Dit is de primaire kleur en komt voor ongeveer 60% terug, zoals in de muurkleur en het wand- en vloerkleed. Ook zie je deze kleur terug in kleine accessoires, zoals het flesje sap en de kleine bloem op de salontafel. Deze accenten zorgen voor een mooi geheel.

Als secundaire kleur is er voor blauw gekozen. Deze kleur zorgt voor een fris contrast met de gele basis. De secundaire kleur is gebruikt voor de salontafels, de poef en een plaid en kussen op de bank. Dit onderdeel kun je dus het best toepassen in de kleinere meubels.

Tot slot is er voor de finishing touch voor roze en oranje gekozen. Deze kleuren komen alleen terug in de sierkussens, een klein deel van het interieur dus. De kleuren brengen warmte aan in het frisse kleurpalet en daardoor vallen deze accessoires op.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl

Bron: Beeld: vtwonen 08-2022 | Styling Marianne Luning | Fotografie Stan Koolen