Terug van weggeweest: de zitkuil

De zitkuil, het verlaagde gedeelte in de woonkamer dat vooral populair was in de seventies, is eindelijk van z’n ouderwetse imago verlost. Dankzij series als Mad Men én de geslaagde make-over van Loes en Kim uit ‘Een frisse start met vtwonen’ is de zitkuil weer helemaal terug van weggeweest. (In samenwerking met Berry Alloc)

Nostalgisch cocoonen

De zitkuil werd in de jaren ’70 bedacht als manier om verschillende ruimtes in een open woonplan af te bakenen zonder aan luchtigheid in te boeten. Anno 2018 heeft de zitkuil nog steeds diezelfde functie, al wordt hij net dat tikje gezelliger ingevuld. Een zitkuil is vandaag namelijk de ideale plek om heerlijk te cocoonen. Wij zien hem daarom het liefst als een warm nest, tot de nok toe gevuld met heerlijke kussens en zachte plaids. Ga hier vooral voor warme kleuren en materialen die het knusse effect versterken. Stylisten Ozanne en Guillemine kozen bij Loes en Kim voor terracottatinten en een laminaatvloer van Berry Alloc die net iets warmer aanvoelt dan de betonvloer in de rest van de ruimte.

Eén mooi geheel

Een zitkuil is een afgebakende ruimte die z’n eigen invulling en aankleding krijgt. Toch wil je dat je zitkuil en de rest van je leefruimte één harmonieus geheel vormen. Kies daarom voor een vloer die de kleuren uit de rest van je woning complimenteert. Bij Loes en Kim werd gekozen voor een kwalitatieve vloer van Berry Alloc, Impulse V4 – Charme Black, die naast stijlvol ook milieubewust is. Dankzij de donkere schakeringen voelt de zitkuil aan als een echte cocoon, een sfeervol contrast met het stoere beton van de leefruimte. De lichtgrijze schakeringen van de vloer matchen dan weer met de muren, waardoor de zitkuil mooi samensmelt met de rest van het huis.

Bron: in samenwerking met Berry Alloc | Make-over door Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie: Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 2, aflevering 1

nog meer: TV