Wanneer en hoe kun je het best een boom planten?
Een boom in de tuin kan schaduw geven, maar je kunt ook genieten van bloei of vruchten. Elk seizoen is een boom weer anders. Wil jij je tuin verfraaien met een boom? Lees alle tips over wanneer en hoe je een boom moet planten. Want een succesvolle aanplanting van de boom is erg belangrijk.
Een boom kiezen voor in de tuin
Bedenk eerst welke boom je wilt. Wil je misschien een fruitboom, zoals een appelboom, een grote boom of juist een kleine? Ontdek alles over bomen in de tuin om zo de juiste boom te kiezen.
Wanneer kun je het best een boom planten?
Er zijn grofweg twee periodes wanneer een boom in de tuin geplant kan worden. In het voorjaar of de zomer kunnen verschillende fruitbomen en bloesembomen geplant worden, waarvan sommige in hetzelfde seizoen nog zullen bloeien. Maar in het najaar kunnen weer andere bomen geplant worden.
Boom planten in het voorjaar
Houd er, als je een boom gaat planten, rekening mee dat de periodes waarin bomen op hun mooist zijn, per soort verschillen. Ga je een boom planten in de lente of zomer? Dan kun je het best kiezen voor de appel (Malus), kers (Prunus), Japanse grootbloemige kornoelje (Cornus kousa), rode paardenkastanje (Aesculus x carnea) of Magnolia x soulangeana. Deze hebben in de lente en zomer prachtige bloesems.
Boom planten in het najaar
Vier je je boomplantdag in de herfst of de winter? Dan kun je beter kiezen voor de esdoorn (Acer palmatum), papieresdoorn (Acer griseum) of Himalayaberk (Betula utilis ‘Jacquemontii’). Deze bomen staan bekend om hun prachtige bladkleuren, opvallende bast of bijzondere takken.
Belangrijk bij het planten van een boom
Bij het planten van een boom moet je letten op een goede bodemstructuur. Als je dit niet doet, kunnen zich er diverse problemen voordoen zoals slechte beworteling, slechte drainage van regenwater, zuurstofgebrek of slechte groei.
Om de bodem en het plantgat te verbeteren kun je gebruik maken van Vivimus Universeel voor sierheesters, hagen, buxus, bomen, rozen en vaste planten. Hierdoor houdt de grond het water beter vast en spoelen de voedingselementen minder snel uit.
Benodigdheden voor het planten van een boom
Met onderstaande tuingereedschappen kun je een boom planten:
Hoe plant je een boom?
Een boom planten kun je het best doen aan de hand van deze video en bijgaand stappenplan. Regel nummer één geven we alvast weg: plant nooit een boom als het vriest.
Een boom planten in de tuin: het stappenplan
- Schep het plantgat uit. Dit moet ongeveer twee keer zo diep zijn als de pot of de wortelkluit. Is de grond van mindere kwaliteit of erg zwaar, maak het gat dan groter en dieper. De knobbel (entplaats) moet wel altijd boven de grond staan.
- Maak de aarde in het plantgat goed los, ook aan de zijkanten.
- Meng de aarde in het plantgat met compost.
- Geef de boom in de pot veel water en gooi ook een emmer of gieter leeg in het plantgat. Wacht tot de aarde het water heeft opgenomen.
- Nu ga je de boom planten. Haal de boom voorzichtig uit de pot, zodat je de wortels niet beschadigt.
- Til de boom aan de kluit op en zet hem in het plantgat. Zorg ervoor dat de kluit diep genoeg in de grond zit. Controleer of de boom recht staat.
- Als de boom helemaal rechtop staat, vul je het plantgat met meer aarde en compost. Trap dit regelmatig voorzichtig aan. Zorg ervoor dat de grond in het plantgat weer dezelfde hoogte krijgt als het omringende gras of bloembed.
- Geef de boom opnieuw water en voeg, als dat door de grond is opgenomen, eventueel nog wat aarde en compost toe. Zo wordt de bodem helemaal egaal.
- Als het plantgat helemaal is opgevuld, hark je de laatste goede compost eroverheen. Nu is de boom klaar om te groeien en bloeien.
- Zorg voor een goede boomspiegel van één bij één meter. Op deze plaats rondom de stam mag geen gras of onkruid groeien. Bij schone grond kan het water rechtstreeks naar de wortels.
Geef een boom na aanplant altijd voldoende water, zodat hij goed kan aanslaan. Wordt de boom te groot, dan kun je de boom snoeien.
Shop tuingereedschap…
Bron: Beeld: vtwonen vtwonen 07-2017 | Styling Danielle Verheul | Fotografie Sjoerd Eickmans