Linnen behang
Je hebt behang met de looks van linnen, maar er bestaat ook écht linnen behang. Welke van de twee soorten het ook wordt, de structuur en subtiele glinstering zorgt voor warme en natuurlijke uitstraling. Ideaal als je de rust in huis wilt bewaren, maar ook van een verfijnd interieur houdt én wilt variëren en combineren met andere materialen.
Ga je voor echt linnen behang, dan hangt daar allereerst een flink hoger prijskaartje aan. Ook het aanbrengen en het onderhoud van het behang brengt wat uitdagingen met zich mee. We sommen wat punten op om rekening mee te houden:
De natuurlijke vezels van linnen maken dat het minder elastisch is dan vinyl- of vliesbehang, waardoor het lastiger is om het echt strak tegen de muur te krijgen. Ook kan linnen nog krimpen als het droog is. Kies in ieder geval voor speciale behanglijm. Of nog slimmer: besteed de klus uit.
Echt linnen behang is meestal niet afwasbaar en het neemt snel vocht op. Pas het dus niet toe in de keuken of badkamer of op plekken waar een vlek zo is gemaakt.
Linnen behang is kwetsbaarder dan vinyl of papierbehang, dus pas op met scherpe voorwerpen.
Linnen is gevoelig voor UV-licht en kan verbleken bij zonlicht.
Linnenlook behang
Linnenlook behang heeft de uitstraling en soms zelfs textuur van linnen, maar is meestal gemaakt van vinyl of vliesbehang. De subtiele, geweven structuur lijkt op linnen en geeft daarmee dezelfde verfijnde en luxe sfeer aan de ruimte. Met als verschil dat linnenlook behang makkelijker aan te brengen en te verwijderen is. Daarnaast is het minder gevoelig voor vlekken, afwasbaar en geschikt voor vochtige ruimtes. En ook niet onbelangrijk: linnenlook behang is budgetvriendelijker.
Bij welke woonstijlen past linnen behang?
Linnen(look) behang past bij verschillende woonstijlen - van Scandinavisch tot basic en van landelijk tot klassiek. De natuurlijke linnenvezels of linnenstructuur zorgt voor een rustige, stijlvolle sfeer, maar ook voor diepte en afwisseling. Dit is mede te danken aan de neutrale, aardse kleuren waarin het behang meestal verkrijgbaar is. Het beige, wit, lichtbruin, grijs of taupe overheerst nergens, maar drukt toch zijn subtiele stempel op je interieur.
Kies je voor linnen behang in een diepere tint, zoals nachtblauw, aubergine of donkergroen, dan krijgt het een hotel chique uitstraling. Linnen behang combineert goed met natuurlijke materialen, zoals hout, wol, rotan en steen - en natuurlijk linnen. Je past 'm ton sur ton toe met verftinten in net een andere kleurtoon en je zult er zeker niet snel op uitgekeken raken.
Linnen behang aanbrengen
Voor het aanbrengen van echt linnen behang kun je het best de hulp van een professionele behanger inroepen. Het behangen van linnen behang is namelijk best lastig, omdat linnen een natuurlijk en gevoelig materiaal is. Wanneer je te veel lijm aanbrengt, kun je lijmvlekken blijven zien en zodra de lijm is opgedroogd kan het linnen gaan krimpen. Het behangen luistert dus vrij nauw.
Ga je dit behangproject toch zelf aan? Zorg dan dat je - naast de gebruikelijke behangtools - in ieder geval de juiste lijm in huis hebt. Het gaat dan om behanglijm die speciaal is samengesteld voor wandtextiel of natuurvezelbehang. Deze hecht ook en zal niet door het linnen behang schijnen.
Benodigdheden
linnen behang
behanglijm voor linnen of ander textiel
lijmroller en kwast
scherp mes
schaar
waterpas of loodlijn
schone doek
Stappenplan linnen behang
Zorg voor een gladde muur en vul eventuele gaten op.
Gebruik bij een sterk zuigende muur eerst een primer. Dit voorkomt ook vlekken in het behang.
Snijd het behang op maat en houd aan de boven- en onderkant een paar centimeter extra aan.
Smeer de muur in - dus niet het behang - met de juiste behanglijm. Doe dit met een roller voor een zo gelijkmatig mogelijk resultaat.
Begin nooit in de hoek, maar met de baan ernaast. Gebruik een loodlijn of waterpas zodat het behang recht komt te hangen.
Strijk de stroken behang zachtjes glad met een zachte borstel. Doe dit van boven naar beneden en vanuit het midden naar buiten.
Linnen is niet elastisch en gaat scheuren als je het probeert te rekken. Probeer de banen dus niet uit alle macht naar elkaar toe te drukken.
Linnen behang zal gaan krimpen tijdens het drogen, breng de banen daarom strak tegen elkaar aan, maar leg ze niet over elkaar heen. Druk de naden aan met een naadroller.
Gebruik een scherp mes om het behang in de hoeken en bij de rand weg te snijden. Je zult het meteen aan het linnen zien als je hiervoor een oud (kartel)mes gebruikt.
Laat het behang rustig drogen, vermijd tocht en grote temperatuurverschillen.
Ga je met linnenlook behang aan de slag? Dan zullen veel van bovenstaande punten ook terugkomen. Check het volledige stappenplan in deze mini-cursus behangen voor beginners.