Zo beïnvloedt kleur in huis jouw stemming

beeld vtwonen Beeld

Kleuren kiezen doe je negen van de tien keer op gevoel. Door de emoties die we onbewust koppelen aan kleuren, kunnen ze onze stemming beïnvloeden. Superhandig, want met kleurkennis op zak kun je de juiste tinten kiezen voor bepaalde ruimtes. Wat moet een kamer uitstralen? Zeg het met kleur!

Lees verder onder de advertentie

Kleur bepaalt stemming

Van blijdschap tot rust en van spanning tot boosheid: kleur kan je stemming bepalen. Meestal ben je je niet bewust van de invloed van kleuren, dit wordt namelijk geregeld in je onderbewuste. Bepaalde kleuren hebben een direct effect op onze psyche. Het is geen toeval dat spa’s en wellness-centra vaak paarse of groene tinten in hun logo hebben en dat waarschuwingsborden negen van de tien keer rood zijn. Je kunt deze informatie in je voordeel gebruiken, door specifieke kleuren voor je muren en meubels te kiezen of vermijden. Lees hieronder hoe kleur je stemming kan bepalen.

Geel

Kernwoorden voor de kleur geel zijn vrolijkheid, optimisme en spontaniteit.
Als je gaat voor een happy home, dan is geel je kleur. Het triggert gezelligheid en warmte en gaat sombere buien tegen. Gele accenten in huis maken een glimlach los. Geel reflecteert licht en zorgt daarom letterlijk voor een zonnetje in huis. Wees voorzichtig met het toepassen in je interieur, geel kan al snel als ’te veel’ aanvoelen.

Hierom zijn we fan van geel.

Lees verder onder de advertentie

Rood

Kernwoorden voor de kleur rood zijn passie, energie, vrouwelijkheid en vuur.
Rood is de warmste kleur in het spectrum en kan verschillende emoties oproepen. Zo staat het voor energie en passie, maar ook voor gevaar en woede. Met de kleur rood in huis is het in ieder geval niet saai. Wil je een design-item aanschaffen, dan is rood een topkleur. Kies voor een klein rood element, want de kleur kan nogal in your face overkomen.

Dit zijn de do’s en don’ts van rood in huis.

Groen

Kernwoorden voor groen zijn fris en ontspanning.
Zie je groen, dan denk je aan de natuur. Niks dat zo vertrouwd voelt als de natuur, waardoor dit een kleur is waar je op kunt bouwen. De tint doet het goed in ruimtes waar mensen samenkomen, zoals de woonkamer, eetkamer of keuken. Groen in allerlei tinten, van zomers mintgroen tot winters mosgroen, werkt rustgevend op de muur of in accessoires. Een binnenhuisjungle is natuurlijk ook een perfecte manier om een vleugje groen in huis te halen.

Lees verder onder de advertentie

Stylen met groen doe je zo.

Blauw

Kernwoorden voor de kleur blauw zijn veiligheid, kalmte en sereniteit.
Blauw wordt vaak geassocieerd met spiritualiteit, wellness en tot rust komen. Bij het zien van een prettige blauwe kleur, maakt je lichaam kalmerende stofjes aan. Donkerblauw is een fijne kleur voor in de slaapkamer en lichtblauw voegt vriendelijkheid en vertrouwen toe aan de woonkamer.

Meer blauw in huis? Zo stel je een warm blauw interieur samen.

Lees verder onder de advertentie

Paars

Kernwoorden voor de kleur paars zijn kalmte, creativiteit en mysterie.
Paars wordt vaak in verband gebracht met spiritualiteit en zelfontwikkeling, wat de nodige mysterie met zich meebrengt. Lichtpaars straalt rust uit, dus is een ideale keuze voor een slaapkamer of een zen badkamer.

Kijk binnen in een paarse keuken.

Wit

Kernwoorden voor de kleur wit zijn sereniteit, minimalisme en soberheid.
Scandinavisch interieur bestaat niet voor niks uit veel tinten wit. Ze houden daar in het noorden van eenvoud en minimalisme. Tegelijkertijd staat wit voor puurheid en onschuld. Combineer het met een warme kleur voor een prachtig contrast.

Lees verder onder de advertentie

Dat ook wit warm kan zijn zie je hier!

Zwart

Kernwoorden voor zwart zijn mysterie, verborgenheid en kracht.
Zwart is zeker een spannende kleur om in het interieur te verwerken. Want zo’n donkere kleur, maakt dat de boel niet somber? Maar doe je het goed, dan is het oh-zo mooi. De kleur zorgt voor ontzettend veel diepte en kan een ruimte extra warmte geven.

Lees hier wat de andere voordelen van een zwart interieur zijn.

Lees verder onder de advertentie

Shop de stijl…

Bron: Beeld: Fotografie Stan Koolen Photography