Mix & match: onze tips voor een praktische keuken met persoonlijkheid

Mix & matchen in de keuken gaat in tegen onze natuur. Toch kan het een goed idee zijn om geen kant-en-klare opstelling uit de showroom te kopen, want jouw droomkeuken ligt niet altijd voor het grijpen. In ‘Een frisse start met vtwonen’ maakten de stylisten van Moussa en Naima’s keuken een eclectische mix van op maat gemaakte kasten met losse meubels en toestellen: een praktische keuken met persoonlijkheid. Vind jij ook niet volledig wat je zoekt in de showroom? Stel jezelf dan volgende vragen. (In samenwerking met èggo)

Keuken (èggo). Dampkap en vintage koelkast (SMEG bij èggo). Hanglamp (Lucide), tafel (Depot 59), krukken (vtwonen collectie).

Wie ben ik?

Blijf trouw aan je persoonlijke stijl wanneer je de keuken inricht. Laat je niet verleiden door een blits model in de winkel, als dat niet aansluit bij de rest van je interieur. Heb je een sobere keuken die niet veel over jou blootgeeft? Gebruik dan persoonlijke elementen in de aankleding ervan.

Moussa en Naima wilden enkele Marokkaanse items geïntegreerd zien in een interieur van robuuste meubels en natuurlijke materialen. Voor Naima mochten elementen uit de boutique stijl aan bod komen, maar hun interieur moest vooral goed georganiseerd en netjes zijn. Resultaat? Een strakke keuken van èggo uit onderhoudsvriendelijk en krasvast materiaal vormt de basis. Een wit, zwart, gouden kleurenthema, verlicht wandrek en charmant SMEG-fornuis zorgen voor een luxueuze toets. En servies, potjes en schalen met een oosters tintje stalden de stylisten uit in rekken. Een blik op de keuken, en je weet exact waar Moussa en Naima voor staan.

Een strakke keuken uit onderhoudsvriendelijk en krasvast

materiaal vormt de basis.

Tafel (Depot 59), hanglamp (Lucide), vitrinekast (Riverdale).
Keuken (èggo). Dampkap en fornuis (SMEG bij èggo). Tafel (Depot 59).
Keuken (èggo). Dampkap en fornuis (SMEG bij èggo).

Wat heb ik nodig?

Hoe vaak sta je in de keuken? Wat maak je als de beste klaar? Denk na over de manier waarop jij de keuken gebruikt. Dan krijg je een goed idee over de ruimte en prijs die je wilt uitgeven aan verschillende elementen. Steek budget in wat écht belangrijk is en niet aan gadgets die je toch niet benut.

Topchef Naima had altijd onvoldoende werkruimte ter beschikking om voor de ganse familie te koken. Een groot aanrecht met veel werkruimte en een stevige werkbank kon in haar nieuwe keuken niet ontbreken. Als kers op de taart kreeg ze van Ozanne en Guillemine een SMEG-fornuis met drie geïntegreerde ovens, zodat ze verschillende gerechten tegelijkertijd kan klaarmaken en meer tijd met haar gasten kan doorbrengen. Dichte kasten waren omwille van Naima’s stofallergie een must, dus voorzagen de stylisten vitrinekasten om mooi servies in uit te stallen.

Keuken (èggo). Dampkap, fornuis en vintage koelkast (SMEG bij èggo). Hanglamp (Lucide), tafel (Depot 59).

Past het écht niet?

Moussa en Naima wilden zo graag een eiland om extra werkruimte te creëren, maar konden geen doorsnee model vinden dat in hun ruimte past. Ozanne en Guillemine benaderden de zoektocht iets creatiever, en kwamen op de proppen met een robuuste werkbank uit hout die wel in de keuken kan. Met de wieltjes eronder, is hij makkelijk te verschuiven wanneer het koppel de vloer wil dweilen. Probleem opgelost!

Dat kan ook met andere elementen in de keuken. Verruim je blik, en misschien kom je tot een alternatief dat wél past. Wil je een ruime koelkast die niet ingebouwd kan worden in jouw droomkeuken? Installeer dan een toestel dat daar los van staat.

Kan ik het zelf maken?

Keuken (èggo). Fornuis (SMEG bij èggo). Messenblok (DIY)

Soms heb je een duidelijk idee van wat je wilt, maar is het onmogelijk te vinden. Denk maar aan het messenblok dat de stylisten maakten voor Moussa en Naima, die houden van natuurlijke materialen en een robuuste look. Heb jij bijvoorbeeld een rek gespot in de verkeerde kleur, overweeg eens om die te verven. Heb je nog ruimte over voor een kleine bar? Ook daar bestaan DIY’s voor.

Steek budget in wat écht belangrijk is

en niet aan overbodige gadgets

Is er een balans?

Last but not least: zorg voor evenwicht, want met een eclectisch interieur kun je ook te ver gaan. De keuken in zachte kleuren en natuurlijke materialen was nodig als tegenhanger voor de donkere muur met stalen vitrinekasten. En je ziet, zo’n combinatie van natuurlijke en industriële elementen bezorgt de keuken enorm veel pit.

Over Èggo

Èggo ontwerpt en plaatst jaarlijks meer dan 17.400 op maat gemaakte keukens en 2.500 opbergsystemen. Frisse en kleurrijke showrooms, toegankelijke ontwerpen, ergonomie en vormgeving die het gebruiksgemak verhogen, maar bovenal een onafgebroken persoonlijke begeleiding. Dat zijn ongetwijfeld de redenen voor het succes van de èggo-keukens.

Bron: in samenwerking met èggo | Hoofd styling Marjan Godrie, Styling Ozanne en Guillemine Mertens | Fotografie Jonah Samyn | Uit: ‘Een frisse start met vtwonen’, seizoen 3, aflevering 6

nog meer: TV