Wit of witter? Zo kies je tussen de populaire wittinten RAL 9010 en 9016

Een muurtje witten: piece of cake? Toch is de juiste tint wit kiezen lastiger dan je denkt. Vooral in de woonkamer, waar kleur een belangrijk effect heeft op de sfeer. Twee populaire wittinten zijn RAL 9010 en 9016. Wat is het verschil? 

RAL 9010 muurverf
Witte muurverf RAL 9010.
Plafondlamp Petit Friture via Interior Playground. Natuurstenen kerkvloer. Kleed Benuta. Marmeren tafel Papadatos via Decor Amsterdam. Witte vazen en kaars Albaster via Graanmarkt 13. Bloemen Van Esch Floral. Goudkleurige kandelaar en kandelaar rechts op kast Fritz Hansen via Loft 76. Bouclé stoel en kandelaar Ferm Living. Kussen Leclaireur. Bijzettafel Casa Gitane. Daarop: lamp &Tradition. Kristal Earth Mineralen. Kunstwerk stolp Neeltje Geurtsen. Vaas Menu. Tak Joy Flowers. Aan de muur kunstwerk Atelier de Rijk. Trolley BePureHome. Daarop: kandelaars Anissa Kermiche. Geurstokjes Baobab. Schilderij Cate Adriana. Plantenpot &Tradition. Behang Selva van Arte.
RAL 1906 muurverf
Witte muurverf RAL 9016.
Houten stoel Van Dijk & Ko. Herkomst witte stoel onbekend. Roze stoel en vaas Karwei. Hanglampen Iron and Wood. Houten deur Benko. Shutters op maat gemaakt door Oakenzo. Radiatorombouw maatwerk van Steengoed Partners. Roze lamp Sprinkel + Hop. Reageerbuisjes en vazen van rommelmarkt in het Belgische Temploux. Schilderij van een kringloopwinkel. Slinger zelfgemaakt met kanten lapjes.

De magie van wit

Wit is de all-time favourite basiskleur voor iedere woonkamer. Of je nu een nieuwbouwhuis van verf voorziet of een muurtje opfrist: wit is tijdloos, neutraal en fris. Maar de juiste kleur wit uitkiezen is nog best lastig. Roomwit, ivoorwit, grijswit, sneeuwwit: de keuze is reuze. Twee veel gekozen tinten voor de woonkamer zijn RAL 9010 en 9016. 

Wat betekent RAL?

Bij de fanatieke doe-het-zelver gaat er misschien meteen een belletje rinkelen bij de term ‘RAL’. Maar als je voor het eerst gaat verven, vraag je je misschien af wat RAL is. 

RAL is een afkorting voor ReichsAuschlüss für Lieferbedingungen. Met dit Duitse kleursysteem wordt verf uitgedrukt in codes van vier cijfers.

Het verschil tussen RAL 9010 en 9016

Er zijn duizenden RAL-kleuren, maar de twee die waarschijnlijk het meest gebruikt worden zijn de wittinten RAL 9010 en 9016. Niet alleen bij professionele schilders zijn ze geliefd, ook doe-het-zelvers grijpen vaak naar deze witten.

  • RAL 9010 is zuiverwit
  • RAL 9016 is verkeerswit

Het verschil tussen de twee is op het eerste gezicht klein, maar als je ze naast elkaar legt zie je meteen een verschil. RAL 9016 zou je bijna spierwit kunnen noemen en is witter dan RAL 9010. Houd je van een superstrakke, lichte woonkamer of durf je zelfs een compleet wit interieur aan? Dan creëer je met RAL 9016 een neutrale en frisse basis.

RAL 9010 gaat meer richting crèmewit. Het is nog steeds een zuivere, witte kleur, maar het resultaat is iets minder ‘hard’.

verfkleur RAL 9010
verfkleur RAL 9016

Muren, kozijnen en deuren

De twee wittinten zijn standaardkleuren in de bouw, waarbij 9010 het meest populair is. Deze kleur wit wordt vaak gebruikt in nieuwbouwprojecten. Ook kozijnen en deuren worden meestal in RAL 9010 opgeleverd. Toch zie je dat RAL 9016 in opkomst is en steeds vaker als standaardkleur wordt gebruikt. 

Zelf kun je de witte kleuren toepassen in de woonkamer op muren, deuren, kozijnen, stopcontacten, meubels of DIY-projecten. Denk ook aan de afwerking: hoogglans, zijdeglans en mat geven ieder een heel ander effect.

De beste wittint kiezen voor de woonkamer

Hoe weet je welke witte kleur het best in de woonkamer past? We hebben een paar tips die je op weg helpen:

Bepaal de lichtinval: Bekijk allereerst of je woonkamer op het noorden, oosten, westen of zuiden ligt. Een witte kleur kan heel erg veranderen door lichtinval, net als alle andere kleuren

  • Een woonkamer op het noorden krijgt bijna geen zonlicht en heeft gedurende de dag een koele gloed. Kies het liefst voor warmer wit. 
  • Een woonkamer op het oosten heeft ‘s ochtends warm licht en later op de dag koeler licht. Witte muurverf is hier het mooist met een tikkeltje blauw of groen als ondertoon.
  • Een woonkamer op het zuiden heeft bijna de hele dag zonlicht met een warme gloed. Bleekwit is passend.
  • Een woonkamer op het westen heeft zonlicht dat gedurende de dag steeds warmer wordt. De bijkomende lichtreflectoren komen prachtig uit op een witte muur. 

Haal testers: De volgende stap is het testen van de wittinten. Haal kleurstalen bij de bouwmarkt en houd ze op verschillende tijden tegen de muur om het effect te beoordelen. Of haal minitesters en smeer deze op een stuk papier. 

Interieurstijl: Ten slotte is het belangrijk om ook naar je gevoel te luisteren. Welke stijl wil je graag in de woonkamer? Een Scandinavische woonkamer vraagt om een spierwitte basis met pastelkleuren in de afwerking, terwijl een landelijke woonkamer goed matcht met een crème witte kleur. 

Combineren met wit…

nog meer: verf en behang