Dit stappenplan is je beste vriend voor het inrichten van je (nieuwe) huis

Fauteuil, 176x100x74 cm (bxdxh) € 599,-, bank € 999,- (sofacompany.com). Gordijnen gemaakt van linnen stof Brera Lino in kleur Calico, Putty en Oyster van Designers Guild, per meter € 86,- (wva.nl). Vloerkleed van Linie Design € 700,-, witte bijzettafel van Pols Potten € 294,99, vloerlamp van Ferm Living € 679,- (vtwonen.nl). Wollen plaid € 119,-, keramieken theepot € 25,99, wit kussen € 39,99 (zarahome.nl). Witte keramieken vaas € 29,99 (hm.com). Witte keramieken mok € 22,90 (letoile.store). Geometrische vaas en schaal op voet prijs op aanvraag (julyadrichem.com). Handgemaakte bolletjeskaars, set van drie € 45,- (sukha.nl). Witte porseleinen vaas € 87,-, vloerkleed aan wand € 630,-, witte keramieken mok met ongeglazuurde onderkant, set van twee € 27,- (bolia.com). Betonnen bijzettafel € 450,- (lanena-home.com). Witte keramieken schaal € 44,95 (urbannatureculture.com). Overig privébezit. Beeld

Helemaal gelukkig met de sleutel van je nieuwe huis? Nu begint het pas… het huis inrichten! Waar plaats je de zetel en eettafel en welke accessoires kies je? En dan heb je ook lampen nodig! vtwonen helpt je met een 6-stappenplan voor het inrichten van je huis. Ook als jouw interieur wel een geheel nieuwe opstelling kan gebruiken is dit stappenplan je beste vriend.

Lees verder onder de advertentie

Stap 1: bedenk welke ruimtes waarvoor gaan dienen

Is er een kinderwens of wil je een kantoor aan huis? Bepaal hoe je het huis in gaat delen en kijk of bepaalde ruimtes anders ingedeeld kunnen worden. Bijvoorbeeld een muur eruit om een grote woonkamer te creëren, of openslaande deuren richting de tuin. Houd bij het indelen van de kamers rekening met de lichtinval van buitenaf. Zo raden we aan om de eetkamer zo te plaatsen dat je naar buiten kunt kijken. Dat geeft een ruimtelijk effect en staat gewoon mooi!

Stap 2: maak een lichtplan

Een lichtplan hoeft niet ingewikkeld te zijn. Doordat je weet welke kamer waarvoor gaat dienen, weet je ook wat de belangrijke plekken zijn per kamer. Op die punten plaats je lampen, maar ook op de donkere plekken in huis. Maak het jezelf vervolgens gemakkelijk door in het hele huis dimmers te gebruiken. Daarmee breng je naar smaak sfeer binnen.

Lees verder onder de advertentie

Stap 3: schets een plattegrond

Dure 3D-tekeningen zijn onnodig wanneer je een nieuw huis wilt inrichten. Een handgemaakte tekening is net zo waardevol en bovendien persoonlijker. Schets deze tekening niet van bovenaf, maar alsof je in de (woon)kamer staat. Speel met de verschillende voorwerpen die je in de woonkamer wilt plaatsen en maak eventueel meerdere tekeningen met meerdere voorstellen. Zo krijg je een goede impressie. Schets in deze tekening ook het lichtplan. Welke punten zijn belangrijk om te belichten? Met behulp van deze tekening kun je het lichtplan verder aanscherpen.

Stap 4: breng je stijl/wensen in kaart

Veel mensen weten niet goed wat hun stijl is. Zorg daarom dat je in kaart brengt wat je mooi vindt. Dat noemen we een stijl- of moodboard. Knip tijdschriften, kranten en brochures aan gort en plak alle bruikbare knipsels op het bord. Gebruik dit bord als leidraad voor de stijl van je huis. Om je daarbij te helpen, heeft vtwonen 7 woonstijlen gedefinieerd met ieder z’n eigen kenmerken, kleuren en producten. Ontdek welke woonstijl bij jou past en doe de test!

Stap 5: je huis inrichten

Je hebt in kaart hoe je kamers eruit gaan zien. Nu komt dus het leuke gedeelte, het daadwerkelijk inrichten van je huis. Begin hierbij met de basis: de vloeren, de muren en de kozijnen. Onze tip? Alle muren en kozijnen wit. Dit straalt rust en ruimte uit en is tijdloos. Gaat die witte muur toch vervelen? Dan kun je er altijd nog een andere kleur overheen gooien. Voor de vloer geldt: leg door het hele huis heen dezelfde vloer. Net zoals de witte muur geeft dit een gevoel van extra ruimte en het scheelt je in het uitzoeken.

Lees verder onder de advertentie

Stap 6: shoppen!

Er is een stijlbord, een tekening van het huis en de basis van de inrichting voor je nieuwe huis is gelegd. Kies uit het stijlbord een of meerdere kleuren en gebruik die als rode draad tijdens het shoppen. Personeel in een woonwinkel kan jou, als je het stijlbord meeneemt, ook adviseren over meubels die bij die stijl passen. Je hoeft niet in één keer alle spullen te kopen. Zorg er eerst voor dat de basismeubels en -voorwerpen aanwezig zijn. Dan kun je later, wanneer er misschien weer meer budget is, de rest aanvullen. Dan heb je gelijk ook meer tijd om op zoek te gaan naar die perfecte spullen die passen bij jouw stijl. Succes, maar vooral veel plezier met inrichten van je huis!

ZELF AAN DE SLAG
Geef je op voor de cursus: slim indelen

Shop moois voor in huis…

Lees verder onder de advertentie