Een aanbouw: wat kost het en wat levert het op?

beeld vtwonen Beeld

Wil je wat extra vierkante meters en dus leefruimte aan het huis bouwen? Geen slecht idee. Zeker omdat de aanbouwregels in de afgelopen jaren zijn versoepeld. Altijd handig om van tevoren door te nemen wat er wel en niet mag. Net zo belangrijk: wat kost een aanbouw én wat levert het op?

Lees verder onder de advertentie

Wat kost een aanbouw?

Wat het kost om extra vierkante meters te laten aanbouwen, hangt natuurlijk sterk af van wat er precies moet gebeuren. Als voorbeeld: een casco aanbouw die je van binnen zelf afwerkt, begint bij een prijs van 10.000 euro. Een compleet afgewerkte aanbouw met ramen, gestuukt en afgetimmerd, varieert van 20.000 tot 50.000 euro. Wil je een extra verdieping op de aanbouw, dan moeten bij de totaalprijs ook de kosten van een fundering worden opgeteld, evenals de arbeidskosten van de constructeur en architect.

LEES OOK
Wat extra m2 graag! Zo pak je een uitbouw en aanbouw aan

Even rekenen

Als je als rekenvoorbeeld een aanbouw van 5×3 meter neemt die 30.000 euro kost, komt dat neer op 30.000 : 15 = € 2000 per m². In grote steden heb je het geld er dus al snel uit, zeker als je zelf wat van het kluswerk voor je rekening neemt. Op een matig gewilde locatie is dat minder eenduidig en is het even puzzelen om op de gunstigste verhouding tussen renovatie en toegevoegde waarde uit te komen. Maar al het rekenwerk daargelaten: extra leefruimte is op zichzelf een vorm van toegevoegde waarde en die is niet altijd in geld uit te drukken.

Lees verder onder de advertentie

Wat levert een aanbouw op?

Om in te schatten of al je ingrepen ook extra waarde kunnen opleveren als je het huis verkoopt, is de huizenprijs per m² een handige graadmeter. De gemiddelde prijs per m² in Nederland was in april 2019 € 2706,-, met als uitschieter naar boven Bosch & Duin met € 5834,- per m² en naar beneden Gramsbergen met € 1451,- per m². Dat zijn kleinere gemeenten, voor steden gelden andere normen. Huizen in grote steden zijn vaak over de hele linie duurder doordat de locaties gewild zijn, terwijl er relatief weinig bewoonbaar vloeroppervlak tegenover staat. In Amsterdam fluctueert de prijs per m² bijvoorbeeld rond maar liefst € 5600,-; in Den Haag rond € 3100,-.

Onder de grond

Zit er een kelder onder je huis, of alleen een kruipruimte? Dan kun je het huis professioneel laten onderkelderen. Zolang het eindresultaat een stahoogte heeft van meer dan 2 meter en ramen waardoor daglicht naar binnen valt, tellen de vierkante meters mee als bewoonbare ruimte (is dat niet het geval, dan is het ‘overige inpandige ruimte’). Voor elke situatie is een oplossing. Een bestaande kelder met een ongeschikte stahoogte moet deels worden uitgegraven en mogelijk moeten er leidingen worden verlegd. In het gunstigste geval ben je voor rond de 6000 euro klaar.

Is er geen kelder, of een kruipruimte van 40 tot 80 cm, dan moet er veel extra zand worden weggezogen, terwijl de fundering wordt gestut. Daar bestaan gespecialiseerde bedrijven voor. Tot slot wordt er beton gestort en worden er nieuwe leidingen aangelegd. Wil je het hele huis onderkelderd, dan praat je ineens over 40.000 euro. Maar dan heb je dus wel die wijnkelder/ muziekruimte/privésportschool van je dromen.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook

beeld vtwonen Beeld

Wooninspiratie Funda-parel: authentiek herenhuis met industrieel design in Rotterdam

beeld vtwonen Beeld
Lees verder onder de advertentie

Kleur Bye bye, blue monday: zo word je blij van blauw

beeld vtwonen Beeld

diy Meubels bouwen met betonblokken: zo doe je dat

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

Wooninspiratie Vier het voorjaar: Ikea geeft een voorproefje van de lentecollectie voor 2023

Bron: vtwonen 2 2020 | Illustratie: Josselin Bijl

Lees verder onder de advertentie