Toilet verbouwen? Ontdek alle tips en stylinginspiratie

Fontein Tank in kleur Concrete Black, 40x22x10 cm(bxdxh) € 299,- (ook in Concrete en in White, hoogte5,5 cm), metalen onderstel Fontein Frame in Zwart,40x22x30 cm (bxdxh) € 339,-, hendel wastafelkraanGrip in kleur Black Steel € 459,- (ook in Charcoal, Bronze,Brushed en Chrome en met twee hendels), wandtegelMediterranea in kleur mat Camouflage, 3,2×40 cmper m² € 61,75, vloertegel Classic Black mat, 74×74 cmper m² € 73,05 (ook in 74×148, 30×60 en 7,3×30 cm).M.m.v. tegeldepot (toilet), ikea.nl (vaas), vtwonen.be (fotolijsten). Beeld vtwonen collectie 08-2020 badkamer | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen collectie 08-2020 badkamer | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Wist je dat we gemiddeld 50 minuten per week op het toilet doorbrengen? Dan mag het wel een fijne ruimte zijn. Heb je zin om het kleinste kamertje in huis aan te pakken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Met deze tips voor het verbouwen van je toilet weet je precies waar je aan toe bent.

Lees verder onder de advertentie

1. Bedenk een handige indeling

Als je straks comfortabel op je porseleinen troon wilt zitten, denk dan voordat je het toilet gaat verbouwen goed na over de indeling van de ruimte. Houd rekening met minstens 20 centimeter aan beide kanten van de toiletpot en 50 centimeter beenruimte aan de voorkant. Een fontein om na het toiletbezoek je handen te wassen mag natuurlijk niet ontbreken. Houd voor de gebruiksruimte van de fontein ook ongeveer 50 centimeter aan. Gebruik een gedetailleerd overzicht van de afmetingen voor het toilet zodat je zeker weet dat je goed zit.

Bij het veranderen van de indeling van het toilet is de kans groot dat de riolering en waterleiding verplaatst moeten worden. Dit is een lastige klus. Schakel hulp in van een professionele loodgieter als je hier geen ervaring mee hebt. Tip: Denk voor het verbouwen van je toilet ook na over een plek voor wc-rollen en andere toiletbenodigdheden, zodat je hier bij de indeling meteen rekening mee kunt houden.

2. Speel met de vloer- en wandbekleding

Net als in de andere kamers van het huis bepalen de vloer en muren voor een groot deel de sfeer van de ruimte. Een rustige basis is altijd goed, maar je mag ook best een beetje gek doen. Als je het toilet gaat verbouwen hoef je allang niet meer te denken aan standaard witte, vierkante tegels. Er bestaan inmiddels allerlei soorten tegels. Door grote, lange tegels horizontaal te plaatsen laat je de ruimte groter lijken. Wissel deze voor een speels effect af met een kleinere tegel in een ander legpatroon of een tegel met een kleurrijke print.

Lees verder onder de advertentie

Geen fan van tegels op de muur? Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor tegels te bedenken. Geef het toilet bijvoorbeeld een industriële look met beton ciré of kies voor behang in een eigenwijze print. Zo past het toilet helemaal bij je stijl! Ben je van plan om zelf het toilet te gaan verbouwen en neem je ook het tegelzetten voor eigen rekening? Zorg dan dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Bekijk onze handige tips voor zelf tegels zetten.

LEES OOK
Zo geef je het toilet voor € 500,- een complete make-over

vtwonen badkamercollectie Beeld
Lees verder onder de advertentie

De badkamermeubels op de foto’s hierboven komen uit de vtwonen collectie.

3. Verken verschillende soorten sanitair bij het verbouwen van het toilet

Ga je de wc verbouwen, dan heb je ook op het gebied van sanitair veel keuze. De meeste mensen kiezen voor een hangend toilet. Hierbij werk je het waterreservoir netjes weg in de muur en maak je makkelijk de vloer onder de toiletpot schoon. In een kleine ruimte is een hoekfontein de meest praktische keuze. Heb je wat meer ruimte? Kijk dan naar een mooie waskom. Door te kiezen voor sanitair in een andere kleur of origineel materiaal creëer je een verrassende look. Inspiratie nodig? Bekijk de meest bijzondere wastafels voor in de badkamer en het toilet.

Wist je trouwens dat je tijdens de verbouwing van de wc een tijdelijk toilet kunt huren? Handig als je geen tweede wc hebt of als de verbouwing van het toilet wat langer gaat duren.

Lees verder onder de advertentie

Kies voor sanitair in een andere kleur of origineel materiaal voor een verrassende look

4. Breng de kosten voor verbouwen van het toilet in kaart

Last but not least: wat kost een wc verbouwen? Dat hangt natuurlijk af van meerdere factoren. Heb je een klein of een groot toilet? Wil je alleen het sanitair vervangen of ga je ook voor nieuwe vloer- en wandbekleding? Welke merken spreken je aan? En wil je het toilet laten verbouwen of pak je dit zelf aan? Houd voor een complete verbouwing van het toilet rekening met € 1.800,- tot € 3.000,- inclusief installatie. Maak voordat je begint een rekensom, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.